Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

10 surowców do azjatyckich kosmetyków DIY

Ocena (0 / 5,00)

 

Kosmetyki azjatyckie to jeden z największych trendów kosmetycznych ostatnich lat. Swoją popularność zawdzięczają bogatym składom, innowacyjnym składnikom aktywnym o wielokierunkowym działaniu oraz pięknym opakowaniom. W składzie kosmetyków azjatyckich często można spotkać surowce, które nie są zalecane do stosowania w kosmetykach naturalnych. Dlatego zachęcamy Was do wykonania własnych naturalnych kosmetyków DIY o bogatym, a jednocześnie czystym składzie. Pomogą w tym najpopularniejsze surowce zawarte w kosmetykach znanych azjatyckich firm.

 
 

Witamina C

W krajach azjatyckich kobiety troszczą się o koloryt własnej skóry. Według azjatek opalenizna jest niezdrowa, a ideałem piękna jest jasna skóra o równomiernym kolorycie. Witamina C to jeden z najpopularniejszych składników kosmetyków rozjaśniających przebarwienia. Dodatkowo witamina C wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, łagodzi zmiany trądzikowe, zmniejsza świeże blizny. W ofercie ECOSPA znajdziesz dwie formy witaminy C: witaminę C - kwas askorbinowy USP oraz witaminę C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju. Kwas askorbinowy to idealny składnik serum i esencji. Ta forma jest bardzo niestabilna, dlatego kosmetyki z jej zawartością muszą być trzymane w lodówce i zużyte w ciągu 2 tygodni od daty produkcji. Olejowa witamina C jest stabilną formą witaminy C, która jest w stanie wnikać w głębsze warstwy skóry. Znajduje zastosowanie w kremach i serum olejowych.

Węgiel aktywny bambusowy

Węgiel aktywny bambusowy ECOSPA jest zaakceptowany przez ECOCERT. Pozyskuje się go z najszybciej rosnącej rośliny - bambusa Moso. Pozyskiwanie tego węgla jest przyjazne środowisku, ponieważ bambus Moso jest szybko odnawialnym źródłem. Węgiel aktywny posiada właściwości oczyszczające, absorbuje nadmiar sebum oraz inne zanieczyszczenia (m.in. pochodzące ze środowiska). Węgiel znajduje zastosowanie w maseczkach DIY do cery zanieczyszczonej, trądzikowej, przetłuszczającej się, zmęczonej. Dodaje się go też do płynów myjących do twarzy. 

Kwasy PHA

Kwasy z grupy PHA (kwasy polihydroksylowe) to najłagodniejsze, a jednocześnie najbardziej uniwersalne kwasy o wielokierunkowym działaniu. Glukonolakton i kwas laktobionowy oczyszczają skórę, walczą z trądzikiem, a jednocześnie nawilżają, łagodzą, działają antyoksydacyjnie i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Kwasy PHA idealnie sprawdzą się w serum do każdego rodzaju skóry. Do pielęgnacji cery wrażliwej można stosować produkty zawierające 5-7% kwasów PHA. W kosmetykach do cery trądzikowej kwasy mogą być stosowane w wyższych stężeniach (10-15%). 

Emulgator do olejku myjącego

Olejki myjące (hydrofilne) to jedna z najpopularniejszych grup kosmetyków koreańskich. Stosowane są do pierwszego kroku demakijażu. Olejki myjące rozpuszczają makijaż i zanieczyszczenia skóry, wnikając głęboko w ujścia gruczołów łojowych. Niezbędnym składnikiem olejków myjących jest emulgator, który umożliwia powstawanie białej emulsji po połączeniu olejku z zanieczyszczeniami i wodą. Emulgator do olejków myjących ECOSPA umożliwia łatwe usunięcie olejku z powierzchni skóry, posiada w 100% naturalny, roślinny skład. Aby wykonać własny olejek myjący DIY wystarczy wymieszać emulgator z ulubionym olejem roślinnym w odpowiedniej proporcji.

 

 

Żel z aloesu EKOLOGICZNY

Surowiec do produkcji żelu z aloesu ECOSPA pochodzi z uprawy certyfikowanej przez ECOCERT. Żel z aloesu to jeden z najpopularniejszych składników kosmetyków koreańskich. Aloes posiada bogaty skład i wielokierunkowe działanie. Żel z aloesu to bogate źródło polisacharydów i witaminów rozpuszczalnych w wodzie (m. in. witaminy C). Dzięki temu żel z aloesu nawilża skórę, łagodzi podrażnienia i wspomaga proces regeneracji skóry. Żel z aloesu może być składnikiem pianek do mycia twarzy, toników, esencji, serum, płynu na nasączania maseczek w płachcie oraz kremów.

Hydrolat z zielonej herbaty EKOLOGICZNY

Hydrolat z zielonej herbaty ECOSPA jest hydrolatem ekologicznym. Zawiera w składzie konserwanty, które są dopuszczone do użytku przez jednostkę ECOCERT. Dzięki temu nie musi być przechowywany w lodówce. Hydrolat z zielonej herbaty może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju cery - m. in. cery dojrzałej, normalnej, wrażliwej. naczynkowej lub trądzikowej. Ze względu na właściwości przeciwutleniające hydrolat idealnie sprawdzi się jako baza toników z kwasami i esencji o działaniu przeciwstarzeniowym, zapobiegającym powstawaniu zmarszczek. Jest również idealnym zamiennikiem wody w serum i  kremach. 

Witamina B3 (niacynamid)

Witamina B3 (niacynamid) to najbardziej wszechstronna witamina stosowana w kosmetykach. Witamina B3 walczy z trądzikiem, nawilża, wygładza skórę, stymuluje produkcję ceramidów odpowiedzialnych za poziom nawilżenia skóry. Niacynamid wyrównuje koloryt skóry, walczy z przebarwieniami i działa sebostatycznie (ogranicza wydzielanie sebum). Jeśli szukasz sposobu na stosowanie witaminy B3, to możesz dodawać ją prawie do każdego rodzaju kosmetyków zawierających w składzie wodę (m. in. pianki, toniki, esencje, serum, kremy itd.).

Koenzym Q10

Koenzym Q10 to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy stosowanych w kosmetykach. Koenzym Q10 (ubichinon) rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu może być łączony z olejami i masłami roślinnymi. Substancja ta promuje podział fibroblastów, zwalcza wolne rodniki, hamuje proces utleniania lipidów skórnych (m. in. skwalenu), zmniejsza głębokość zmarszczek. W ofercie ECOSPA znajdziesz dwa rodzaje koenzymu: koenzym Q10 w proszku oraz koenzym Q10 plus E. Koenzym Q10 w proszku jest w 100% czystym koenzymem Q10 nie zawierającym żadnych dodatków, który rozpuszcza się w tłuszczach po delikatnym podgrzaniu. Koenzym Q10 plus E stanowi kombinację witaminy E z koenzymem Q10 rozpuszczonych w oleju nośnikowym. Koenzym Q10 to idealny składnik kosmetyków do cery dojrzałej lub cery z pierwszymi oznakami starzenia się. Może być składnikiem olejków myjących, serum olejowych lub kremów.

Bioferment z bambusa

Bioferment z bambusa ECOSPA to naturalny odpowiednik silikonów, który polepsza rozprowadzanie kosmetyku, a jednocześnie posiada dużo właściwości kosmetycznych. Odmiennie od wielu syntetycznych silikonów, nie tworzy na powierzchni skóry nieprzepuszczalnej warstwy. Bioferment z bambusa doskonale nawilża, wygładza i zmiękcza skórę, działa antyoksydacyjnie, poprawia kondycję cery naczynkowej. Bioferment z bambusa to idealny składnik esencji i płynów do nasączania maseczek w płachcie.

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Zawdzięcza to intensywnym właściwościom nawilżającym i łagodzącym skórę. Kwas hialuronowy zapobiega powstawaniu zmarszczek i zmniejsza widoczność już powstałych, zwiększa elastyczność skóry oraz wspomaga jej regenerację. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery przesuszonej, wrażliwej, dojrzałej, naczynkowej, trądzikowej, tłustej lub mieszanej. Stanowi świetną bazę dla esencji, serum i płynów do nasączania maseczek w płachcie. Jest najpopularniejszym składnikiem kremów nawilżających.

Oprócz powyżej wymienionych składników w kosmetykach azjatyckich można spotkać m. in.: kwas alfa-liponowy, kwas migdałowy, kwas salicylowy, kwas azelainowy, kwas szikimowy, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, witaminę E, kwas kojowy, d-pantenol, ekstrakt ze spiruliny, olej z awokado. Wszystkie te, a także inne naturalne surowce kosmetyczne znajdziesz w ofercie ECOSPA.

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj