Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas szikimowy Wydrukuj ofertę

Promocja

Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości  zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne, sebostatyczne, przeciwłupieżowe i dezodoryzujące.

Ocena (1 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 25.74 zł / 10 g
28.60 zł / 10 g -10%
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kwas szikimowy
Skład INCI / Ingredients :  Shikimic Acid

Nazwa kwasu szikimowego pochodzi od nazwy rośliny, w której ten związek naturalnie występuje. Shikimi – japońska nazwa anyżku gwiaździstego (Illicium verum), który jest bogaty w kwas szikimowy. Po raz pierszy ten związek został wyizolowany jeszcze w 1885 roku przez Eykmana, jednak popularność uzyskał dopiero kilka lat temu. Kwas szikimowy to przedstawiciel kwasów z grupy AHA, lecz jest bardziej łagodny i może być stosowany jako składnik kosmetyków na różne problemy skórne. Kwas posiada formę proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie potrzebuje podgrzania.

Zalecane dozowanie :

0,5 – 5%. Do 5% w kosmetykach złuszczających, 0,5 - 1% w dezodorantach, 0,5 – 1,5% w kosmetykach przeciwłupieżowych.

Właściwości kosmetyczne:

Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości  zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne, sebostatyczne, przeciwłupieżowe i dezodoryzujące. W zależności od stężenia i pH kosmetyku może nawilżać lub złuszczać. Jest najłagodniejszym kwasem z grupy AHA, dlatego może być stosowany u osób ze skórą naczyniową, dojrzałą i suchą. Wyniki badań naukowych potwierdzają także antyoksydacyjne i rozjaśniające właściwości kwasu szikimowego. Kwas rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe, ale też wyrównuje koloryt skóry dojrzałej (jest inhibitorem tyrozynazy).

Zastosowanie:

  • jako składnik kremów do twarzy na noc
  • jako składnik serum na noc
  • jako dodatek do dezodorantów i antyperspirantów
  • jako składnik toników z kwasami
  • jako składnik kosmetyków do cery trądzikowej, a jednocześnie wrażliwej
  • jako dodatek do kosmetyków przeciwłupieżowych
  • jako składnik kosmetyków złuszczających, rozjaśniających, przeciwtrądzikowych, antyoksydacyjnych.

Uwagi:

W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV. Dlatego też w trakcie ich stosowania chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami.

Marta

21-09-2017
Również nieudany zakup! Nie wiem co dostałam! Do tej pory znany mi kwas w postaci ala glinki, tu dostaje kryształki/proszek, po rozpuszczeniu śmierdzący. Do wyrzucenia. Pierwsze zakupy chwaliłam- już nie będę. __Odpowiedź ECOSPA_ Szanowna Pani, jeżeli Pani jest niezadowolona z zakupu, to uprzejmie prosimy o zgłoszenie reklamacji na info@ecospa.pl. Niestety nie podała Pani swojej poczty, ani numeru telefonu, dlatego nie możemy z Panią się skontaktować. Pozdrawiamy serdecznie, Zespół ECOSPA.pl
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj