Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej andiroba ekologiczny Wydrukuj ofertę

Olej andiroba ekologiczny działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie. Może być stosowany w pielęgnacji cery suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej. Dobierz pipetę do wybranej pojemności produktu.
 
Skład INCI: Carapa Guianensis (Andiroba) Nut Oil
Jakość: nierafinowany, tłoczony na zimno, ekologiczny
Kraj pochodzenia: Brazylia
Dozowanie: 1 – 100%
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 31.50 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej andiroba ekologiczny

Skład INCI/Ingredients: Carapa Guianensis (Andiroba) Nut Oil

Jakość: nierafinowany, tłoczony na zimno, ekologiczny

Kraj pochodzenia: Brazylia

Olej andiroba ekologiczny ECOSPA otrzymywany jest z nasion Carapa guaianensis z surowca pozyskiwanego z amazońskich dzikich upraw *. Ma charakterystyczny kolor i zapach, posiada dość wysoką temperaturę krzepnięcia stąd w naszym klimacie przez znaczną część roku jest gęsty lub wręcz stały.

Olej andiroba zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym nieczęsto spotykany w olejach roślinnych kwas gamma-linolenowy (C18:3).  Kwas ten jest wprawdzie wytwarzany przez ludzki organizm z kwasu linolenowego jednak zdolność jego produkcji może być zaburzona, a z wiekiem maleje.  Kwas gamma-linolenowy wchodzi w skład ceramidów cementu międzykomórkowego. Jego brak zwiększa skłonność organizmu do alergii i podrażnień, skóra staje się sucha i traci elastyczność, staje się podatna na zmiany chorobowe, paznokcie i włosy robią się suche i łamliwe.

Olej andiroba oprócz kwasów tłuszczowych zawiera szereg substancji aktywnych działających przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Są to triterpeny, taniny, alkaloidy i andirobina - substancja występująca w oleju andiroba o potwierdzonych właściwościach łagodzących. Dzięki obecności limonoidów olej działa też zniechęcająco na owady, co można wykorzystać w balsamach i kremach używanych w lecie.

Zalecane dozowanie: 1 – 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Właściwości kosmetyczne oleju andiroba:

Olej andiroba ekologiczny działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie, nawilża i regeneruje skórę. Może być stosowany w pielęgnacji skóry suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej. Poprawia stan włosów przesuszonych, zniszczonych, farbowanych – wygładza je i nawilża, nabłyszcza, regeneruje. Wspomaga ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Zastosowanie:

  • Olej może być doskonałym elementem regenerującego balsamu lub masełka do ciała.
  • Może być dodawany do mieszanek olejowych na paznokcie.
  • Może pełnić rolę regenerującego dodatku do odżywek i masek do włosów.
  • Dobrze sprawdza się jako składnik serum, masek i kremów do cery suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej.
  • Służy jako dodatek do mydeł.

* Zbiory owoców z dzikich upraw w rejonie Amazonii dają zatrudnienie miejscowej ludności oraz przyczyniają się do zmniejszenia wycinki tropikalnej roślinności (lasy tropikalne stają się odnawialnym źródłem owoców).

Uwaga: Oleje sprzedajemy z nakrętką. Do wybranej pojemności oleju możesz dokupić odpowiednią pipetę, która ułatwi nabieranie i aplikację produktu.

Specyfikacja

Skład INCI Carapa Guianensis (Andiroba) Nut Oil
Jakość nierafinowany, tłoczony na zimno, ekologiczny
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.925 g/ml
Liczba zmydlenia 186 mg KOH/ g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas olejowy 46%, kwas linolowy 20%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

Anna Turczyn

02-04-2013
Olejek kupiłam do testowania,chociaż wcześniej nie słyszałam o tym specyfiku, ale ufam marce EcoSpa. U mnie olejek ma postać gęstego budyniu, bez kłopotu wypływa z butelki. Co robię: nakładam na paznokcie i dłonie, wkładam rękawiczki, efekt super! Dobrze i głęboko nawilża i odżywia naskórek w tych najbardziej trudnych miejscach. Na włosy jeszcze nie próbowałam, ale to zrobię. Jedyny mały minus, to zapach. Zapewne pomaga w walce z insektami, bo jest dość charakterystyczny.

Dorota Giepart

28-05-2013
Fajny olej, używam go zwykle w połączeniu z innymi olejami, zwłaszcza z tym z passiflory, bo skutecznie zabija zapach tego i innych olei. Nie jest ciężki, ma fają konsystencję, nie zapycha porów, dobrze się wchłania. Robię sera olejowe, które wcieram w połączeniu z serami z kwasem hialuronowym. Już od roku zastępuje mi to kremy do twarzy, i moja cera nigdy lepiej nie wyglądała. Robię zwykle dwie mieszanki olejowe, jedną na noc i jedną na dzień.

mAGDA z.

13-09-2013
UWIELBIAM GO, BIJE NA GŁOWE WSZYSTKIE WASZE OLEKI!!, A JAK WIECIE KUPIŁAM PRAWIE Z KAZDEGO PO JEDNYM
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj