Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

10 powodów dlaczego warto stosować skwalan po 25 roku życia

Ocena (0 / 5,00)

Proces starzenia skóry rozpoczyna się tuż po 25 roku życia. To bardzo umowna granica, ale właśnie mniej więcej po tym czasie możesz spodziewać się wystąpienia pierwszych oznak starzenia. Na twarzy pojawiają się drobne zmarszczki, a z biegiem kolejnych lat zauważamy powolną utratę jędrności i elastyczności skóry. Dlatego po 25 roku życia warto zadbać o prawidłową pielęgnację anti-aging, która pozwoli Ci zachować młodą skórę na dłużej i spowolni procesy starzenia. Szczególnie polecanym przez nas składnikiem do pielęgnacji przeciwstarzeniowej jest skwalan. Oto 10 powodów, dlaczego powinnaś stosować skwalan, jeśli ukończyłaś 25 lat.

 
Skwalan z trzciny cukrowej ECOSPA
 

1. Poziom skwalanu w ludzkim sebum zmniejsza się po 25 roku życia

Skwalan to substancja aktywna, która jest naturalnie wytwarzana w ludzkim organizmie, a dokładnie w ludzkim sebum, stanowiącym naturalną warstwę lipidową skóry i włosów. Po 25 roku życia poziom skwalanu stopniowo się zmniejsza. Stosowanie skwalanu kosmetycznego w pielęgnacji skóry pomaga uzupełnić ten ważny składnik i znacząco przyczynia się do poprawy jej kondycji.
 

2. Posiada właściwości anti-aging

Skwalan cechuje się silnymi właściwościami nawilżającymi, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, wygładza, nawilża, zmiękcza, regeneruje, odbudowuje płaszcz lipidowy skóry, przeciwdziała nadmiernemu parowaniu wody. Stosowanie skwalanu zapobiega powstawaniu zmarszczek, przebarwień oraz przywraca cerze blask.
 

3. Ułatwia transport składników aktywnych

Skwalan ułatwia transport składników aktywnych w głąb skóry, dlatego stanowi cenny składnik domowych kosmetyków: kremów, maseczek, serum. Dodanie do skwalanu witaminy A i E spowoduje większa przyswajalność i przedłuży działanie tych składników.
 

4. Działa antyoksydacyjnie

Silne właściwości antyoksydacyjne skwalanu pozwalają chronić skórę przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Skwalan stanowi też świetna ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
 

5. Koi i łagodzi

Pomoc w gojeniu drobnych uszkodzeń skóry oraz stanów zapalnych to istotna cecha skwalanu, który charakteryzuje się silnym działaniem przeciwiwursuowym i antybakteryjnym, łagodzi podrażnienia i poparzenia słoneczne oraz działa kojąco na skórę.
 

6. Nie obciąża skóry

To, co odróżnia skwalan od większości olejów jest to, że posiada tzw. suchą konsystencję, bardzo dobrze rozprowadza się po nałożeniu na skórę, jest lekki, szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Można go stosować w stężeniu 100%, co oznacza, że możesz go stosować samodzielnie.
 

7. Jest hipoalergiczny

Skwalan jest substancją bezbarwną, przezroczystą i bezzapachową. Jest produktem hipoalergicznym. Polecany jest więc w pielęgnacji cery bardzo wrażliwej, skłonnej do podrażnień, a także z problemami egzemy, czy łuszczycy.
 

8. Nie jest komedogenny

Skwalan cechuje się niskim stopniem komedogenności. Nie zatyka ujścia mieszków włosowych. Może być więc stosowany w pielęgnacji cery problemowej i skłonnej do zmian trądzikowych.
 

9. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce

Skwalan może być stosowany w kosmetykach do demakijażu, w kremach i serum olejowych, w kosmetykach pod oczy o działaniu przeciwzmarszczkowym i ujędrniającym, w balsamach, kremach do rąk. Świetnie sprawdzi się także w pielęgnacji włosów. Skwalanu możesz używać jako składnika odżywek, olejków do olejowania włosów, maskach i szamponach.
 

10. Jest w 100% wegański, a przy jego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę

Skwalan to produkt całkowicie roślinny, naturalny i czysty, pozbawiony szkodliwych substancji, pochodzi z upraw ekologicznych jest także surowcem pochodzącym z odnawialnego źródła, całkowicie biodegradowalnym.
 
W ofercie sklepu ecospa.pl oferujemy dwa rodzaje skwalanu roślinnego: Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny oraz Skwalan roślinny 100% z oliwek.
 
Skwalan z oliwek

Skwalan roślinny 100% z oliwek

Skwalan posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.

Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny

Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny

Skwalan z trzciny cukrowej wykazuje właściwości ujędrniające, zmiękczające, wygładzające, chroni skórę przed nadmierną utratą wody, poprawia przenikanie substancji aktywnych. Może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów.

 
 
 
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj