Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt CO2 z oregano Wydrukuj ofertę

Ekstrakt CO2 z oregano posiada właściwości antyproliferacyjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Może być stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej, z licznymi stanami zapalnymi, a także cery dojrzałej.

 

 

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 37.50 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt CO2 z oregano
Skład INCI/Ingredients: Origanum Vulgare (Oregano) Leaf Extract

Ekstrakt CO2 z oregano jest pozyskiwany z suszonych liści Origanum vulgare (chemotyp fenolowy) metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Jest to nowoczesna i kosztowna metoda, dzięki której uzyskany ekstrakt zachowuje wszystkie cenne właściwości, najlepszą jakość, ma bardziej wyrazisty i świeży zapach. W ten sposób można pozyskiwać nawet najbardziej niestabilne w podwyższonych temperaturach składniki, zachowując ich czystość i świeżość. 

Ekstrakt CO2 z oregano to 100% naturalny ekstrakt selektywny, co oznacza, że zawiera w składzie głównie składniki olejku eterycznego. Odpowiada wymaganiom Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących. Jest ciemną, czerwono-brązową, lekko mętną cieczą o charakterystycznym zapachu oregano. W celu otrzymania 1 kg ekstraktu CO2 oregano używa się ok. 35 - 55 kg surowca roślinnego.

Zalecane dozowanie: 0,1 - 0,5%

Właściwości kosmetyczne ekstraktu CO2 z oregano:

Ekstrakt CO2 z oregano zawiera 75 - 90% olejku eterycznego, w skład którego wchodzi ok. 60 - 80% karwakrolu (fenolu monoterpenoidowego) oraz niewielka ilość tymolu. Posiada intensywny ziołowy zapach. 

Ekstrakt CO2 z oregano ma właściwości antyproliferacyjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki temu może być stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej, z licznymi stanami zapalnymi. Służy również jako dodatek do kosmetyków przeciwstarzeniowych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w stosunku do wielu gatunków bakterii w tym m.in. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, a także działanie grzybostatyczne. Dlatego może sprawdzić się w kosmetykach na łupież o podłożu grzybiczym, a także w kosmetykach do pielęgnacji stóp. Znajduje zastosowanie w zabiegach aromaterapeutycznych. Wykazuje działanie pobudzające, zmniejsza uczucie zmęczenie, energetyzuje. 

Zastosowanie:

  • W kosmetykach do cery dojrzałej i trądzikowej - w kremach, serum, piankach i żelach do mycia, maseczkach itd.
  • W kosmetykach do pielęgnacji stóp - w balsamach, mgiełkach i żelach do mycia stóp.
  • W kosmetykach do pielęgnacji jamy ustnej.
  • W kosmetykach przeciwłupieżowych - oliwkach, szamponach, odżywkach oraz w maseczkach.
  • W mieszankach aromaterapeutycznych (do kominków zapachowych) niwelujących napięcia nerwowe i polepszających jakość snu i uśmierzających ból głowy.
  • W oliwkach do masażu aromaterapeutycznego. Wymieszaj kilka kropli olejku z olejem bazowym (np. z olejem pestek winogron do masażu).
  • Do inhalacji - dodaj dwie krople ekstraktu do miski z gorącą wodą.

Uwaga: Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia. Nie stosować u dzieci. Unikać w trakcie stosowania leków przeciwzakrzepowych.

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj