Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Krem z olejem marula i d-pantenolem do cery wrażliwej

Składniki aktywne, które są zawarte w kremie sprawiają, że krem idealnie dopasowuje się do pielęgnacji cery wrażliwej. 

D-pantenol łagodzi i nawilża, olej z pestek winogron, masło shea i olej marula regenerują, wygładzają, nawilżają, wzmacniają barierę ochroną, witamina E działa przeciwutleniająco.
 
 
 
Porcja na ok. 30ml do słoika
 
faza składniki % ilość na ~ 30ml
wodna Woda destylowana/demineralizowana 66 19,8g
  Prowitamina B- D-pantenol  4 1,2g
tłuszczowa Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w 8 2,4g
  Olej marula zimnotłoczony  4 1,2g
  Olej z pestek winogron  12 3,6g
  Masło karite (Shea) - Nilotica EKOLOGICZNE 2 0,6g
trzecia Witamina E - miks naturalnych tokoferoli  2 0,6g
  Eco Konserwant - w proszku 2 0,6g
 
 
Porcja na ok. 50ml do butelki airless 50ml

faza składniki % ilość na ~ 50ml
wodna Woda destylowana/demineralizowana 66 33g
  Prowitamina B- D-pantenol  4 2g
tłuszczowa Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w 8 4g
  Olej marula zimnotłoczony  4 2g
  Olej z pestek winogron  12 6g
  Masło karite (Shea) - Nilotica EKOLOGICZNE 2 1g
trzecia Witamina E - miks naturalnych tokoferoli  2 1g
  Eco Konserwant - w proszku 2 1g
 
 
Użyteczne informacje:
 

 
Akcesoria przydatne do zrobienia receptury:
 
Waga
 
 
Sposób przygotowania w łaźni/kąpieli wodnej:
 
(1) W zlewce 50ml odważ biobazę, masło shea i olej z pestek winogron.
(2) W zlewce 100ml odważ pantenol, dodaj wodę, wymieszaj.
(3) Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca.
(4) Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem.
(5) Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C część z olejem zacznij powoli wlewać do wody jednocześnie mieszając.
(6) Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. INTENSYWNIE mieszaj przez kilka, kilkanaście minut aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C  (po wstępnym wymieszaniu w celu lepszego zagęszczenia emulsji  możesz użyć zdezynfekowanego spieniacza do mleka (polecamy zdjąć sprężynę spieniającą, aby emulsja nie zapieniła się)) .
(7) Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj do zlewki olej marula, dokładnie wymieszaj.
(8) Dodaj do emulsji witaminę E, wymieszaj.
(9) Dodaj konserwant, wymieszaj.
(10) Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
 
 
 
Przechowywanie stosowanie termin przydatności

bez konserwantu w lodówce, z konserwantem w szafce

rano i (lub) wieczorem, na oczyszczoną twarz

*bez koserwantu 2 tygodnie, z konserwantem 3 m-ce

 

 

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj