Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Produkty podobne

Olejek Copaiba (balsam Copaiba)

Skład INCI/Ingredients: Copaifera Officinalis Resin Oil

Kraj pochodzenia: Brazylia

Naturalny balsam Copaiba ECOSPA pozyskuje się przez destylację z parą wodną żywicy z drzewa copaiba Copaifera officinalis pochodzącego z Brazylii. Olejek wyróżnia się słodkim, miodowo-ziołowym zapachem. Aktywność biologiczna żywicy Copaiba związana jest z obecnością seskwiterpenów, diterpenów i kwasów terpenowych. Głównym składnikiem olejku jest kariofilen o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. 

Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego.

Właściwości olejku Copaiba:

Olejek Copaiba działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Szczególnie silnie reaguje na bakterie Gram+ i dermatofity, co można wykorzystać w produktach do pielęgnacji miejsc szczególnie podatnych na grzybice (stopy, pachwiny, paznokcie). Olejek Copaiba wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia łuszczycy. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwłupieżowych i szamponach do wrażliwej skóry głowy.

Zastosowanie:

  • Jest stosowany w kremach po goleniu, depilacji.

  • Mozę być dodawany do olejków do masażu – poprawia krążenie, wspomaga przepływ limfy.

  • Jest składnikiem olejowych serum do paznokci.

  • Stosuje się go jako utrwalacz zapachu w perfumach, mydłach, szamponach.

  • Służy jako składnik mieszanek inhalacyjnych w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej – serum, kremach, maseczkach, płynach myjących itd.

 

Uwagi: Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nie rozcieńczonej. Chronić przed dziećmi. Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie toksyczny, nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony. 

 

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Copaifera Officinalis Resin Oil.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Włochy
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Anna Sujka

07-09-2011
Przecudowny zapach, głęboki i nie narzucający się. Starcza bardzo mała ilość, by kremik pachniał pociągajaco i zapewne nie można przesadzić z jego ilością! Zrobiłam z nim krem do stóp, ale na pewno spróbuję dodac go też do innych moich mazideł i mydeł.

Anonim

06-08-2013
Bardzo dobra baza perfum - praktycznie bezzapachowa, zapewnia trwałość zapachu pozostałych olejków.

Maciej

27-07-2015
Mój ulubiony olejek eteryczny.

Teresa

10-01-2017
Bardzo delikatny zapach, szybko się ulatnia. Nie wiem, czy utrwala inne olejki w perfumach, które zrobilam, trudno to stwierdzić.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj