Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%

Ocena (0 / 5,00)

Malinowy krem z tlenkiem cynku 10% jest uniwersalnym chroniącym i pielęgnacyjnym kosmetykiem. Baza balsamowa jest bogata w substancje nawilżające i regenerujące. Działanie filtrujące tlenku cynku polega na tworzeniu na skórze warstwy odbijającej promieniowanie ultrafioletowe (stąd nazwa filtr fizyczny). Jako pojedynczy filtr posiada najszersze spektrum ochrony przeciwsłonecznej z dostępnych surowców na rynku, chroni zarówno przed UVA  jak i UVB. Olej z nasion malin znajduje zastosowanie jako składnik wspomagający ochronnę przeciwsłoneczną, dodatkowo posiada właściwości antyoksydacyjne, regenerujące i nawilżające skórę.

 

Porcja na ok. 30ml do słoika

faza składniki % ilość na ~ 30ml
wodna Woda destylowana/demineralizowana 50 15g
  Gliceryna 3,5 1g
  Opcjonalnie zagęstnik np. guma celulozowa (zwiększa stabilność emulsji) 0,1 0,03g (ok. pół łyżeczki miarowej 0,1ml)
tłuszczowa Olivem 1000 8 2,4g
  Olej z nasion czerwonej maliny 27 8,1g
trzecia Mikronizowany tlenek cynku 10 3g
  Eco konserwant proszek* 1,5 0,4g
  Opcjonalnie Olejek geraniowy Bourbon - 2-3 krople
 

 

Porcja na ok. 50ml na butelkę airless 50ml

 
faza składniki % ilość na ~ 50ml
wodna Woda destylowana/demineralizowana 50 25g
  Gliceryna 3,5 1,7g
  Opcjonalnie zagęstnik np. guma celulozowa (zwiększa stabilność emulsji) 0,1 0,05g (łyżka miarowa 0,1ml)
tłuszczowa Olivem 1000 8 4g
  Olej z nasion czerwonej maliny 27 13,5g
trzecia Mikronizowany tlenek cynku 10 5g
  Eco konserwant proszek* 1,5 0,7g
  Opcjonalnie Olejek geraniowy Bourbon - 3-4 krople
 
 
Użyteczne informacje:
 
 
Akcesoria przydatne do zrobienia receptury:
 
- Waga
 
Sposób przygotowania:
 
(1) W zlewce 100ml odmierz olej malinowy, Olivem i dobrze podgrzej w kąpieli wodnej (do temperatury min 70 st. C.) Emulgator musi się całkowicie rozpuścić.
(2) Do zlewki 250ml wlej gorącą, dopiero co przegotowaną wodę z czajnika. Dodaj glicerynę.
(3) Do zlewki z wodą (nie odwrotnie!) wlewaj powoli część olejową mieszając całość mikserem (końcówką do mieszania).
(4) Zlewkę umieść w zimnej łaźni wodnej, ciągle mieszając.
(5) Gdy emulsja zagęści się i ostygnie do ok. 40 st. C dodaj małymi porcjami tlenek cynku, konserwant i olejek geraniowy (opcjonalnie).
(6) Krem przelej do słoiczka, opisz i naklej etykietę. Jest gotowy do użycia.
 
 
Przechowywanie stosowanie termin przydatności
w torebce, na półce  codziennie

3 miesiące

 

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj