Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat z marchwi ekologiczny Wydrukuj ofertę

Macerat z marchwi otrzymywany poprzez macerację suchego korzenia marchwi w ekologicznym oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Posiada certyfikat ECOCERT, pochodzi z Francji.  Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwstarzeniowych (anti-age) oraz produktach „anti pollution” i po opalaniu.

Skład INCI: Helianthus annuus seed oil, Daucus carrot sativa root extract
Zalecane dozowanie: 1 - 5%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 29.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z marchwi ekologiczny

Skład INCI/Ingredients: Helianthus Annuus Seed Oil*, Daucus Carrot Sativa Root Extract*
* 100% składników są z uprawy ekologicznej, certyfikat ECOCERT greenlife
Kraj pochodzenia: Francja

Maceraty czyli olejowe wyciągi z różnych części roślin (liści, kwiatów, korzeni) znane są od wieków i stosowano je do leczenia wielu dolegliwości.  Działanie maceratu ściśle zależy od użytego materiału roślinnego. W przypadku maceratu z marchwi ECOSPA do stworzenia wyciągu wykorzystano korzeń marchwi z ekologicznego rolnictwa w oleju słonecznikowym. Macerat posiada certyfikat ECOCERT. W maceracie z marchwi znajduje się bogactwo substancji aktywnych rozpuszczonych w oleju słonecznikowym: β-karoten (45 - 80%), α-karoten (15 - 40%) i γ-karoten (2 – 10%), witaminy E i K.

Zalecane dozowanie: 0,5 – 5%, należy wymieszać z olejem bazowym (w czystej postaci może barwić skórę)

Właściwości kosmetyczne maceratu z marchwi

Macerat z marchwi ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwrodnikowe. Jest bogaty w karotenodiy, które skutecznie chronią skórę przed wolnymi rodnikami oraz chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniami. Witamina A zawarta w maceracie z marchwi łagodzi podrażnienia, wzmacnia system odpornościowy oraz redukuje szorstkość skóry po ekspozycji na promieniowanie UV. Pomaga także utrzymać normalną kondycję skóry, poprawia wygląd blizn oraz zmniejsza widoczne oznaki starzenia skóry. Witamina E pomaga zatrzymywać wodę w skórze oraz redukuje zmarszczki. Macerat z marchwi zwiększa produkcję sebum, przez co pomaga w pielęgnacji suchej i łuszczącej się skóry. Jego lekko pomarańczowe zabarwienie wynikające z zawartości β- karotenu, ułatwia opalanie.

Zastosowanie

  • w kosmetykach przeciwstarzeniowych, naprawczych i regenerujących: serum, kremach, maseczkach
  • jako składnik nawilżających produktów do pielęgnacji ciała: balsamów, musów,
  • jako składnik kosmetyków przyspieszających opalanie
  • jako naturalny emolient
  • w naturalnych szamponach, odżywkach, maskach do włosów

Macerat z marchwi znajduje zastosowanie w kremach i serach przeciwstarzeniowych (anti-age) oraz produktach „anti pollution”. Może być stosowany w produktach ochronnych do opalania jednak nie zapewnia wysokiej fotoprotekcji. Polecany w produktach do ochrony skóry i włosów. Zawarty w maceracie z marchwi może barwić skórę na charakterystyczny żółty kolor.

 

Specyfikacja

Skład INCI Helianthus Annuus Seed Oil*, Daucus Carrot Sativa Root Extract*
Postać oleisty płyn w kolorze od żółtego do pomarańczowego
Rozpuszczalność w tłuszczach
Jakość 100% czysty, * z rolnictwa ekologicznego ECOCERT greenlife
Metoda pozyskiwania Maceracja materiału roślinnego, filtracja
Zalecane stężenie 1-5% w formulacjach
Gęstość 0,92 g/ml w temp. 20 st. C

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj