Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Lecytyna słonecznikowa płynna Wydrukuj ofertę

Lecytyna słonecznikowa płynna pozyskuje się z nasion słonecznika. Lecytyna to substancja naturalna o wyjątkowych właściwościach emulgujących i nawilżających.

 

Skład INCI: Lecithin
Dozowanie:  0,5 - 6%, w tym 0,5 - 3% w funkcji emolienta
 
Ocena (1 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 11.90 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Lecytyna słonecznikowa płynna

Skład INCI/Ingredients: Lecithin

Bogaty w witaminy, naturalny emulgator, wytwarzany z nasion słonecznika. Działa zmiękczająco i nawilżająco, a także ułatwia wnikanie substancji aktywnych.

Lecytyna słonecznikowa płynna jest miksturą naturalnych fosfolipidów (związek o charakterze tłuszczów złożonych) uzyskanych z nasion słonecznika. Substancje zawarte w lecytynie są składnikami prawie każdej żywej komórki. Jest ona bogata w witaminę B oraz przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne dla skóry i włosów.

Zalecane dozowanie: 0,5 - 6%, w tym 0,5 - 3% w funkcji emolienta.

Właściwości lecytyny słonecznikowej:

Lecytyna słonecznikowa działa zmiękczająco,  emoliencyjnie,  nawilżająco, a także ułatwia wchłanianie substancji aktywnych (pełni rolę promotora przenikania). Dodatkowo jest świetnym antyoksydantem. Może być stosowana w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, jednak najlepiej się sprawdzi w kosmetykach dla skóry dojrzałej, przesuszonej, wrażliwej, wymagającej regeneracji.

Lecytyna słonecznikowa, która znajduje się w naszej ofercie, posiada HLB 4 i jest stosowana do tworzenia emulsji typu W/O (woda w oleju).  Może być stosowana jako jedyny emulgator w emulsji. Połączona z emulgatorem o wysokim HLB tworzy emulsję typu O/W.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w emulsjach w/o (pełni rolę emulgatora), a także w emulsjach o/w (pełni rolę koemulgatora).

  • Może być stosowana jako składnik emoliencyjny w kremach, serum i balsamach do cery dojrzałej, wrażliwej, suchej.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów – maskach, odżywkach.

  • Służy jako składnik pomadek do ust.

  • Jest popularnym składnikiem serum olejowych i emulsyjnych – wspomaga przenikanie składników aktywnych w głąb skóry.

Dominika

18-01-2018
Niestety bardzo kiepska. Kremik zrobiony na lecytynie solo zaczyna rozwarstwiać się już po godzinie, po jednym dniu w słoiczku zbiera się woda otoczona górą tłuszczu, i z czasem jest tej wody coraz więcej. Trudno też ten krem rozsmarować na twarzy, jest bardzo zbity. W tym samym dniu i tych samych warunkach robiłam też krem na Olivem 1000 i bez porównania lepiej, kremik ładnie trzyma konsystencję. Drugi zrobiłam na lecytynie, żeby móc dodać więcej olejów, wszystko zgodnie z instrukcjami, ale niestety, kremik to niewypał.

Dominika

19-01-2018
Bardzo kiepska, krem zrobiony na niej solo zaczyna się rozwarstwiać już po godzinie, i z czasem jest coraz więcej wody wokół góry tłuszczu. Przy tym krem zrobiony w takich samych warunkach na oliwem 1000 pięknie trzyma konsystencję. Użyłam lecytynę bo chciałam drugi krem zrobić bardziej okluzyjny z większą ilością tłuszczu, ale niestety totalny niewypał. Zaznaczam że robiłam zgodnie z instrukcjami, i kilka razy, za każdym razem ten sam efekt, więc to nie jest wina wykonania
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj