Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Azeloglicyna Wydrukuj ofertę

Azeloglicyna to nowoczesna alternatywa kwasu azelainowego, która rozpuszcza się w wodzie w dowolnym stężeniu nie sprawiając żadnych problemów technicznych. Wykazuje działanie rozjaśniające, przeciwzapalne, sebostatyczne, bakteriostatyczne, nawilżające i uelastyczniające. 

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 15.30 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Azeloglicyna
Skład INCI/Ingredients: Aqua, Potassium Azeloyl Diglycinate

Azeloglicyna to pochodna kwasu azelainowego i glicyny. Azeloglicyna zachowuje wszystkie właściwości kwasu azelainowego, a jednocześnie dobrze nawilża oraz poprawia kondycję skóry dojrzałej ze względu na zawartość dwóch moli aminokwasu glicyny w jej cząsteczce. 

Kolejną zaletą azeloglicyny jest jej dobra rozpuszczalność i kompatybilność z innymi surowcami kosmetycznymi. Azeloglicyna jest rozpuszczalna w wodzie (na zimno). Stabilna w zakresie pH 5 - 11. 

Zalecane dozowanie: 3 - 10%

Właściwości kosmetyczne azeloglicyny:

Azeloglicyna jest wielozadaniowym składnikiem aktywnym. Głównym jej zadaniem jest rozjaśnianie różnego rodzaju przebarwień, m. in. potrądzikowych, pourazowych, pociążowych (melasma), plam soczewicowatych. Jednym z czynników decydujących o powstawaniu przebarwień jest nierównomierne rozmieszczenie barwnika melaniny odpowiadającej za kolor skóry. Azeloglicyna zmniejsza syntezę melaniny poprzez hamowanie enzymu tyrozynazy. Przeprowadzono badanie w trakcie którego porównywano właściwości rozjaśniające azeloglicyny (5%), arbutyny i dipalmitynianu kwasu kojowego. Badanie trwało 4 tygodni, kosmetyki stosowano 2 razy dziennie. Najbardziej zauważalne zmniejszenie przebarwień zaobserwowano u probantów stosujących kosmetyki z azeloglicyną. 

Ze względu na właściwości sebostatyczne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne azeloglicyna świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry mieszanej, tłustej i trądzikowej, a także skóry z trądzikiem różowatym. W przeprowadzonym badaniu stwierdzono ograniczenie przetłuszczania się skóry na czole (redukcja o 29.4%), na nosie (redukcja o 27%) i na policzkach (redukcja o 31.5%).

Dzięki zawartości aminokwasu glicyny, azeloglicyna wykazuje również właściwości uelastyczniające i nawilżające, nadaje skórze zdrowego blasku, dzięki czemu może być stosowana w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej i suchej.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach rozjaśniających - tonikach, serum, żelach, kremach. Zaleca się łączyć azeloglicynę z pozostałymi substancjami o działaniu rozjaśniającym - witaminą B3, kwasem kojowym itd.
  • Jest idealnym składnikiem kosmetyków do cery trądzikowej i tłustej.
  • Może być stosowana w kosmetykach dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • Jest dozwolona do stosowania w kosmetykach na lato - nie uwrażliwia skóry na działanie promieniowania słonecznego, dzięki czemu jest doskonałym zamiennikiem kwasów.

 

Specyfikacja

Skład INCI Aqua, Potassium Azeloyl Diglycinate
Postać przezroczysta ciecz
Rozpuszczalność w wodzie
Stabilność stabilna w zakresie pH 5 - 11
Wartość pH 7 - 8
Zalecane stężenie 3 - 10%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C
Gęstość 1.14 g/ml

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj