Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt CO2 lawendowy Wydrukuj ofertę

Ekstrakt CO2 lawendowy działa uspokajająco, relaksująco, przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwbakteryjnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cery dojrzałej, trądzikowej, podrażnionej po opalaniu.

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 33.80 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt CO2 lawendowy
Skład INCI/Ingredients: Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract

Ekstrakt CO2 lawendowy pozyskuje się z suszonych kwiatów lawendy Lavandula officinalis metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Jest to nowoczesna i kosztowna metoda, dzięki której uzyskany ekstrakt zachowuje wszystkie cenne właściwości, najlepszą jakość, ma bardziej wyrazisty i świeży zapach. W ten sposób można pozyskiwać nawet najbardziej niestabilne w podwyższonych temperaturach składniki, zachowując ich czystość i świeżość. 

Ekstrakt CO2 lawendowy to 100% naturalny ekstrakt selektywny, co oznacza, że zawiera w składzie głównie składniki olejku eterycznego. Odpowiada wymaganiom Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących. Jest jasnożółtym, klarownym płynem o słodkim, kwiatowo-balsamicznym zapachu. W celu otrzymania 1 kg ekstraktu CO2 lawendowego używa się ok. 24 - 26 kg surowca roślinnego.

Zalecane dozowanie: 0,5 - 5%

Właściwości kosmetyczne ekstraktu CO2 lawendowego:

Ekstrakt CO2 lawendowy w 60 - 85% składa się z olejku eterycznego zawierającego m. in. linalool, octan linalilu, ocymen, lavandulol, terpinen-4-ol, kariofilen. Ekstrakt CO2 lawendowy zawiera większe stężenie linaloolu w porównaniu z olejkiem eterycznym destylowanym w tradycyjny sposób, czyli z parą wodną. W trakcie destylacji z parą wodną duża część linaloolu przekształca się w octan linalilu. Ekstrakt CO2 ma bardziej świeży zapach w porównaniu z olejkiem eterycznym.

Zapach lawendy posiada działanie uspokajające. To dlatego lawenda od dawna jest używana w zabiegach aromaterapeutycznych skierowanych dla osób walczących z umiarkowanymi formami bezsenności, z bólem głowy, przeżywających przewlekłych stres, nadmiernie pobudzonych. Ekstrakt CO2 lawendowy może być stosowany do zabiegów inhalacji, a także w mieszankach do kominków zapachowych.

Ekstrakt CO2 lawendowy znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cery dojrzałej, trądzikowej, podrażnionej po opalaniu. Wykazuje dobrą skuteczność wobec bakterii (Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Propionibacterium acnes) i grzybów (Trichophyton mentagrophytes). Stosowany miejscowo pobudza syntezę kolagenu i łagodzi skórę po opalaniu. Wykazuje działanie dezodoryzujące.

Zastosowanie:

  • W kosmetykach do cery dojrzałej i trądzikowej - w kremach, serum, piankach i żelach do mycia, maseczkach itd.
  • W kosmetykach do pielęgnacji ciała po opalaniu - w balsamach, mgiełkach i musach do ciała.
  • W naturalnych perfumach. Tworzy ciekawe kompozycje zapachowe w połączeniu z zapachami kwiatowymi i cytrusowymi. Doskonale łączy się z olejkiem sosnowym, paczulowym, cedrowym i olejkiem z szałwii muszkatołowej.
  • W mieszankach aromaterapeutycznych (do kominków zapachowych) niwelujących napięcia nerwowe i polepszających jakość snu i uśmierzających ból głowy.
  • W oliwkach do masażu aromaterapeutycznego. Wymieszaj kilka kropli olejku z olejem bazowym (np. z olejem pestek winogron do masażu).
  • Do inhalacji - dodaj dwie krople ekstraktu do miski z gorącą wodą.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj