Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek mandarynkowy Wydrukuj ofertę

Olejek eteryczny wytłaczany ze skórek mandarynki polecany do produktów dla dzieci, np. szamponów, kremów. Dobrze miesza się z innymi cytrusowymi olejkami dając bardzo przyjemne kompozycje zapachowe.

 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 9.50 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek mandarynkowy

Skład INCI/Ingredients: Citrus Nobilis Peel Oil, Limonene*, Citral*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Argentyna

Olejek eteryczny wytłaczany ze skórek mandarynki. Główny związek chemiczny zawarty w olejku to limonen oraz antranilan metylu, a także niewielkie ilości geraniolu, citralu, cytronelalu.

Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego. 1 ml olejku eterycznego to ok. 20 kropli.

Właściwości olejku mandarynkowego:

Olejek mandarynkowy posiada działanie uspokajające, zmniejsza napięcia nerwowe i stres. Jest polecany do pielęgnacji skóry tracącej jędrność, z rozstępami i bliznami. Olejek jest bardzo bezpieczny, z tego względu polecany do produktów dla dzieci, np. szamponów, kremów. Dobrze miesza się z innymi cytrusowymi olejkami dając bardzo przyjemne kompozycje zapachowe.

Zastosowanie:

  • Olejek eteryczny bardzo dobrze rozpraszają się w tłustych olejach np. migdałowym, morelowym, makadamia oraz po lekkim podgrzaniu w masłach kosmetycznych np. karite. Łącząc olejki eteryczne z olejami bazowymi i masłami można w prosty sposób stworzyć wiele interesujących pielęgnujących i pachnących olejków oraz masełek.

  • Służy jako dodatek do szamponów, żeli i płynów do mycia.

  • Może być dodawany do kosmetyków nawilżających oraz regenerujących stosowanych na noc – masełek, musów, balsamów, kremów.

  • Sprawdzi się jako dodatek do olejków na rozstępy (bezpieczny do używania podczas ciąży). W połączeniu z olejkiem neroli (1 kropla olejku mandarynkowego, 20 kropli 5% roztworu neroli w jojobie na 9-10 ml oleju migdałowego) jest bardzo dobry na rozstępy. Może być używany codziennie.

 

Uwagi: Olejki eteryczne należy przechowywać szczelnie zamknięte, z dala od bezpośredniego słońca i ciepła.  Nie stosować bezpośrednio na skórze olejków eterycznych w postaci nierozcieńczonej. Olejek ma bardzo intensywny zapach, stosować w niewielkich ilościach. Olejek fotouczulający, nie powinien być stosowany w preparatach pozostających na skórze poddanej działaniu słońca (promieniu UV).

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Citrus Nobilis Peel Oil, Limonene*, Citral*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Argentyna
Otrzymywanie tłoczony mechanicznie
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Malgorzata Kitlinska

17-02-2013
Witam Olejek choć przyjemny, w kąpieli mało wyczuwalny, ale jeśli go zastosować do kremów olejów - jeśli same w sobie nie mają zbyt przytłaczających i mdłych zapachów, ładnie nadaje nutkę egzotyczną :)

Agnieszka

31-08-2016
Intensywny i jak dla mnie mega przyjemny zapach. Świetny dodatek do balsamu czy masełka kosmetycznego. Zastosowałam go bezpośrednio na skórę szyi jednak trochę piekł. Co świadczy o jego dobrej jakości. Olejek kupiony w aptece wyglądał przy olejku z Ecospa jak rozcieńczony.

Gabriela

21-03-2017
Na początku czuć mocno zapach obranej skórki mandarynki a po pewnym czasie charakterystyczny słodki zapach. ;) Bardzo przyjemny, polecam.

Karolina

03-04-2017
Piękny i intensywny zapach mandarynki
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj