Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Jak zrobić krem i lotion czyli emulsję OW domowej roboty?

Ocena (0 / 5,00)

Emulsja kosmetyczna
 
Lotiony i kremy dostosowane do indywidualnych wymagań Twojej skóry są najskuteczniejszym sposobem pielęgnacji ciała. Dlatego też poznawszy kilka zasad produkcji emulsji będziesz mogła w niedługim czasie przygotować własne, dopasowane do Twojego ciała kosmetyki.
 
Receptury kosmetyczne kremów pielęgnacyjnych do ciała i twarzy zależą od kilku czynników. Najważniejsze z nich to rodzaj skóry jaki posiadasz oraz efekt pielęgnacyjny jaki chcesz osiągnąć. Może to być krem chroniący skórę przed zanieczyszczeniem znajdującym się w powietrzu lub krem zapobiegający powstawaniu zmarszczek. Kremy mogą także poprawiać stan skóry suchej lub przetłuszczającej się, uspokajać skórę wrażliwą. 
 
O/W lub W/O
 
Receptury mają postać dwóch emulsji: oleju w wodzie O/W lub wody w oleju W/O. Typową emulsją do skóry jest to emulsja olej w wodzie, gdzie faza tłuszczowa jest zawieszona (rozproszona) w fazie wodnej w postaci małych kropel. Emulsje O/W są łatwo wchłaniane przez skórę, dobrze nawilżają, uelastyczniają i odżywiają skórę.
 
Emulsja jest to połączenie wody i oleju (tłuszczu). Ponieważ tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie niezbędna jest substancja umożliwiająca takie połączenie – emulgator.
 
Receptury kosmetyczne składają się z trzech faz:
Fazy tłuszczowej obejmującej oleje, masła roślinne i inne składniki lipofilowe (powinowate do oleju) jak emulgatory, emolienty, woski i substancje zagęszczające.
Fazy wodnej obejmującej wodę destylowaną i inne wodnopochodne składniki.
Fazy trzeciej obejmującej składniki, wrażliwe na temperaturę tj. tracące pod wpływem wyższej temperatury swoje właściwości.
 
Przygotowanie kremu
 
 
Przybory do przygotowania kremu
  • waga,
  • dwie zlewki skalowane,
  • dwa termometry,
  • trzepaczka ze stali nierdzewnej, mikser ręczny lub mini-mikser,
  • łaźnia wodna (garnek lub patelnia z gorącą wodą)
  • słoiczki kosmetyczne
 
Ogólne proporcje w tworzeniu emulsji typu O/W:
 
Faza tłuszczowa
2 - 8%        Biobaza emulgująca  
10 - 30 %   Emolienty (oleje roślinne, masła kosmetyczne)  
1%             Substancje zagęszczające (opcjonalnie, woski, guma guar) 
 
Faza wodna
do 100%    Woda destylowana, dodatki (np. gliceryna) i substancje aktywne
 
Faza trzecia (dodatkowe składniki dodawane poniżej 35° C
Zimnotłoczone oleje roślinne podatne na ciepło
Konserwanty (np. Eco konserwant płynny lub proszek, lub alcohol do 17 %)
Humektanty (lecytyna, gliceryna, prowitamina B5)     
Przeciwutleniacze (witaminy E, C, A)
Olejki eteryczne  0.1 - 1 %
Substancje aktywne  0.1 - 2%
Pigmenty perłowe
 
Jak regulować konsystencję emulsji kosmetycznej?
 
Lepkość kremów jest związana z procentowym udziałem fazy olejowej. Dla emulsji typu olej w wodzie O/W czym większa faza tłuszczowa tym większa lepkość emulsji. Konsystencja emulsji kosmetycznej zależy również od zastosowanej ilości substancji zagęszczających (substancji żelujących lub zmieniających konsystencję np. woski, guma guar, guma ksantanowa).
 
Sposób przygotowania:
  1. Dokonaj obliczeń receptury lub użyj gotową formułę.
  2. Przygotuj dogodne miejsce oraz potrzebne naczynia i narzędzia.
  3. Odmierz wszystkie składniki.
  4. Przygotuj łaźnię wodną np. garnek lub patelnię do której włożysz dwie zlewki skalowane, jedną z fazą tłuszczową, drugą z fazą wodną.
  5. Połącz wodę i wszystkie składniki wodnopochodne w jednej zlewce/naczyniu. Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C.
  6. Połącz olejopochodne sładniki w drugiej zlewce. Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C.
  7. Upewnij się, że składniki w obu fazach dobrze rozpuściły się i połączyły. Kiedy obie fazy są w  tej samej temperaturze 60-70°C wlej fazę olejową do fazy wodnej. Dokładna temperatura połączenia zależy od stopnia topnienia emulgatora. Ważne jest również, aby obie fazy miały bardzo zbliżoną temperaturę. Dla emulsji typu olej w wodzie zawsze wlewaj fazę olejową do fazy wodnej. Faza olejowa powinna być wlewana powoli, małym strumieniem, a całość mieszana przy użyciu miksera, mini-miksera lub trzepaczki.
  8. Po połączeniu obu faz delikatnie mieszaj emulsję ręcznie, do momentu aż ostygnie. Aby przyśpieszyć stygnięcie naczynie z emulsją możesz umieścić w garnku z zimną wodą.
  9. Ostatnia faza to dodanie wszystkich składników „wrażliwych” na ciepło takich jak: substancje aktywne, witaminy, konserwanty (Eco konserwant płynny lub proszek), alkohol itp.. Składniki dodawaj, gdy emulsja ostygnie do temperatury 40-30°C dzięki temu zachowają w pełni swoje właściwości. Dodawszy komponenty emulsję wciąż mieszaj aż całkowicie ostygnie.
  10. Gotową emulsję przelej do przygotowanych 60 ml lub 120 ml słoiczków. Słoiki wcześniej używane powinny być wysterylizowane. Możesz je przemyć np. alkoholem. Krem jest gotowy.
 
Konserwowanie i przechowywanie
 
Emulsje bez konserwantów
Kremy i emulsje przygotowane na domowy użytek mogą być używane bez konserwantów. Jest to szczególnie istotne dla alergików, ponieważ konserwanty i substancje zapachowe są najczęściej przyczyną alergii na kosmetyki. Kremy i lotiony przygotowane bez żadnych konserwantów muszą być przechowywane w lodówce. Ich okres trwałości jest krótki wynosi 2 tygodnie.
 
Emulsje samokonserwujące
Emulsja z alkoholem dodanym w trzeciej fazie w stężeniu 15-17% ma właściwości samokonserwujące. W tym przypadku nie jest konieczne dodawanie konserwantów. Jednakże emulsja zawierająca alkohol może wysuszać i podrażniać skórę szczególnie wrażliwą.
 
Emulsje z dodatkiem naturalnych konserwantów
Eco konserwant płynny (INCI: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid) działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom. Zalecane stężenie to 1% w recepturze, będzie to ok. 2 krople na 10 ml produktu.  Eco konserwant w formie proszku (INCI: Gluconolactone (and) Sodium Benzoate.)  zalecany jest w stężeniu 0,75% a 2,0%.
 
Trwałość emulsji konserwowanej preparatem Eco Konserwantem może wynosić od 1 do 6 miesięcy w zależności od kilku czynników:
  • zachowania sterylnych warunków podczas produkcji emulsji,
  • temperatury przechowywania,
  • jak krem jest aplikowany, wydobywany z opakowania.
 
Praca w sterylnych warunkach gwarantuje dłuższy okres przydatności emulsji. Ważne jest więc, aby używać naczyń ze stali nierdzewnej i szkła, unikać drewnianych i plastikowych pomocy, przemywać naczynia, urządzenia i przybory gorącą wodą z płynem do zmywania lub alkoholem. 
 
Do fazy wodnej używaj wody destylowanej, demineralizowanej, butelkowej. Unikaj dodawania świeżych naparów roślinnych. Jeśli już używaj ekstrakty suszone. Sprawnie i szybko przekładaj emulsję do pojemników, unikaj dotykania emulsji brudnymi dłońmi.
 
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zapobiegają zjełczeniu olei roślinnych oraz olejków eterycznych pod wpływem działania tlenu znajdującego się w powietrzu. Przeciwutleniacze również konserwują i działają jako substancje czynne. Są jednym z najważniejszych składników preparatów kosmetycznych. Najczęściej spotykane i stosowane przeciwutleniacze to witaminy C, E i A oraz ekstrakt z liści rozmarynu. 
 
Witaminę E 
Zaleca się stosować w stężeniu 0.4-5% w stosunku do całej formuły 
 
Witaminę C (Askorbyl palmitynowy) 
Używa się w stężeniu 0.5 – 5%. Askorbyl palmitynowy ma postać olejopodobną. Może być dodawana w fazie olejowej. Askorbyl palmitynowy znany jest również jako Witamina C ester. Stosowany jest m.in. w recepturach przeciwzmarszczkowych. 
 
Ekstrakt z liści rozmarynu 
Używa się w stężeniu 1 gram/kg. Dodawaj bezpośrednio do olei roślinnych. Użycie w wyższym stężeniu powoduje zmiany barwy.
 
Przeciwutleniacze powinny być dodawane do olejów na etapie ich przechowywania, przed podgrzaniem fazy tłuszczowej lub w trzeciej fazie po podgrzaniu emulsji i jej schłodzeniu.
 
(C) 2006-2008 ECOspa.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
 
Wszystkie materiały: teksty (za wyjątkiem cytowanych), slogany, grafiki, zdjęcia itp. znajdujące się w tym serwisie są własnością Eco Spa Supply, Artur Chaber i podlegają ochronie prawnej na mocy ustawy o prawie autorskim.
 
Artykuł opublikowany sobota, 02 grudzień 2006.

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj