Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Mikronizowany tlenek cynku Wydrukuj ofertę

Tlenek cynku ECOSPA jest to biały sproszkowany minerał stosowany w kosmetyce jako fizyczny filtr przeciwsłoneczny, pigment w kosmetykach kolorowych oraz substancja łagodząca przy podrażnieniach skóry.

 

Skład INCI: Zinc Oxide
Dozowanie: do 25%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 4.70 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Mikronizowany tlenek cynku

Skład INCI/Ingredients: Zinc Oxide

Tlenek cynku jest to biały sproszkowany minerał stosowany w kosmetyce jako pigment w kosmetykach kolorowych, fizyczny filtr przeciwsłoneczny oraz substancja łagodząca przy podrażnieniach skóry. Nierozpuszczalny w wodzie. Rozprasza się w tłuszczach. Stabilny w wysokich temperaturach. Wielkość cząsteczki to 2 mikrony.

Zalecane dozowanie: do 25%.

Właściwości tlenku cynku:

Filtr promieni UVA i UVB. Działanie filtrujące tlenku cynku polega na tworzeniu na skórze warstwy odbijającej promieniowanie ultrafioletowe (stąd nazwa filtr fizyczny). Jako pojedynczy filtr posiada najszersze spektrum ochrony przeciwsłonecznej z dostępnych surowców na rynku, chroni zarówno przed UVA  jak i UVB. W wyniku wieloletnich badań potwierdzone zostało szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Przyśpieszają procesy starzenia się skóry oraz zwiększają ryzyko powstania raka skóry. Z tychże względów zaleca się codzienne stosowanie filtrów, szczególnie w okresie letnim, i szczególnie u dzieci, przynajmniej o współczynniku ochrony przed promieniowaniem SPF (Sun Protection Factor)  na poziomie 15. Dla osób wystawionych na silne działanie słońca zaleca się stosowanie filtrów o SPF o wyższym stężeniu. W kosmetyce kolorowej tlenek cynku dodawany jest do pudrów, kosmetyków pod oczy, szminek. Biel cynku wykorzystywana jest do tworzenia odpowiednich odcieni w połączeniu z innymi kosmetykami. Tlenek cynku dodawany jest również do kremów i balsamów jako substancja łagodząca podrażnienia. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach pielęgnacyjnych dla dzieci, np. przy pieluszkowym i atopowym zapaleniu skóry.

Zastosowanie:

  • Krem z filtrem SPF 15:

- aby otrzymać krem o SPF 15 dodaj do 100 g bazy kremowej EKOLOGICZNEJ 10 gram tlenku cynku. Jeśli przygotowujesz balsam lub krem od podstaw, to aby otrzymać preparat o SPF 15 – tlenek cynku powinien stanowić ok. 10% receptury.

  • Jako składnik kosmetyków dla dzieci przeciw podrażnieniom.

  • Stosuje się go w kosmetykach kolorowych: pudry, szminki.

 

Uwagi: Tlenek pozostaje na powierzchni skóry, może tworzyć widoczny biały osad, w szczególności przy wyższym stężeniu (20-25%).

Sonia

10-06-2015
Jestem świeżo po artykule na temat ochrony przeciwsłonecznej, która wymienia tlenek cynku jako jeden z najlepszych do ochrony przeciwsłonecznej, o małej toksyczności i nie alergizujący http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/ Zamierzam zrobic sobie krem ochronny SPF z tlenkiem cynku i cieszę się, że go macie w ofercie. Czemu skreślacie info o jego działaniu filtrującym? ___Odpowiedź ECOSPA___ Strona EWG dotyczy rynku amerykańskiego, nas obowiązują przepisy UE. Tlenek cynku był na liście filtrów UV tylko do 31 grudnia 2014 r. Został usunięty (chyba z powodu nano cząsteczek) z załącznika VI-go do Dyrektywy Unijnej i w związku z powyższym nie można deklarować jego właściwości ochronnych przeciw UV, przynajmniej w Europie. Obecnie jedyny w Europie mineralny (czytaj naturalny) filtr UV jaki jest dopuszczony do użycia (jest na liście filtrów dopuszczonych do użycia w kosmetykach) to dwutlenek tytanu. Klienci spoza UE mogą robić balsam z filtrem dalej w oparciu o tlenek cynku ;)

Barbara

27-03-2017
Aktualne, z 2016 http://www.premiumbeautynews.com/IMG/pdf/-14.pdf "In light of the SCCS opinions mentioned above, the Commission considers that zinc oxide in non-nano form should be authorised for use as a UV filter in cosmetic products; zinc oxide in nano form (according to the SCCS's specifications) should be authorised for use as a UV filter in cosmetic products. Both forms of the substance should be authorised at a maximum concentration of 25 %, except in applications that may lead to exposure of the end-user's lungs by inhalation." _Odpowiedź ECOSPA_: Dziękujemy za dobrą wieść! :)

Kamila

12-09-2017
Czy mogę prosić o podanie wielkości cząsteczek :)?__Odpowiedź_ECOSPA__Wielkość cząsteczek to dwa mikrony :)
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj