Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

DHA - Dihydroksyaceton naturalny samoopalacz Wydrukuj ofertę

Dihydroksyaceton, to związek o charakterze cukrowym, jest głównym składnikiem naturalnych samoopalaczy. Stosowanie kosmetyków z DHA to bezpieczny sposób na uzyskanie opalenizny już w ciągu kilku godzin.

Skład INCI: Dihydroxyacetone

Dozowanie: 2 - 5%

 
Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 7.20 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

DHA – Dihydroksyaceton naturalny samoopalacz

Skład INCI/Ingredients: Dihydroxyacetone

Dihydroksyaceton to związek o charakterze cukrowym, jest głównym składnikiem naturalnych samoopalaczy. Stosowanie kosmetyków z DHA to bezpieczny sposób na uzyskanie opalenizny już w ciągu kilku godzin. DHA w naszej ofercie posiada certyfikat ECOCERT (proces technologiczny spełnia standardy i normy ekologiczne).

Zalecane dozowanie: 2 - 5%.

Właściwości DHA:

Zabarwienie skóry powodowane przez DHA jest efektem reakcji chemicznej między DHA, a aminokwasami występującymi w warstwie rogowej naskórka. Zabarwienie zwykle pojawia się po około 1-2 godzinach od nałożenia preparatu, osiągając maksimum po ok. 6 godzinach.  Opalenizna może być usunięta wyłącznie mechanicznie lub zmniejszyć się poprzez naturalne złuszczanie naskórka.

Trwałość opalenizny zależy od szybkości odnowy naskórka. Działanie samoopalacza można przedłużyć, wystarczy przed nałożeniem gotowego kosmetyku dokładnie złuszczyć skórę za pomocą peelingu. Stosując samoopalacze należy pamiętać, że opalenizna wywołana takim kosmetykiem nie chroni skóry przed promieniami UVA/UVB.

Wskazówki techniczne:

  • Surowiec przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym miejscu i w temp. +2 st. C do +8 st. C (w lodówce).

  • DHA jest stabilny w pH 4 - 6 (przy pH powyżej 7 tworzy brązowo zabarwione produkty i traci swoje zdolności do reakcji ze skórą). Wykonaj pomiar gotowego kosmetyku papierkiem wskaźnikowym pH, i dostosuj do pH < 6 (dodając niewielką ilość witaminy C lub kwasu cytrynowego, kwas mlekowy jest niewskazany).

  • Dodawać DHA do gotowych kosmetyków, poniżej 30 st. C i jako ostatni składnik. Nie podgrzewać.

  • Ze względu na podatność na utlenianie należy unikać kontaktu DHA z tlenkami (żelaza, cynku i ditlenkiem tytanu) oraz a-hydroksykwasami.

  • W formulacjach z DHA nie stosować kolagenu, mocznika, aminokwasów, hydrolizatów protein oraz karbomera (obniżają jakość gotowego kosmetyku).

Zastosowanie:

  • Typowe stężenie DHA w preparatach samoopalających wynosi około 4 - 5% (4 - 5 g na 100 ml  gotowego kremu/balsamu).

  • Niższe stężenie 2 - 3% w lotionach/preparatach do codziennego stosowania (zapewnia delikatną opaleniznę o naturalnym ciepłym odcieniu przez cały rok).

 

Specyfikacja

Skład INCI Dihydroxyacetone
Postać biały proszek, ekstra czysty do celów kosmetycznych
Wartość pH 4 - 6 (przy 5%, 50 g/l w wodzie, 20 st.C)
Rozpuszczalność w wodzie > 250 g/l (20 st.C)
Stabilność w pH 4 - 6
Gęstość 1.52 g/ml
Przechowywanie w chłodnym, zacienionym miejscu

 

 

Katarzyna

30-07-2014
Rewalacja, dodany do ulubionego balsamu powoduje ze skora nabiera pieknego opalonego koloru bez wystawiania sie na slonce. Samemu dodajac mozna regulowac moc opalenizny, albo zrobic sobie typowy samoopalacz albo krem lekko opalajacy uzywany codziennie. Super zadowolona

Katarzyna

30-07-2014
Rewalacja, dodany do ulubionego balsamu powoduje ze skora nabiera pieknego opalonego koloru bez wystawiania sie na slonce. Samemu dodajac mozna regulowac moc opalenizny, albo zrobic sobie typowy samoopalacz albo krem lekko opalajacy uzywany codziennie. Super zadowolona

m.

09-03-2016
jestem osobą nietolerującą słońca latem, ale kocham być opalona dlatego sama robię krem opalający z DHA, dodaje go więcej i wyglądam jakbym była non stop na wakacjach. kocham ten produkt !!!

Marta

17-03-2016
Szkoda, ze nie napisaliscie o tym, ze DHA pod wpływem ciepła i czynnika czasu ulega rozkładowi, którego wynikiem jest aldehyd mrówkowy znany fachowcom pod nazwą formaldehyd. Chyba nie musze wiecej nic juz pisac.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj