Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Jak zrobić mus / masełko do ciała DIY?

Ocena (0 / 5,00)

Delikatny mus do ciała - Whipped Body Butter
 
Lekki mus do ciała (masełko do ciała) jest to ubite, zmiksowane masło karite połączone z innymi masłami oraz olejami roślinnymi takimi jak np. olej kokosowy. Połączenie masełek z płynnymi olejami sprawia, że mus ma delikatną konsystencję i łatwiej rozprowadza się po skórze. 
 
Jak stosować mus do ciała?
 
Lekki mus do ciała jest bardzo wydajny. Wystarczy nałożyć niewielką ilość i dobrze rozprowadzić po ciele. W dotyku mus może sprawiać wrażenie zbyt tłustego (przyzwyczajeni jesteśmy do emulsji zawierających duży procent wody). Jednakże w zetknięciu ze skórą rozpuszcza się, a po rozsmarowaniu łatwo wchłania. Skóra staje się miękka, gładka i nawilżona. Najefektywniejsza pielęgnacja jest wtedy gdy skóra jest ciepła i wilgotna. Dlatego też zalecam rozsmarowanie musu po kąpieli.
 
Mus do ciała wyśmienicie sprawdza się w pielęgnacji suchych dłoni, stóp, nóg, ust, skórek od paznokci, rozstępów lub innych części ciała potrzebujących czułości. Mus do ciała głęboko nawilża, odżywia, ujędrnia skórę, sprawiając, że ciało staje się miękkie i gładkie. Mus jest doskonałym wyborem do pielęgnacji skóry bardzo suchej lub pielęgnacji skóry normalnej narażonej na wysuszenie (okres zimy, długie i częste przebywanie w klimatyzowanym  pomieszczeniu).
 
Mus do ciała zalecany jest do skóry narażonej na działanie słońca, stosowany w zimie zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry, chroni przed wysuszającym wiatrem i ogrzewaniem.
 
Przechowywanie
 
Aby mus nie roztopił się zaleca się przechowywanie go w temperaturze poniżej 30 st. C. Trzymaj mus do ciała z dala od bezpośredniego światła, grzejników, w samochodzie podczas ciepłych i słonecznych dni. 
 
Przybory do przygotowania musu
  • Duża misa z miarką
  • Ręczny mikser z końcówką do ubijania
  • Waga
  • Duża metalowa misa
  • Garnek lub patelnia do zrobienia łaźni wodnej
 
 
Przepis bazowy na mus do ciała
 
Składniki:
•    60 - 80% masła kosmetyczne
•    20 - 40% półpłynne lub płynne oleje roślinne
•    1 - 2.5 % olejeki eteryczne (zapach)
 
Receptura może zostać poszerzona o kolejne składniki: wosk pszczeli, gliceryna, skrobię roślinna, pigmenty perłowe, olejki eteryczne, witaminę E.
 
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj łaźnię wodną. Może to być patelnia lub garnek z gorącą lub gotującą się wodą w której zanurzone zostało naczynie z hartowanego szkła lub stali nierdzewnej.
  2. Do naczynia w łaźni wodnej dodaj wosk pszczeli (jeśli jest w recepturze). Wosk posiada najwyższą temperaturę topnienia musi więc być rozpuszczony pierwszy. Gdy wosk rozpuści się dodaj kruche składniki – masło kakaowe lub złote masło karite. Dodane składniki muszą się rozpuścić.
  3. Wyciągnij naczynie z łaźni wodnej. Dodaj kolejno, olej lub oleje roślinne, witaminę E i na końcu masło karite. Dodawanie masła karite na końcu ma zapobiec powstaniu grudek. Masło karite nie musi roztopić się do końca, wystarczy, że zrobi się miękki
  4. Używając miksera z końcówką do ubijania (taka jak do bicia śmietany lub białka) ubijaj składniki do momentu aż się połączą.
  5. Po wymieszaniu składników na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówk lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji  ubitej śmietany. Zamiast wkładać do lodówki można również wkładać naczynie z miksturą do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu.
  6. Jeśli chcesz dodać glicerynę możesz to zrobić właśnie teraz, podczas ubijania musu (wlać powoli małym strumieniem). 
  7. Jeśli chcesz dodać olejki zapachowe upewnij się, że mus wystygł do temperatury 25 stopni C. Po dodaniu olejku mus wymieszaj.
  8. Jeśli chcesz dodać skrobię roślinną, lekko posyp nią miksturę podczas ubijania.  Ubijaj, aż zostanie całkowicie wymieszana i wchłonięta.
  9. Przelej mus do ciała do przygotowanego wcześniej naczynia, np. plastikowy słoik kosmetyczny.
 
Przygotuj swoją recepturę na mus do ciała. Spróbuj użyć różne masła i oleje. Kilka wskazówek, które pomogą Ci w stworzeniu własnej receptury.
 
Wskazówki dotyczące składników
 
WOSKI 
Twarde woski takie jak wosk pszczeli sprawiają, że mikstura jest gęstsza i twardsza. Mogą stanowić 1 - 5% receptury. Dzięki woskom mus jest lepszym emolientem, jest mniej tłusty w dotyku.
 
OLEJE 
Oleje roślinne mogą stanowić 20 - 40% receptury. W dużej mierze zależy od tego co chcesz osiągnąć. W swoich recepturach preferuję lekkie oleje, które szybko się wchłaniają (olej jojoba, olej kokosowy). Inne oleje, takie jak awokado, makadamia, ze słodkich migdałów, z pestek moreli są cięższe. Wszystko jednak zależy od tego co oczekujesz. 
 
MASŁA
Najlepszym sposobem na wybranie masła jest wypróbowanie każdego z nich w recepturze. Stanowią one 60 - 80% receptury. Masz do wyboru m.in. kakaowe, karite, złote karite.
 
HUMEKTANTY 
Są to substancje mające właściwości nawilżania skóry poprzez absorbowanie wody znajdującej się np. w powietrzu. Humektantami są miód i gliceryna. Mogą być dodane do receptury, ale musisz uważać aby mieszać je dobrze do momentu  stwardnienia musu, wtedy nie oddzielą się od mikstury.
 
Wystarczy dodać niewielką ilość gliceryny od 2% do 4 % gotowego produktu. Dzięki glicerynie mus nabierze kremowej konsystencji. Gliceryna i skrobia roślinna zastosowane razem zapewniają kremową konsystencję, zmiejszając tłuste uczucie w dotyku. Dodanie skrobię roślinną stabilizuje recepturę zawierającą glicerynę.
 
SKROBIA ROŚLINNA 
Skrobia kukurydziana lub inne takie jak np. skrobia z maranty trzcinowatej (tzw. aksamitowiec trzcinowaty) dodane zapewniają gęstszą konsystencję i zmiejszają tłuste uczucie w dotyku mikstury. Skrobie roślinne zapewniają uczucie szybkiego wchłaniania mikstury. Jeśli chcesz używać skrobii zacznij od 5% do 20% w stosunku do całego produktu. Skrobię dobrze wymieszaj mikserem, aż całkowicie rozproszy się w miksturze.
 
KONSERWANTY 
Bezwodne preparaty do ciała nie potrzebują syntetycznych konserwantów (dopiero zastosowanie wody stanowiącej doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów wymusza stosowanie konserwantów). 
 
Należy jednak pamiętać aby:
 
  • Podczas przygotowywania musu wszystkie naczynia były czyste i wydezynfekowane.
  • Unikać dostania się wody do mikstury, miej suche dłonie, naczynia itp.
 
Chociaż bezwodne preparaty nie wymagają zastosowania konserwantów, należy użyć antyutleniacze. Antyutleniacze zapewniają dłuższy okres użycia preparatu. Zapobiegają jełczeniu olei i maseł. Bardzo dobrym antyutleniaczem jest witamina E używaj jej w proporcji 0,5 - 1,0%.
 
KONSYSTENCJA 
Jeśli chcesz aby mus był bardziej twardy dodaj więcej masła lub wosku pszczelego. Jeśli wolisz miękki użyj więcej olei lub gliceryny.
 
OLEJKI ETERYCZNE
Olejki eteryczne to dobry sposób na nadanie zapachu twojej miksturze. Nie należy przekraczać stężenia 2.5 % w proporcji do gotowego produktu. Mus musi być schłodzony do temperatury przynajmniej 25 - 50 stopni C zanim dodany zostanie olejek eteryczny.
 
PIGMENTY PERŁOWE
Pigmenty perłowe mogą być użyte, aby nadać musowi połysk i kolor.
 
(C) 2006-2012 ECOspa.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
 
Wszystkie materiały: teksty (za wyjątkiem cytowanych), slogany, grafiki, zdjęcia itp. znajdujące się w tym serwisie są własnością Eco Spa Supply, Artur Chaber i podlegają ochronie prawnej na mocy ustawy o prawie autorskim.
 
Artykuł opublikowany sobota, 30 wrzesień 2006.

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj