Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas jabłkowy Wydrukuj ofertę

Kwas jabłkowy należy do kwasów karboksylowych i jest kwasem owocowym.  Jest bardzo często używany w peelingach i kosmetykach zawierających kwasy AHA. Minimalizuje drobne zmarszczki, rozjaśnia skórę, poprawia jej teksturę, zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych.

 

Skład INCI: Malic Acid

Dozowanie: do 10% - w kosmetykach do użytku domowego, do 30% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów

 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 4.50 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kwas jabłkowy

Skład INCI/Ingredients: Malic Acid

 

Kwas jabłkowy należy do kwasów karboksylowych i jest kwasem owocowym. Naturalnie występuje w owocach (w borówce, żurawinie, w jabłkach, w rabarbarze, czy w jarzębinie). Dostępny w białych, drobnych kryształkach. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest bardzo często używany w peelingach i kosmetykach zawierających kwasy AHA.

 

Zalecane dozowanie: do10% - w kosmetykach do użytku domowego (przy pH kosmetyku 3,5), do 30% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów (przy pH kosmetyku 3).

 

Właściwości kwasu jabłkowego:

 

Kwas jabłkowy znajduje szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych. Posiada działanie złuszczające (w wyższym stężeniu, przy pH 2,5-5) lub nawilżające (w niższym stężeniu, przy pH powyżej 5). Minimalizuje drobne zmarszczki, rozjaśnia skórę, poprawia jej teksturę, zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych (tzw. porów). Uważa się, że kwas jabłkowy ma podobne właściwości do kwasu glikolowego, a jednocześnie jest mniej drażniący. W stężeniach do 5% wykazuje działanie nawilżające i rozjaśniające – hamuje nadmierne rogowacenie mieszków włosowych, powstrzymuje proces powstawania zaskórników i działa delikatnie złuszczająco.

Kwas jabłkowy stosowany jest nawet w przemyśle spożywczym, a także w medycynie (zatwierdzony przez Food and Drug Administration jako składnik przeciwbólowy).

 

Zastosowanie:

  • Służy jako składnik złuszczających, ale też nawilżających kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej, trądzikowej, tłustej, poszarzałej.

  • Jako składnik płukanek do włosów (w stężeniu 1%) – działa bakteriostatycznie, wygładza łuski włosa, delikatnie je rozjaśnia.

  • Wyższe stężenia (3-5%) można stosować do płukania jamy ustnej, np. przy zapaleniu dziąseł.

  • Stosuje się go jako składnik peelingów chemicznych (w stężeniu 15%).

  • Służy jako dodatek do mocno oczyszczających szamponów (w stężeniu 1%).

  • Może być stosowany w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe.

  • Służy jako składnik regulujący pH kosmetyku – obniża wartość pH.

  • Znajduje zastosowanie w preparatach zmiękczających skórę stóp.

 

Uwagi: W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV. Dlatego też w trakcie stosowania kosmetyków z kwasami chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami. Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne.

 

Wiola

23-10-2015
Zrobiłam sobie z tego kwasu 5% tonik. Zamiast hydrolatu użyłam wody. Jestem zachwycona tym tonikiem. Używam go od kilku dni i zauważyłam poprawę cery. Super nawilża i napina skórę. Jak dla mnie bomba!

Aleksandra

29-11-2016
właśnie kupiłam ten produkt i zastanawiam się, czy można go dodać do szamponu? A jeżeli tak, to w jaki sposób? Trzeba go najpierw rozpuścić?

Agija

06-01-2017
Robię z niego tonik, w proporcji trochę większej niż zalecają. Fajnie odświeża skórę. Idealny do twarzy z cerą trądzikową, czuje że szczypie delikatnie, co znaczy że działa, jednak nie powoduje zaczerwienienia. Dodatkowo dodaję go do peelingu na celulit, lub rónież twarz. Jest w formie proszku, który łatwo się rozpuszcza.

ula

27-03-2017
Miałam problem z wrastającymi włoskami z tyłu ud po goleniu. Zrobiłam sobie stężenie 15% i nałożyłam dosłownie na kilka minut bo dość mocno szczypalo. Efekt genialny, nogi gładkie, przebarwienia rozjaśniały. Na prawdę polecam!
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj