Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Witamina C - Kwas askorbinowy USP Wydrukuj ofertę

Witamina C jest idealnym składnikiem serum przeznaczonych do twarzy, szyi, dekoltu i dłoni, gdyż posiada właściwości rozjaśniające skórę oraz przeciwdziała procesom starzenia się skóry.

 

Skład INCI: L-Ascorbic Acid
Dozowanie: 0,5-20%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C
 
Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 16.50 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Powiązane receptury Pokaż więcej

Produkty podobne

Witamina C – kwas askorbinowy USP

Skład INCI/Ingredients: L-Ascorbic Acid

Kwas L-askorbinowy posiada udokumenowane działanie fizjologiczne na skórę.  Działa jako inhibitor syntezy melaniny, wspomaga syntezę kolagenu i elastyny w skórze oraz zapobiega tworzeniu się nadtlenków lipidów. Mimo że rezerwuar witaminy C w organizmie wynosi ok. 1500 mg, a normalne dzienne spożycie zazwyczaj zaspokaja zapotrzebowanie, istnieje wiele czynników, które mogą obniżać jej stężenie. Są to między innymi: wiek, palenie papierosów, infekcje, zażywane lekarstwa. Szczególnie wrażliwa na wahania stężeń jest skóra, która w przypadku niedoboru odpowiada upośledzoną syntezą kolagenu.

Zalecane dozowanie: 0,5-20%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C.

Właściwości witaminy C:

Wiele prac potwierdziło konieczność miejscowego stosowania witaminy C w stężeniach 5 – 20%. Największe korzyści płynące z takiej aplikacji to:

  • działanie rozjaśniające na skórę (jest inhibitorem reakcji syntezy melaniny)

  • wpływ na prawidłowy rozwój tkanki łącznej (przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka)

  • działanie antyoksydacyjne, tzn. chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych

  • długotrwała ochrona przed promieniowaniem UV w przypadku kuracji ciągłej

  • stymulacja syntezy kolagenu i elastyny, poprawiających sprężystość skóry (jest kofaktorem hydroksylazy proliny i lizyny)

  • zmniejszenie zmarszczek i likwidacja rozstępów

  • wzmocnienie naczyń krwionośnych

  • zmniejszenie stanów zapalnych.

Kwas askorbinowy rozpuszcza się w wodzie w stosunku 1:3, w etanolu natomiast 1:30. Jest jedną z najmniej stabilnych witamin, w roztworach rozkłada się pod wpływem powietrza, światła i temperatury. Dlatego też preparaty z witaminą C należy przechowywać w lodówce i szybko je zużyć (najlepiej w ciągu 2 tygodni).  Preparaty z witaminą C warto stabilizować kwasem ferulowym, glukonolaktonem lub kwasem alfa-liponowym. Witamina C jest najbardziej stabilna przy pH 3-3,5.

Wiele prac donosi o synergistycznym działaniu witamin C i E, który to układ często występuje w ogólnodostępnych kosmetykach. Obie witaminy działają przeciwutleniająco, zmiatając wolne rodniki, ponadto witamina C regeneruje utlenioną witaminę E. Takie połączenie jest więc ze wszech miar korzystne.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach antyoksydacyjnych. Może być łączona z kwasem ferulowym, alfa-liponowym, glukonolaktonem, witaminą E, ekstraktem z zielonej herbaty, koenzymem Q10, hydrolatem oczarowym i innymi znanymi antyoksydantami.

  • Służy jako składnik kosmetyków do cery z przebarwieniami. Może być łączona z kwasem kojowym.

  • Jest świetnym składnikiem kosmetyków do skóry naczyniowej.

  • Może być stosowana w kosmetykach na rozstępy.

  • Zaleca się stosowanie kosmetyków z witaminą C po kąpielach słonecznych.

Uwagi: Witaminę C nie wolno łączyć z: witaminą B3 (niacynamidem), konserwantem w proszku.

 

Specyfikacja

Skład INCI
Ascorbic Acid
Postać biały krystaliczny proszek
Rozpuszczalność bw wodzie [33g/100ml]
Stabilność stabilna w ciemnym szklanym opakowaniu, w roztworach o pH ok. 3-5, wrażliwa na działanie tlenu i temperatury; stabilność można zwiększyć przez dodatek etanolu lub kwasu ferulowego
Wartość pH 3 (roztwór wodny 5 mg/l); 2 (roztwór wodny 50 mg/l)
Zalecane stężenie 0,5-20%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C
Gęstość 1.65 g/ml
Zastosowanie używany jako przeciwutleniacz, przyspiesza syntezę kolagenu; wybielanie i rozjaśnianie skóry, redukcja rozstępów i zmarszczek, ochrona skóry przed słońce
Uwagi nie używać podczas ciąży; stosować na noc

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj