Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Macerat z żywokostu ekologiczny Wydrukuj ofertę

Macerat z żywokostu otrzymywany poprzez macerację suchego korzenia żywokostu w ekologicznym oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Posiada certyfikat ECOCERT, pochodzi z Francji. Posiada silne właściwości regeneracyjne, działa przeciwzapalnie i zmniejsza obrzęk po urazie.

Skład INCI: Helianthus Annuss Seed Oil, Symphytum Officinale Root Extract, Tocopherol
Dozowanie: 1 - 5%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 39.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Macerat z żywokostu ekologiczny

Skład INCI / Ingredients : Helianthus Annuss Seed Oil, Symphytum Officinale Root Extract, Tocopherol
* 100% składników pochodzi z uprawy ekologicznej, certyfikat ECOCERT Greenlife
Kraj pochodzenia: Francja

Maceraty czyli olejowe wyciągi z ziół i kwiatów znane są od wieków i stosowano je do leczenia wielu dolegliwości. Działanie maceratu ściśle zależy od użytego materiału roślinnego. Jedną z cennych roślin z rodziny ogórecznikowatych jest wykorzystywany w medycynie ludowej żywokost (Symphytum officinale). Stosowano go przede wszystkim przy problemach ze stawami i kośćmi. W maceracie z żywokostu znajduje się bogactwo substancji aktywnych rozpuszczonych w oleju słonecznikowym: taniny, triterpenoidy, fitosterole, β-karoten. (odniosłam się do całej rośliny.

Zalecane dozowanie: 0,5 – 5%

Właściwości kosmetyczne maceratu z żywokostu

Żywokost lekarski jest bogatym źródłem śluzu roślinnego, dzięki czemu macerat z żywokostu wykazuje silne właściwości udrażniające i emoliencyjne. Posiada silne właściwości regeneracyjne, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwutleniająco. Nawilża, działa przeciwbólowo, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza obrzęk po urazie. Jest składnikiem warstwy okluzyjnej, która tworzy się po nałożeniu kosmetyku. Macerat z żywokostu jest skuteczny w leczeniu niedoskonałości, wyprysków i stanów zapalnych skóry.

Zastosowanie

  • jako składnik kremów i balsamów do ciała
  • jako składnik preparatów o działaniu regenerującym np. krem na obrzęki, bolesne stawy,
  • jako składnik preparatów do masażu po urazie stawów.

 

Specyfikacja

Skład INCI Helianthus Annuss Seed Oil, Symphytum Officinale Root Extract, Tocopherol
Postać oleisty żółty płyn
Rozpuszczalność w tłuszczach
Jakość składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego ECOCERT greenlife
Metoda pozyskiwania Maceracja materiału roślinnego, filtracja
Zalecane stężenie 1-5% w formulacjach
Gęstość 0,92 g/ml w temp. 20 st. C

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj