Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat arniki ekologiczny Wydrukuj ofertę

Macerat z arniki posiada właściwości przeciwzapalne i kojące. Jest szczególnie dobry na siniaki lub potłuczenia i choroby reumatyczne. Poprawiając funkcjonowanie układu krążenia zmniejsza opuchnięcia i cienie pod oczami.

 

Skład INCI: Helianthus Annuus Aeed Oil, Arnica Montana Flower Extract
Dozowanie: 5 - 20 %
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 34.50 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z arniki ekologiczny - macerowany w oleju słonecznikowym z ekologicznej uprawy
Skład INCI / Ingredients : Helianthus Annuus Seed oil*, Arnica Montana Flower Extract*
* 100% składników są z uprawy ekologicznej, certyfikat ECOCERT greenlife

Macerat z arniki wykazuje bardzo silne właściwości przeciwzapalne i regenerujące. Zmniejsza siniaki i opuchliznę, rozluźnia mięśnie.  Arnika jest ziołem pochodzącym z rodziny astrowatych (tej samej do której należy słonecznik). Rośnie w centralnej i południowej Europie, Ameryce Południowej, a tażke w centralnej Azji. Posiada pomarańczowo-żółte kwiaty o aksamitnych płatkach.  Jego stosowanie jako leku na różnego rodzaju niedolegliwości skórne (m. in. maść na rany na ciele rzymskich gladiatorów) ma bardzo długą tradycję.

Macerat z arniki w ofercie ECOSPA.pl jest produkowany poprzez macerację kwiatów arniki [Arnica montana L.] w 100% ekologicznym oleju ze słonecznika.  Jest to macerat najwyższej jakości, macerowany w proporcji 1/3 i poddawany przez trzy miesiące działaniu promieni słonecznych.

Zalecane dozowanie : sugerowane stężenie w gotowym produkcie 5-10 % (nie więcej niż 20%), dodaj jako składnik serum, maseczek, olejku do ciała, emulsji lub maści.  Może być stosowany codziennie, zmieszany z innymi olejami kosmetycznymi i olejkami eterycznymi na twarz, ciało i włosy.

Właściwości kosmetyczne maceratu z arniki:

Olejowy wyciąg (macerat) z arniki posiada właściwości przeciwzapalne i kojące.  Jest szczególnie efektywny w niwelowaniu siniaków i potłuczeń. Dzięki zawartości flawonoidów kwercetyny, izokwercetyny, kemferolu arnika górska poprawia krążenie oraz rozluźnia mięśnie, skutkiem czego jest chętnie wykorzystywany do masażu, w pielęgnacji potłuczeń, cellulitu. 

Ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Obecność kwasów fenolowych (m. in. kwasu kawowego) pochodzących z kwiatów arniki oraz wysokich stężeń witaminy E z oleju z nasion słonecznika sprawia, że macerat jest dobrym przeciwutleniaczem. Łagodzi również zmęczone i obolałe nogi po wysiłku, pobudzając jednocześnie krążenie. Stwierdzono również wpływ maceratu z arniki na spowolnienie wzrostu włosów (np. niehcianego owłosienia na ciele).

W kosmetyce macerat z arniki jest wykorzystywany między innymi jako składnik preparatów do pielęgnacji okolic oczu – zmniejsza opuchliznę (tzw. „worki pod oczami”), siniaków.

Zastosowanie:

  • Jako składnik fazy tłuszczowej w recepturach kosmetycznych.

  • Do masażu (szczególnie po wysiłku fizycznym), jako dodatek do bazowego oleju roślinnego (np. oleju jojoba).

  • Jako składnik kremów, a także olejowych serum pod oczy (np. w połączeniu z olejem  ogórka).

  • Preparaty do pielęgnacji nóg – kremy, a także oliwki na żylaki, na obrzęki.

  • Składnik kremów, maści, lotionów i okładów na zasinienia i potłuczenia.

  • Jako składnik preparatów antycellulitowych.

  • Dodatek do kosmetyków regenerujących (np. kremów, maseczek po opalaniu).

  • Składnik kosmetyków dla skóry z kruchymi naczyniami krwionośnymi.

  • Jako składnik kremów i serum przeciwbakteryjnych do cery trądzikowej i tłustej.


Uwagi:  Macerat z arniki nie może być stosowany podczas ciąży i w okresie karmienia. Nie stosować na podrażnioną czy uszkodzoną skórę. Dla osób ze skórą wrażliwą zaleca się przeprowadzenie testu alergicznego.

Anita

06-07-2016
Bardzo dobrze zwalcza cienie pod oczami, zasinienia skóry, wspomaga zmniejszenie opuchlizny. Polecam produkt.

Naja

28-01-2017
W połączeniu z olejkiem ze słodkich migdałów genialny do masażu okolic intymnych przed porodem. Bardzo uelastycznia. Po porodzie szybko radzi sobie z opuchlizną i przyspiesza gojenie. Z powodzeniem stosuję też u moich dzieci na siniaki.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj