Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja
Koszyk

Ilość produktów: 0

Suma: 0.00 zł

Do darmowej wysyłki brakuje 99.00 zł
Do kasy Wartość: 0.00 zł

Olej lniany tłoczony na zimno

Promocja

Olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany. Działa pośrednio nawilżająco przez co wygładza i uelastycznia skórę.  Działa przeciwstarzeniowo i łagodzi podrażnienia. Może by stosowany bezpośrednio na skórę lub jako składnik kosmetyków do każdego rodzaju skóry. Może być stosowany do pielęgnacji włosów oraz jako dodatek do odżywek do włosów.

Skład INCI: Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil
Jakość: nierafinowany, tłoczony na zimno
Kraj pochodzenia: Polska
Dozowanie: 1 – 100%
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 9.81 zł / 100 ml
10.90 zł / 100 ml -10%
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany

Skład INCI: Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil

Olej lniany doceniali już starożytni Egipcjanie i stosowali go zarówno do celów artystycznych (malarstwo) jak i do pielęgnacji ciała. Obecnie olej lniany uzyskuje się przez tłoczenie na zimno suszonych nasion lnu zwyczajnego. Głównym składnikiem oleju lnianego są triglicerydy kwasów tłuszczowych nienasyconych: linolenowego (58%), linolowego (14%) i oleinowego (18%) oraz nasyconych: palmitynowego (6,5) i stearynowego (3,5%). Dzięki tłoczeniu na zimno olej lniany oprócz triglicerydów kwasów tłuszczowych zawiera też składniki biologicznie czynne takie jak: witamina E (tzw. „witamina młodości”), β-karoten, luteina i plastochromanol-8.

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być używany w postaci czystej, bezpośrednio na skórę, włosy.

Właściwości kosmetyczne oleju lnianego

Działa pośrednio nawilżająco (ogranicza TEWL) przez co poprawia wygląd skóry (zmiękcza, wygładza i uelastycznia). Działa przeciwstarzeniowo poprzez działanie antyrodnikowe i przeciwutleniające składników biologicznie czynnych. Przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Łagodzi podrażnienia i wspomaga hamowanie stanów zapalnych. Wspomaga gojenie ran.

Zastosowanie kosmetyczne

  • Olej lniany stosuje się do otrzymywania mydła Sapo Kalinus, które według farmakopei działa antyseptycznie i przeciwłojotokowo, rozmiękcza skórę (ułatwia wnikanie substancji leczniczych), a wcierane w skórę i zostawione wywiera efekt złuszczający.
  • Olej lniany znajduje zastosowanie samodzielnie lub jako składnik preparatów do pielęgnacji każdego rodzaju skóry - zarówno suchej jak i tłustej. Może być stosowany u dzieci i u kobiet w ciąży. Sprawdzi się u osób walczących z problemem nadmiernej keratynizacji (rogowacenia) skóry oraz przesuszaniem skóry głowy.
  • Może być stosowany do pielęgnacji włosów zarówno sam jak i w mieszaninie z innymi olejami lub jako dodatek do odżywek do włosów.

Monika

02-06-2019
Bardzo przyjemny. Nie jest komedogenny. Widoczny efekt zdrowej skóry. Używam go codziennie po hydrolacie.

klaudiusz

10-07-2019
Czy ktoś się orientuje jakie HLB ma ten olej?
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj