Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt CO2 rozmarynowy EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Ekstrakt CO2 rozmarynowy jest bogaty w antyutleniacze, dlatego może być stosowany jako antyoksydacyjny dodatek do olejów, maseł i emulsji. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do każdego rodzaju skóry, przede wszystkim dojrzałej, tłustej i trądzikowej.

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 11.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt CO2 rozmarynowy EKOLOGICZNY
Skład INCI/Ingredients: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract

Ekstrakt CO2 rozmarynowy zawiera w składzie czysty ekstrakt CO2 z rozmarynu w oleju nośnikowym (ekologicznym oleju słonecznikowym). Jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, dlatego może być stosowany jako antyoksydacyjny dodatek do olejów, maseł i emulsji.

Produkt jest pozyskiwany metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla z użyciem niewielkiej ilości alkoholu (jako nośnika). Jest to nowoczesna i kosztowna metoda, dzięki której uzyskany ekstrakt zachowuje wszystkie cenne właściwości, najlepszą jakość, ma bardziej wyrazisty i świeży zapach. W ten sposób można pozyskiwać nawet najbardziej niestabilne w podwyższonych temperaturach składniki, zachowując ich czystość i świeżość. Ekstrakt CO2 rozmarynowy ECOSPA jest w 100% naturalny, certyfikowany przez COSMOS. Odpowiada wymaganiom Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących. W celu otrzymania 1 kg ekstraktu używa się ok. 2,8 - 4,0 kg surowca roślinnego. W temperaturze pokojowej jest ciemnobrązową cieczą o wysokiej lepkości. W niskiej temperaturze może przechodzić w stan stały, jednak po podgrzaniu do 40 °C ekstrakt powraca do początkowego stanu skupienia. Rozpuszcza się w tłuszczach. 

Zalecane dozowanie: 0,05 - 0,4% 

Właściwości kosmetyczne ekstraktu CO2 rozmarynowego:

Ekstrakt CO2 rozmarynowy EKOLOGICZNY zawiera głównie składniki antyoksydacyjne, m. in. diterpeny fenolowe (ok. 13-15%) i kwas karnozowy. Jest bogaty w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ekstrakt CO2 rozmarynowy EKOLOGICZNY ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe - hamuje utlenienie lipidów błon komórkowych. Może być stosowany w kosmetykach do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, przede wszystkim dojrzałej i trądzikowej. Opóźnia proces utleniania kwasów tłuszczowych zawartych w olejach roślinnych, a także olejków eterycznych (wykazuje podobne właściwości do witaminy E). Wyniki testów laboratoryjnych wykazują szerokie spektrum działania ekstraktu CO2 rozmarynowego przeciwko bakteriom i grzybom, m. in Propionibacterium acnes i Candida albicans. Skuteczność wobec bakterii Gram-dodatnich była lepsza niż skuteczność wobec bakterii gram-ujemnych. 

Zastosowanie:

  • Jest dodawany do olejów roślinnych, by przedłużyć ich termin ważności oraz zachować ich świeżość. W warunkach domowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć o ile zostanie przedłużony termin ważności wybranego oleju. W przypadku olejów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i maseł (np. olej makadamia, olej kokosowy, masło shea) wystarczy dodać 0,05 - 0,1% ekstraktów. Do olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. olej z wiesiołka, olej z dzikiej róży) dodaj 0,2 - 0,4% ekstraktu.
  • Może być stosowany jako zamiennik witaminy E (wykazuje lepszą stabilność).
  • W kosmetykach do każdego rodzaju skóry - przede wszystkim dojrzałej i trądzikowej.
  • W kosmetykach przeciwłupieżowych - wcierkach, odżywkach, szamponach itd.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj