Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat z krwawnika Wydrukuj ofertę

Macerat z krwawnika otrzymywany poprzez macerację kwiatów krwawnika (Achillea millefolium L.) w oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Polecany jest do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.

Skład INCI: Helianthus Annuus Seed Oil, Achillea Millefolium Flower Extract, Rosmarinus Officinalis Extract
Dozowanie: 0,5% - 5%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 17.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z krwawnika

Skład INCI / Ingredients : Helianthus Annuus Seed Oil, Achillea Millefolium Flower Extract, Rosmarinus Officinalis Extract
Kraj pochodzenia: Hiszpania

Macerat z krwawnika otrzymywany poprzez macerację kwitnących końcówek krwawnika (Achillea millefolium L.) w oleju słonecznikowym. Dodatek olejku eterycznego rozmarynowego zabezpiecza składniki maceratu przed utlenianiem. W maceracie z krwawnika znajduje się bogactwo substancji aktywnych rozpuszczonych w oleju słonecznikowym: flawonoidy, poliyny, cholina, fitosterole, azulen, cyneol, limonen, α-pinen, β-pinen, borneol, octan bornylu, terpineol, sabinen, tujon, izoartemizja, kamfora, kariofilen, prokamazuleny.

Zalecane dozowanie: 0,5 – 5%

Właściwości kosmetyczne maceratu z krwawnika

Macerat z krwawnika działa przeciwzapalnie przeciwbakteryjnie dlatego zalecany jest w kosmetykach o działaniu oczyszczającym i antyspetycznym. Ze względu na właściwości przeciwutleniające, krwawnik rekomendowany jest w kosmetykach ukierunkowanych na ochronę skóry i włosów przed procesami utleniania. Macerat z krwawnika wykazuje także działanie ściągające. Wynika ono z obecności tanin w kwiatach krwawnika. Taniny pokrywają zewnętrzną warstwę skóry lub błon śluzowych i chronią głębsze warstwy skóry przed uszkodzeniem oraz pobudzają regenerację poparzonych lub zranionych tkanek. Macerat z krwawnika wykazuje także działania pośrednio nawilżające (ogranicza TEWL). Jest składnikiem warstwy okluzyjnej, która tworzy się po nałożeniu kosmetyku. Macerat z krwawnika polecany jest często do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.

Zastosowanie

  • jako składnik kosmetyków o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym
  • w kosmetykach o działaniu regenerującym i regulującym wydzielanie sebum
  • jako składnik preparatów przyspieszających gojenie się ran i łagodzących podrażnienia
  • jako dodatek kosmetyków do włosów ukierunkowanych na ochronę skóry i włosów przed procesami utleniania: szamponach, odżywkach, maskach
  • w kosmetykach przeciwtrądzikowych: kremach, serum, maseczkach

 

Specyfikacja

Skład INCI Helianthus Annuus Seed Oil*, Daucus Carrot Sativa Root Extract*
Postać oleisty płyn, żółty
Rozpuszczalność w tłuszczach
Jakość 100% naturalny
Metoda pozyskiwania Maceracja materiału roślinnego, filtracja
Zalecane stężenie 0,5-5% w formulacjach
Gęstość 0,92 g/ml w temp. 20 st. C

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj