Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat dziurawca Wydrukuj ofertę

Dziurawiec posiada kwiaty koloru złotego i jest bogaty w oleje zgromadzone w pęcherzykach w liściach kwiatu. Macerat dziurawca ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wygładza i wzmacnia skórę. Jest znany z regenerującego działania na poparzenia słońcem, małe rany.

 

 
Skład INCI:  Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Hypericum Perforatum Flower Extract
Dozowanie:  5 - 20%
 
Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 29.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z dziurawca - Wygładza, regeneruje i wzmacnia skórę.
Skład INCI / Ingredients: Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Hypericum Perforatum Flower Extract

Dziurawiec posiada kwiaty o złotej barwie, ale to w jego liściach znajdują się pęcherzyki wypełnione leczniczym olejem. Hypericin, bo o nim mowa, to czerwona olejowa substancja której działanie ma zbawienny wpływ na leczenie uszkodzeń skóry, oraz takich chorób jak np. egzema. Olej z dziurawca wytwarzany jest metodą maceracji kwiatów dziurawca Hypericum perforatum w oliwie z oliwek.

Zalecane dozowanie:  Zalecany udział w gotowym produkcie: 5 - 20%.

Właściwości maceratu z dziurawca:

Macerat z dziurawca posiada również inne właściwości. Wśród nich można wymienić działanie antybakteryjne i przeciwzapalne (ze względu na zawartość węglowodorów seskwiterpenowych), wygładzające, oraz wzmacniające skórę. Jest on znany z kojącego i gojącego wpływu na poparzenia słoneczne i małe rany.

Macerat z dziurawca działa napinająco, odżywczo, rozluźniająco i łagodząco. Hamuje również stany zapalne skóry i poprawia jej ukrwienie, jest dobrym emolientem. Ze względu na zawartość w oliwie z oliwek witaminy E oraz skwalanu, macerat nagietka jest dobrym antyoksydantem, a także mocno regeneruje skórę.

Zastosowanie:

  • Dziurawiec znajduje zastosowanie w kosmetyce kolorowej (ze względu na zawartość hyperycyny).

  • Jako  składnik kremów oraz serum do cery trądzikowej.

  • Stosuje się go w pomadkach do ust.

  • Jest używany w olejkach i emulsjach do skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej, swędzącej, a także uszkodzonej przez promienie słoneczne.

  • Stosuje się go przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie.

  • Nakładany na stopy, przynosi uczucie lekkości szczególnie po całodziennym noszeniu obuwia.

  • Dziurawiec ma również zastosowanie w masażu relaksacyjnym oraz w leczeniu depresji.

  • Jako składnik do masek na przesuszone włosy i skórę głowy.

  • Jako dodatek do olejków do demakijażu każdego rodzaju skóry.


Uwagi: Nie ma wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa zewnętrznego stosowania maceratu dziurawca podczas ciąży i w okresie karmienia piersią. Macerat ten podnosi wrażliwość skóry na światło (reakcje fotouczulające), po zaaplikowaniu nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych (jak również solarium).
 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj