Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Okluzyjny krem typu W/O na bazie lecytyny sojowej

Gęsta emulsja typu woda w oleju (W/O) oparta na lecytnie sojowej HLB 4. Lecytyna sojowa spełnia funkcję emulgatora oraz emolienta.  Masło karite oraz wosk pszczeli są dodane aby zwiększyć lepkość fazy zewnętrznej (olejowej).  Wysoka lepkość poprawia stabilność emulsji, zmniejsza się możliwość pojawienia nieporządanego zjawiska - koalescencji tj. łączenia się cząstek rozproszonych. Krem jest okluzyjny, tłusty. Tworzy cienką ochronną powłokę na skórze.

 

Porcja na ok. 30ml do słoika

faza składniki % ilość na 30ml
tłuszczowa Lecytyna sojowa 2,9 0.9g
  Wosk pszczeli 1 0,3g
  Masło karite 4,8 1,4g
  Oleje roślinne  34,6 10,4g
  Witamina E - Miks tokoferoli 0,6 0,2g
wodna Woda destylowana 53,4 16g
trzecia Olejki eteryczne 2,9 0,9g
  Eko konserwant - proszek 2,9 0,9g

 

Porcja na ok. 50ml do butelki airless 50ml

faza składniki % ilość na 50ml
tłuszczowa Lecytyna sojowa 2,9 1,5g
  Wosk pszczeli 1 0,5g
  Masło karite 4,8 2,4g
  Oleje roślinne  34,6 17,3g
  Witamina E - Miks tokoferoli 0,6 0,3g
wodna Woda destylowana 53,4 26,7g
trzecia Olejki eteryczne 2,9 1,5g
  Eko konserwant - proszek 2,9 1,5g
 
 
Sposób przygotowania:
 
(1) Przygotuj łaźnię wodną np. garnek lub patelnię do której włożysz dwa naczynia, jedna z fazą tłuszczową, drugą z fazą wodną.
(2) Połącz fazę wodną w jednej zlewce/naczyniu.  Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C. Tutaj dodaj również konserwant. 
(3) Połącz fazę tłuszczową w drugiej zlewce. Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C.
(4) Kiedy obie fazy są w  tej samej temperaturze 60-70°C bardzo powoli wlewaj fazę wodną do fazy tłuszczowej, jednocześnie ręcznie mieszając.
(5) Po połączeniu obu faz delikatnie mieszaj emulsję ręcznie, do momentu aż ostygnie do  temperatury 40-30°C .
(6) Dodaj fazę trzecią (wszystkie składników „wrażliwe” na ciepło), ciągle mieszając.
(7) Gdy wszystkie składniki są dodane i emulsja schłodzi się przeprowadza się homogenizację emulsji W/O tj. bardzo szybko miesza np. wysokoobrotowym mikserem kuchennym. Ważne aby na tym etapie nie dopuścić do dostania się do emulsji pęcherzyków powietrza, które jako dodatkowa faza destabilizują krem.
(8) Gotową emulsję przelej do przygotowanych słoiczków. 
 
 
Przechowywanie stosowanie termin przydatności

bez konserwantu w lodówce, z konserwantem w szafce

rano i (lub) wieczorem na oczyszczoną cerę

*bez koserwantu 2 tygodnie, z konserwantem 3 m-ce

 

Porcja na ok. 30ml do słoika

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka

Marysia Wilgos

14-10-2016
To najlepszy krem jaki kiedykolwiek miałam. Mam atopową skórę i nie toleruję wielu kremów zarówno aptecznych jak tych z ECOCERTem. Zawsze gdy mi ten się kończy i nie chce mi się zrobić nowego to po tygodniu nieużywania go odczuwam jego ogromny brak. Dziękuję ECOSPA.pl za umieszczenie tego przepisu na stronie. Ja w swojej wersji wodę destylowaną zastępuję mocnym naparem z pokrzywy a do fazy olejowej dodaję lanoliny.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj