Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakt z lukrecji ekologiczny Wydrukuj ofertę

Ekologiczny ekstrakt wodno-glicerynowy z lukrecji gładkiej jest składnikiem o działaniu rozjaśniającym włosy i kondycjonującym. Zastosowany  w pielęgnacji skóry działa wybielająco, zmiękczająco, wygładzająco, jest emolientem, oraz poprawia wygląd skóry. Wypróbuj go w swoich recepturach na kremy przeciwstarzeniowe oraz w płukankach do ust.

Dozowanie: 0.1 – 2.0%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 6.00 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Ekstrakt z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) ekologiczny

Certyfikowany przez ECOCERT ekstrakt wodno-glicerynowy z korzenia lukrecji gładkiej ECOSPA (Glycyrrhiza glabra L.) z rodziny motylkowatych, standaryzowany na zawartość min. 0,1% kwasu glicyryzynowego. Wysoka zawartość składników aktywnych z różnych grup m.in. glicyryzyna, flawonoidy, kumaryny, kwas lukrecjowy, olejki eteryczne oraz polisacharydy i śluzy sprawia, że ekstrakt z lukrecji ma wszechstronne zastosowanie w kosmetyce.

Sposób użycia:

Ekstrakt wodno-glicerynowy rozpuszcza się w fazie wodnej.  Ekstrakt możesz dodać do gotowego kremu lub do emulsji robionej od podstaw, do serum na bazie hydrolatu, do płukanek do ust. Do szybkiej aplikacji jako serum, wymieszaj kroplę w dłoni z kwasem hialuronowym. Zalecane dozowanie w gotowym kosmetyku: 0.1 – 2.0%.

Właściwości ekstraktu z lukrecji

Medyczne zastosowania lukrecji gładkiej m.in. łagodzące dolegliwości przewodu pokarmowego, przeciwzapalne czy wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę są  potwierdzone wieloletnią tradycją stosowania.  Wiele z mechanizmów działania z powodzeniem można wykorzystać w pielęgnacji skóry i włosów. Np. działanie  przeciwzapalne w kosmetykach przeznaczonych dla skóry podrażnionej, działanie przeciwutleniające w produktach do włosów i ciała, czy podnoszące odporność działanie frakcji polisacharydowej w pielęgnacji skór dojrzałych. Potwierdzone w wielu badaniach działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
i przeciwgrzybicze lukrecji gładkiej pozwala na jej stosowanie w kosmetykach o działaniu oczyszczającym i odkażającym np. w płukankach do ust.

Przebarwienia, które mogą powstać w wyniku nadużywania kąpieli słonecznych, zażywania niektórych leków czy ziół fotouczulających są zmorą wielu osób. Rozwiązaniem może być systematyczne stosowanie wyciągu z korzenia lukrecji gładkiej, który dzięki wysokiemu stężeniu glicyryzyny, ma wyjątkowe właściwości depigmentacyjne. Udowodniono, że w działaniu wybielającym ekstrakt z lukrecji jest skuteczniejszy od kwasu kojowego.

Zastosowanie:

Do twarzy i ciała

  • Lukrecja gładka polecana jest do produktów przeciwstarzeniowych, działa przeciwzapalnie i hamuje procesy utleniania.
  • Będzie idealnym dodatkiem do kosmetyków o działaniu depigmentacyjnym (wybielającym) i wyrównującym koloryt skóry  – serum, kremów, toników itd.
  • Może być również dodana do kosmetyków przeznaczonych dla skór wrażliwych, atopowych.
  • Ze względu na działanie rozjaśniające zmniejsza widoczność rozstępów. Wypróbuj w recepturze na balsam do ciała w stężęniu 2%.

Do włosów

  • Można ją dodawać do bazy myjącej włosy oraz balsamów, ponieważ chroni włosy przed działaniem promieniowania UV oraz chroni kolor.

Płukanka do ust

  • Ekstrakt z lukrecji w połączeniu z wodą tworzy płukankę do ust o słodkawym smaku i odkażającym działaniu.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj