Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt z hibiskusa ekologiczny

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy, certyfikowany przez COSMOS. Jest składnikiem kondycjonującym, czyli poprawiającym wygląd skóry i włosów. Zwiększa elastyczność i chroni skórę. Wyrównuje koloryt skóry i drobne niedoskonałości. Polecany do produktów na wzrost włosów. Wypróbuj go w recepturach szamponów nawilżających lub kremach o działaniu ujędrniającym, przeciwstarzeniowym, antyoksydacyjnym, wzmacniającym naczynka i po opalaniu.

Dozowanie: 0,1 - 4%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 5.00 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt z hibiskusa (Hibiscus Sabdariffa) ekologiczny

Ekologiczny ekstrakt glicerynowo-wodny z kwiatów hibiskusa (Hibiscus Sabdariffa) jest składnikiem kondycjonującym, czyli poprawiającym wygląd skóry i włosów. Zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych, wykazuje działanie przeciwutleniające oraz przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu elastyny w skórze, białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Wyrównuje koloryt skóry i drobne niedoskonałości. Hamuje rozwój grzybów i drożdży oraz reguluje nawilżenie skóry głowy. Polecany do produktów wpływających korzystnie na wzrost włosów, z tendencją do łupieżu oraz kosmetyków do ciała o działaniu ujędrniającym, przeciwstarzeniowym, antyoksydacyjnym, wzmacniającym naczynka i po opalaniu.

Zalecane dozowanie: 0,1 - 4%

Sposób użycia:

Ekstrakt wodno-glicerynowy jest rozpuszczalny w wodzie. Możesz dodać go do bazy kremowej lub balsamowej, do emulsji robionej od podstaw, do toniku na bazie hydrolatu lub wody, do serum na bazie kwasu hialuronowego oraz formulacji po opalaniu.

Właściwości ekstraktu z hibiskusa

Kwiaty hibiskusa są stosowane w tradycyjnej medycynie tajskiej i afrykańskiej ze względu na silne działanie antyoksydacyjne. Liczne badania potwierdziły zdolność wychwytywania, przez antocyjany zawarte w kwiatach Hibiskusa, wolnych rodników, które powstają w skórze na skutek działania promieniowania UV czy zanieczyszczonego środowiska. W badaniach przeprowadzonych w 2002 r. wykazano, że ekstrakt z Hibiskusa ma silniejsze działanie przeciwutleniające od beta-karotenu.

Ogromny potencjał rozwoju w zastosowaniach kosmetycznych ekstraktu z Hibiskusa wynika również ze zdolności hamowania rozkładu elastyny, białka odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry. Dzięki doskonałemu połączeniu kwasów organicznych takich jak np. kwas winowy, jabłkowy czy bursztynowy działa na skórę zmiękczająco i złuszczająco. Dodatkowo zawartość cukrów prostych i oligosacharydów wpływa na skórę odżywiająco, nawilżająco, łagodząco. Takie połączenie jest szczególnie cenne przy skórze suchej, zniszczonej czynnikami zewnętrznymi (np. zbyt częsta ekspozycja na promieniowanie UV), dojrzałej oraz naczynkowej.

Zastosowanie:

Włosy i skóra głowy

  • Ekstrakt z hibiskusa polecany jest do mycia i pielęgnacji włosów i skóry głowy z problemem łupieżu oraz tendencją do wypadania i przerzedzania. Wypróbuj go w recepturach szamponów w stężeniu 2% lub wzbogać swój ulubiony szampon do włosów.
  • Może również być dodany do odżywek i płukanek do włosów wzmacniających kolor oraz zapobiegających przedwczesnemu siwieniu.

Do twarzy i ciała

  • Jest doskonałym dodatkiem do kremów i balsamów o działaniu rewitalizującym, odmładzającym, odżywczym, uelastyczniającym, wyrównującym koloryt skóry oraz likwidującym niedoskonałości skóry np. w problemach z trądzikiem czy po goleniu.
  • Dodany do kosmetyków przeznaczonych dla cery naczynkowej – serum, kremów, toników itd. korzystnie wpływa na elastyczność drobnych naczyń oraz zmniejsza ich przepuszczalność.
  • Dodany do balsamów do ciała wykazuje działanie uelastyczniające i antycellulitowe.
  • Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne może być dodany do preparatów łagodzących po opalaniu, niweluje szkodliwy wpływ promieniowania UV oraz koi rozszerzone naczynka.

Specyfikacja

Skład INCI Glycerin, Aqua, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract, Potassium Potassium Sorbate, Sodium Benzoate.
Kraj pochodzenia Hiszpania
Postać Ekstrakt wodno-glicerynowy (50:50). Ciemno fioletowo-brązowy płyn.
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie.
Zalecane stężenie 0.1 - 4.0%
Gęstość > 1,00
pH < 7,5
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w suchym miejscu z dala od światła.
Trwałość 18 miesiecy od produkcji
Zastosowanie Kosmetyki do włosów i skóry głowy – przeciwłupieżowe oraz z tendencją do wypadania; kosmetyki do cery naczynkowej, poprawiające elastyczność skóry, przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne, antycellulitowe.

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj