Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Witamina C - MAP w formie pudru Wydrukuj ofertę

Sól magnezowa monofosforanu kwasu askorbinowego Magnesium Ascorbyl Phosphate w skrócie MAP jest dobrze rozpuszczalną w wodzie pochodną formą witaminy C. W porównaniu do kwasu L-askorbinowego jest stabilna w roztworach wodnych i bardziej odporna na utlenianie i działanie światła.

 

Skład INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate

Dozowanie:  0.2 - 10%

 
 
 
Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 28.90 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Witamina C – MAP w formie pudru

Skład INCI/Ingredients: Magnesium Ascorbyl Phosphate

 

Sól magnezowa monofosforanu kwasu askorbinowego Magnesium Ascorbyl Phosphate w skrócie MAP jest dobrze rozpuszczalną w wodzie pochodną formą witaminy C.

W porównaniu do kwasu L- askorbinowego jest stabilna w roztworach wodnych i bardziej odporna na utlenianie i działanie światła. Badania nad witaminą C MAP potwierdzają, że w roztworach wodnych witamina ta wykazuje 95% wykorzystania swojego potencjału bez regulowania pH, przy temperaturze 40°C.

Zalecane pH finalnego kosmetyku to 6-7. W roztworach o pH niższym niż 6 MAP może powodować przebarwienia. Rozpuszczalność w wodzie MAP wynosi 154 g/l przy temperaturze 40°C (czyli ok. 15.4%). MAP jest stabilna w temperaturze do 80°C nawet do 20 godzin, co oznacza, że można ją dodawać do fazy wodnej emulsji bez zagrożenia utraty właściwości.

 

Zalecane dozowanie: 0.2 - 10%

 

Właściwości witaminy C:

 

MAP jest inhibitorem tyrozynazy uczestniczącej w produkcji melaniny, dzięki temu rozjaśnia skórę i poprawia jej koloryt. Badania wskazują, że widoczne rezultaty w zmniejszeniu produkcji melaniny daje użycie witaminy C MAP w stężeniu 10%. Potwierdzony badaniami jest również wpływ witaminy na produkcję kolagenu już przy niewielkim stężeniu.

Pochodna witaminy C - MAP jest propozycją również dla osób ze skórą wrażliwą. O ile kwas askorbinowy tworzy silnie kwaśne roztwory, o tyle roztwór MAP ma pH ok. 6-7 i nie powoduje eksfoliacji naskórka.

 

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w produktach do opalania, a także przeciwsłonecznych.

  • Używa się ją w kosmetykach kolorowych.

  • Jest popularnym składnikiem preparatów rozjaśniających.

  • Stosuje się ją w kosmetykach anti-agingowych – maskach, kremach, peelingach, serum.

  • Jest świetnym składnikiem kosmetyków do skóry naczyniowej.

  • Może być stosowana w kosmetykach na rozstępy.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach antyoksydacyjnych. Może być łączona z kwasem ferulowym, alfa-liponowym, glukonolaktonem, witaminą E, ekstraktem z zielonej herbaty, koenzymem Q10, hydrolatem oczarowym i innymi znanymi antyoksydantami.


Uwagi: Nie wolno łączyć z witaminą B3 (niacynamidem).

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj