Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) Wydrukuj ofertę

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) posiada właściwości przeciwzapalne, ujędrniające, antyoksydacyjne, wzmacnia naczynia krwionośne. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery trądzikowej, naczyniowej i dojrzałej.

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 29.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata)
Skład INCI/Ingredients: Boswellia Serrata (Frankincense) Extract

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) jest pozyskiwany z żywicy kadzidłowca Boswellia serrata metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Jest to nowoczesna i kosztowna metoda, dzięki której uzyskany ekstrakt zachowuje wszystkie cenne właściwości, najlepszą jakość, ma bardziej wyrazisty i świeży zapach. W ten sposób można pozyskiwać nawet najbardziej niestabilne w podwyższonych temperaturach składniki, zachowując ich czystość i świeżość. 

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) to 100% naturalny ekstrakt selektywny, co oznacza, że zawiera w składzie głównie składniki olejku eterycznego. Jest jasnożółtym (do pomarańczowego) płynem o charakterystycznym kadzidłowym zapachu. Rozpuszcza się w tłuszczach. W celu otrzymania 1 kg ekstraktu CO2 kadzidłowego (Boswellia serrata) używa się ok. 14 - 20 kg surowca roślinnego.

Zalecane dozowanie: 0,1 - 0,75%

Właściwości kosmetyczne ekstraktu CO2 kadzidłowego (Boswellia serrata):

Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) zawiera ok. 70-90% olejku eterycznego bogatego w monoterpeny, alfa-tujon, alfa-pinen, sabinen, mircen, limonen itd. Zawiera też seskwiterpeny, alkohole diterpenowe (serratol, incensol) i kwas bosweliowy. 

Olejek z kadzidła serrata posiada żywiczny, kadzidłowy zapach z drzewnymi, kamforowymi, delikatnie cytrynowymi i ziołowymi nutami. Niższa zawartość alfa-pinenu wpływa na różnice zapachowe pomiędzy ekstraktem CO2 kadzidłowym (Boswellia serrata) a ekstraktem CO2 kadzidłowym (Boswellia carteri). Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) ma bardziej intensywny zapach.

Zapach ekstraktu CO2 kadzidłowego (Boswellia serrata) sprzyja wyciszeniu, medytacji i rozluźnieniu całego organizmu. Zaleca się stosować go w zabiegach aromaterapeutycznych o działaniu relaksującym. Ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia serrata) działa przeciwzapalnie, ujędrniająco, antyoksydacyjnie, wzmacniająco naczynia krwionośne. Hamuje rozwój bakterii Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Proteus mirabilis, ale też grzybów Candida albicans i Candida tropicalis. Dzięki temu znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cery naczyniowej, trądzikowej, dojrzałej, z trądzikiem różowatym.

Zastosowanie:

  • W kosmetykach do cery dojrzałej, naczyniowej i trądzikowej - w kremach, serum, piankach i żelach do mycia, maseczkach itd.
  • W kosmetykach do pielęgnacji ciała - w balsamach, peelingach, musach do ciała.
  • W naturalnych perfumach. Tworzy ciekawe kompozycje zapachowe w połączeniu z zapachami kwiatowymi (z olejkiem lawendowym, różanym, neroli) i drzewnymi (m. in. olejkiem jodłowym i sosnowym). 
  • W mieszankach aromaterapeutycznych (do kominków zapachowych) niwelujących napięcia nerwowe, polepszających jakość snu i uśmierzających ból głowy. Stosuj 4-6 kropli ekstraktu CO2 na jeden zabieg aromaterapii. 
  •  W oliwkach do masażu aromaterapeutycznego. Wymieszaj kilka kropli olejku z olejem bazowym (np. z olejem pestek winogron do masażu).
  • Do inhalacji - dodaj dwie krople ekstraktu do miski z gorącą wodą. 
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj