Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Baza mydlana glicerynowa CZARNE MYDŁO AFRYKAŃSKIE Wydrukuj ofertę

Baza mydlana CZARNE MYDŁO AFRYKAŃSKIE ECOSPA, pochodzenia roślinnego, używana do produkcji mydeł. Uniwersalna i łatwa w użyciu.

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 29.80 zł / 1000 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Baza mydlana glicerynowa CZARNE MYDŁO AFRYKAŃSKIE

Baza mydlana do produkcji własnego mydełka metodą Melt & Pour. Bazę uzyskano wykorzystując surowe, czarne mydło afrykańskie pochodzące z Ghany. Oryginalne czarne mydło wytwarzane jest z dwóch składników – masła Shea oraz oleju kokosowego. Produkt wyróżnia się składem bogatym w witaminy i przeciwutleniacze. Bazę cechuje mocny i w pełni naturalny, brązowy kolor będący wynikiem ręcznego przetwarzania czarnego mydła afrykańskiego. Produkt posiada doskonałe właściwości pieniące, myjące i nawilżające skórę. Charakterystyczny zapach mydełka można wzbogacić dodając olejki eteryczne. 

Baza fabrycznie dostępna w opakowaniu o gramaturze 1kg i 11,5kg.

Cechy produktu:

  • baza wykonana z 5% ekstraktu z czarnego mydła afrykańskiego

  • baza pochodzenia roślinnego

  • produkt wolny od SLES i SLS (Sodium Laureth  i Sodium Lauryl Sulfate)

  • brak parabenów i glikolu propylenowego

  • naturalny, ciemnobrązowy kolor i zapach afrykańskiego mydła

  • przyjemne uczucie nawilżonej skóry

  • baza łatwa w formowaniu lub krojeniu (porcjowaniu).

Zastosowanie:

Mydła – produkcja mydła glicerynowego jest niezwykle prosta:

  • Zacznij od stopienia bazy w mikrofalówce bądź w innym źródle ciepła np. łaźni wodnej. 

  • Następnie dodaj barwniki, olejki eteryczne i składniki dodatkowe. 

  • Zamieszaj i wylej do formy. 

  • Pamiętaj, że pozostałości mogą być na nowo stopione i użyte przy kolejnych wyrobach.

Dodatkowe składniki:

  • Zaleca się dodawać mniej niż 5% dodatkowych składników, jako że te mogą mieć wpływ na ostateczną teksturę oraz konsystencję mydła. W miarę zwiększania ich stężeń staje się ono coraz bardziej płynne. Jeśli nie zależy nam na twardości mydła, zawartość składników dodatkowych można zwiększyć do 10%.

  • Olejki eteryczne - Olejki eteryczne dodaje się zwykle w stężeniu 0,5-2% (5-20 ml na kilogram mydła) w zależności od preferencji i pożądanej intensywności zapachu.

  • Barwniki - Kolorowe mydło uzyskuje się przed dodatek rozcieńczonego barwnika kosmetycznego (barwniki są mocno stężone, dlatego łatwiej je dozować w formie rozcieńczonej). Pigmenty mogą być mieszane w celu uzyskania nowych barw, np. kolor zielony uzyskamy wymieszawszy barwnik żółty z niebieskim.

  • Inne - Wśród dodatkowych składników mogą znaleźć się: peeling algowy, miód, wyciągi ziołowe, glinki, mikronizowane zioła, susz kwiatowy, oleje roślinne lub masła kosmetyczne.

Wskazówki techniczne i uwagi:

  • aby zapobiec kurczeniu się mydła, owiń je szczelnie folią po wyjęciu z formy

  • stopiona baza jest bardzo gorąca, dlatego nie pozwalaj zbliżać się do niej dzieciom i nie pozostawiaj podczas topienia bez opieki

  • podczas topienia bazy nie pozwól by się zagotowała

  • olejki eteryczne dodawaj ostrożnie – najpierw sprawdź ewentualną niezgodność, dodając kilka kropli olejku do niewielkiej porcji bazy; pamiętaj o tym, by wkraplać go dopiero podczas chłodzenia; wiele olejków eterycznych jest łatwopalnych, dlatego trzymaj je z dala od ognia.
 
Skład INCI
Aqua, Glycerin, Sorbitol, Sodium Stearate, Sodium Laurate, Sodium Oleate, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Sodium Cocoate*,
Sodium Palm Kernelate*, Sodium Chloride, Sodium Citrate, Citric Acid.
 
*Produkt zmydlania czarnego mydła afrykańskiego.
pH @ 70 st. C -
Pochodzenie Wielka Brytania
Temp. topienia 70 st. C - nie powinno się podgrzewać bazy powyżej 70 st.C
Temp. wylewania do formy -
Temp. zastygania -
 

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj