Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Mocznik kosmetyczny Wydrukuj ofertę

Mocznik posiada silne właściwości higroskopijne, zmiękczające i wygładzające.  Stosowany w wyższych stężeniach działa również złuszczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

 

Skład INCI: Urea
Dozowanie: 1 - 15%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 14.80 zł / 200 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Mocznik kosmetyczny - nawilża, złuszcza i regeneruje suchą i popękaną skórę

Skład INCI/Ingredients: Urea

Mocznik to biały bezwonny proszek, który posiada właściwości higroskopijne, przez co wykazuję znaczący wpływ na intensywne nawilżenie naskórka (to jeden z najważniejszych składników NMF, czynnika nawilżającego skórę). Sprawia, że skóra staje się wyjątkowo nawilżona, zregenerowana, gładka i jędrna. Sprawdzonym rozwiązaniem jest łączenie mocznika kosmetycznego z kwasem mlekowym (stabilizator) , salicylowym, lanoliną i gliceryną.  Mocznik bardzo szybko i łatwo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, nie rozpuszcza się w tłuszczach.

Zalecane dozowanie: 1 - 15%.

Właściwości mocznika:

W zależności od stężenia mocznik działa keratoplastycznie, nawilżająco i ujędrniająco (stężenie 1-10%) lub keratolitycznie (złuszczająco), przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (przy stężeniu powyżej 10%). Mocznik rozmiękcza i uelastycznia skórę. Jest substancją bardzo uniwersalną. Znajdzie zastosowanie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie jako składnik toników, serum nawilżającego skórę, żeli pod prysznic, nawilżających kremów, balsamów i maści dla popękanej skóry.

  • Może być stosowany w kosmetykach do problematycznej (zmiany łuszczycowe, AZS) i bardzo suchej skóry.

  • Jest popularnym składnikiem produktów do cery trądzikowej (ze względu na właściwości keratolityczne).

  • Stosuje się go w kremach do stóp i do rąk (zazwyczaj w stężeniu powyżej 10%).

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwłupieżowych.

Angelika

15-11-2016
Wykonałam prosty krem do rąk z użyciem mocznika kosmetycznego - testuje od kilku dni i jest świetny! Nawilża i ma super konsystencję. Chcę poeksperymentować z mocznikiem też w kontekście złuszczania, np. w połączeniu z kwasem mlekowym i hialuronowym, więc zamówię go ponownie.

Beata

28-01-2017
Przetestowałam prosty krem do rąk z mocznikiem - rewelacja! Przede wszystkim szybko się wchłania a ręce są gładkie nawet po umyciu. Dodałam do niego olejku lawendowego i dodatkowo mogłam cieszyć się zapachem :) polecam serdecznie!

Paulina

28-01-2017
Krem stworzony ze składników otrzymanych od ecospa świetnie nawilża, zmiękcza, pozostawia ochronny film na skórze dłoni. Polecam

Beata

28-01-2017
Prawie od miesiąca testuję prościutki krem do rąk z mocznikiem i muszę powiedzieć, że jest świetny. Po pierwsze i dla mnie najważniejsze - szybciutko się wchłania i nie pozostawia na dłoniach tłustego filmu a skóra jest mięciutka i gładka. W podstawowej recepturze jest w zasadzie bezwonny, ja natomiast dodałam kilka kropli olejku lawendowego i mam teraz cudowny lawendowy krem do rąk!
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj