Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat nagietka lekarskiego ekologiczny Wydrukuj ofertę

Macerat zawiera wiele substancji czynnych jak karoten i saponiny triterpenowe które nadają mu bakteriobójcze i lecznicze właściwości oraz chronią przed zapaleniem skóry. Jest znany w branży kosmetycznej ze swoich działań nawilżających, zmiękczających i przeciwzapalnych.

 

Skład INCI:  Calendula Officinalis, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Dozowanie:  3 - 10%
 
Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 32.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z nagietka ekologiczny ECOCERT - Bogate źródło karotenu. Polecany do szorstkiej, pękającej i podrażnionej skóry.
Skład INCI / Ingredients : Helianthus Annuus Seed Oil*, Calendula Officinalis Flower Extract*
* 100% składników są z uprawy ekologicznej, certyfikat ECOCERT greenlife

Macerat z nagietka w ofercie ECOSPA.pl uzyskany jest z kwiatów nagietka [Calendula officinalis L.] z ekologicznej uprawy w oleju słonecznikowym z certyfikatem ECOCERT.  Jest to macerat najwyższej jakości, macerowany w proporcji 1/3 i poddawany przez trzy miesiące działaniu promieni słonecznych.   Podczas macerowania olej słonecznikowy nabiera pomarańczowy kolor i zostaje wzbogacony o rozpuszczalne w tłuszczach składniki aktywne danej rośliny.

Zalecane dozowanie: Zalecany udział w gotowym produkcie: 3 - 10%.  Używany jako dodatek do kremów ochronnych i maści leczniczych.

Właściwości maceratu z nagietka:

Macerat z nagietka ma właściwości uspokajające.  Jest polecany do szorstkiej, pękającej, wrażliwej i podrażnionej skóry.  Przyspiesza jej regenerację i działa przeciwzapalnie. Zawiera on wiele substancji czynnych jak karoten i saponiny triterpenowe które nadają produktowi bakteriostatyczne i lecznicze właściwości oraz chronią przed stanami zapalnymi.

Jest doceniany w kosmetyce ze względu na działanie nawilżające, zmiękczające i przeciwzapalne. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E oraz kwasu linolowego w oleju słonecznikowym, macerat posiada działanie antyoksydacyjne oraz mocno regenerujące.

Zastosowanie:

  • Jako składnik fazy tłuszczowej w recepturach kosmetyczych.

  • Używany jako dodatek do kremów ochronnych i maści leczniczych. Na szorstką, pękającą skórę stóp czy łokci.

  • W połączeniu z olejem z pestek moreli, z nasion arbuza lub ze słodkich migdałów do pielęgnacji skóry dzieci po kąpieli. Jako składnik maści przeciw odparzeniom.

  • Jako składnik kosmetyków po goleniu.

  • W połączeniu z woskami i olejami bazowymi w balsamach do ust, nawilża skórę i uspokoi podrażnioną suchą skórę (suche i spierzchnięte usta).

  • Jako składnik maści nagietkowej (na podrażnioną skórę, oparzenia, wysypki, egzemy czy ukąszenia owadów).

  • W połączeniu z innymi olejami o działaniu anti-age (np. olej ze słodkich migdałów, olej z pestek śliwki) w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej.

  • Jako składnik kosmetyków po opalaniu (np. oliwka z olejem ze słodkich migdałów i maceratem z nagietka).

  • Jako składnik oliwki do masażu twarzy w połączeniu z ulubionym olejem bazowym.

  • Jako składnik maseczek na skórę głowy z łupieżem.

 

Uwagi: Nie ma wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa zewnętrznego stosowania maceratu nagietka podczas ciąży i w okresie karmienia piersią. Może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych.

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj