Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Bisabolol z rumianku lekarskiego Wydrukuj ofertę

Bisabolol to aktywny czynnik pozyskiwany z rumianku lekarskiego o bardzo silnych właściwościach kojących, łagodzących i przeciwinfekcyjnych.

 

Skład INCI: Bisabolol
Dozowanie: 0,1 – 1%
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 17.80 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Bisabolol z rumianku rzymskiego

Skład INCI/Ingredients: Bisabolol

Bisabolol jest najważniejszym związkiem czynnym zawartym w olejku rumianku lekarskiego w ilości 40-50%, o wyjątkowo szerokim spektrum działania. Bisabolol jest rozpuszczalny w olejach i w etanolu.

Zalecane dozowanie: 0,1 – 1%.

Właściwości bisabololu:

Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza proces gojenia i koi podrażnioną, wrażliwą skórę. Hamuje także nadmierny rozrost naskórka i gruczołów łojowych, przez co może być z powodzeniem stosowany jako terapia wspomagająca leczenie zmian trądzikowych i łuszczycy.

Ogranicza działanie prozapalnych cytokin (IL-1), łagodząc podrażnienia i zaczerwienienia skóry wywołane stosowaniem detergentów. Jednocześnie zwiększa przenikanie substancji aktywnych przez warstwę rogowa naskórka. Jest więc jedynym w swoim rodzaju promotorem przejścia przezskórnego o działaniu łagodzącym.

Nie wywołuje alergii i jest dobrze tolerowany przez skórę - może być stosowany nawet w preparatach dla niemowląt czy na śluzówki (higiena intymna, pielęgnacja jamy ustnej).

Zastosowanie:

  • Bisabolol znajduje zastosowanie w preparatach do pielęgnacji dzieci i niemowląt – oliwkach, kremach, balsamach, piankach itd.

  • Służy jako składnik kosmetyków do higieny intymnej.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery trądzikowej.

  • Jest popularnym składnikiem w produktach do mycia i w preparatach łagodzących.

Uwagi: Hamuje aktywność proteaz, nie stosować w połączeniu z peelingami enzymatycznymi. Stężenia wyższe niż zalecane nie są skuteczniejsze.

INCI: Bisabolol
Pozyskiwanie: naturalne, z rumianku lekarskiego
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w etanolu i olejach
Zalecane stężenie: 0.1 - 1%
Uwagi: hamuje aktywność proteaz, nie stosować w połączeniu z peelingami enzymatycznymi; stężenia wyższe niż zalecane nie są skuteczniejsze

 

Beata Ostrowska

27-04-2010
Rewelacja ! Z hydrolatem kadzidłowca w maksymalnym stęzeniu stanowi doskonały tonik do przemywania twarzy. Już po jednroazowym uzyciu cera wręcz promienieje.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj