Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej z ogórecznika ekologiczny Wydrukuj ofertę

Nowość

Nawilża bardzo suchą i popękaną skórę. Regeneruje skórę po opalaniu, działa odmładzająco, poprawia elastyczność, łagodzi swędzenie. Wypróbuj go w recepturach kremów przeciwzmarszczkowych, ujędrniających lub do skór atopowych. Dodaj kilka kropli do gotowego kremu lub połącz z innymi olejami aby uzyskać olejek do twarzy.

Nazwa INCI: Borago officinalis seed oil
Dozowanie: do 100%

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 5.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej z ogórecznika ekologiczny, tłoczony na zimno i nierafinowany

Olej z ogórecznika ekologiczny to bogate źródło NNKT, a w szczególności kwasu  gamma linolenowego (GLA),  który jest prekursorem PGE-1, prostaglandyny odpowiedzialnej za stan skóry.  Dodatkowo w oleju znajdują się liczne flawonoidy ( np. kwercetyna), garbniki, substancje śluzowe, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne oraz saponiny. Polecany jest do pielęgnacji skóry problematycznej, suchej, podrażnionej, z egzemą, wypryskami, łojotokowym zapaleniem skóry, czy nawet łuszczycą.  Zwiększa elastyczność skóry, działa odmładzająco i regenerująco. Olej wykazuje  właściwości przeciwzapalne i wzmacnia barierę skórną. Olej o lekkiej konsystencji. Szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Właściwości przeciwzapalne

Dzięki obecności kwasów tłuszczowych, głównie GLA, oraz flawonoidów i soli krzemu, olej wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu łagodzi i pomaga leczyć stany zapalne, ale również jest pomocny w pielęgnacji skóry naczyniowej, skłonnej do rozwoju trądziku różowatego.  Obecność kwasów organicznych działa lekko przeciwutleniająco, a substancje śluzowe powlekają skórę wykazując działanie podobne do opatrunku.

Zalecane stężenie

1-100%, nie ma ograniczeń. Może być używany bezpośrednio na skórę. Zazwyczaj jest używany w stężeniu do 20% jako dodatek do innych kosmetyków.

Sposób użycia

Aplikuj na skórę
Olej można stosować bezpośrednio na skórę lub końcówki włosów. Najlepiej w pierwszej kolejności oczyścić skórę, stonizować hydrolatem i zaaplikować olej na lekko wilgotną skórę. Kilka kropli oleju można również nałożyć na serum lub krem.

Wzbogać swój ulubiony kosmetyk
Wzbogać olejem swój ulubiony kosmetyk lub ekologiczną bazę kremową w naszej ofercie.  Dodaj 3 ml na każde 60 ml kremu lub balsamu.Możesz dodać kilka kropli oleju do przygotwanej maseczki z glinki kosmetycznej.

Stwórz swój kosmetyk od podstaw
Wymieszaj olej z ogórecznika z innym olejem bazowym aby stworzyć dopasowane do swojej skóry serum olejowe.  Do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej jest polecany w połączeniu z olejem z wiesiołka, olejem z dzikiej róży lub olejem arganowym. Może również stanowić dodatek do emulsji robionej od podstaw lub olejków do ciała.

Zastosowanie

Włosy

  • Olej z ogórecznika łagodzi podrażnienia skóry spowodowane farbowaniem lub rozjaśnianiem włosów lub przesuszenia spowodowane stosowaniem mocnych szamponów

Twarz

  • Jest doskonałym składnikiem kremów i balsamów o działaniu rewitalizującym, odmładzającym, odżywczym, uelastyczniającym i pomagającym pielęgnować suchą skórę. 
  • Dodany do kosmetyków przeznaczonych dla cery naczynkowej, np. Kremów pomaga łagodzić oznaki trądziku różowatego.

Ciało

  • Dodany do balsamów do ciała wykazuje działanie uelastyczniające i ujędrniające.
  • Ze względu na silne działanie nawilżające, doskonale pielęgnuje suchą skórę na dłoniach, kolanach, czy łokciach.

Uwagi

Olej najlepiej przechowywać w lodówce (temp. Poniżej 8 st. C) i nie podgrzewać powyżej 40 st. C.
W emulsjach i recepturach dodawać w trzeciej fazie, po ochłodzeniu, poniżej 40 st. C.
Nie stosować w ciąży.
Na dnie butelki może pojawić się wytrącony osad z oleju. Jest to proces naturalny.

Specyfikacja

Pełny skład INCI Borago officinalis seed oil
Kraj pochodzenia Chiny
Metoda pozyskiwania Olej tłoczony na zimno z roślin pochodzących z uprawy ekologicznej.
Postać Olej, jasno żółty do zielonego o charakterystycznym zapachu
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w tłuszczach.
Zalecane dozowanie do 100%
Gęstość 0,92 g/ml
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w suchym miejscu z dala od światła. W butelce może wytrącić się osad. Jest to naturalna cecha surowca.
Trwałość 6 miesięcy od produkcji w temperaturze pokojowej, w lodówce do 24 miesięcy.

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj