Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu) Wydrukuj ofertę

Olejek bergamotowy FCF, jest "bergabten free", czyli destylowany tak jak normalny olejek, ale nie posiada składnika fotouczulającego.  Olejek jest polecany w pielęgnacji skóry trądzikowej – ogranicza łojotok i nadmierną pracę gruczołów łojowych.

Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 10.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu)

Skład INCI/Ingredients: Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Limonene*, Linalool*, Citral*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Włochy

Olejek bergamotowy jest otrzymywany przez wyciskanie owoców Bergamoty, która jest uprawiana tylko i wyłącznie dla otrzymania olejku eterycznego. Nazwa olejku wzięła się od nazwy miasta we Włoszech – Bergamo, gdzie ta roślina była uprawiana. Olejek posiada świeży, kwiatowy zapach (zapach ten znajduje się w herbacie Earl-Grey). Cechą szczególna olejku znajdującego się w naszej ofercie jest to, że składnik fotouczulający jest wyeliminowany (większość olejów bergamotowych działa fotouczulająco).

Zastosowanie olejku bergamotowego to przede wszystkim:

  • Pielęgnacja skóry (posiada działanie dezodoryzujące – tj. jest naturalnym dezodorantem, wykazuje skuteczność przeciw bakteriom, które rozkładają pot i powodują nieprzyjemny zapach skóry).
  • Olejek jest polecany w pielęgnacji skóry trądzikowej – ogranicza łojotok i nadmierną pracę gruczołów łojowych.
  • Wymieszanie olejku bergamotowego z olejem roślinnym przyspiesza gojenie ran i regeneracje skóry. 
  • Stosowanie olejku bergamotowego jest też polecane w infekcjach układu moczowego (właściwa dbałość o miejsca intymne może zmniejszyć swędzenie i pieczenie oraz zapobiec rozwojowi infekcji. Olejek bergamotowy może być dodawany do płynów w stężeniu ok. 0,5-1%).
  • Jest niezwykle skuteczny przy terapiach antydepresyjnych, w stanach lękowych – poprawia nastrój, a jednocześnie nie wywołuje pobudzenia. Podczas występujących stanów depresyjnych i napięć powinno się używać olejek bergamotowy z olejem bazowym do masażu.

Dobrze współgra z olejkiem: lawendowym, neroli, cydrowym, cytrusowymi, jaśminowym.

Uwagi: Olejek bergamotowy FCF, jest "bergabten free", czyli destylowany tak jak normalny olejek, ale nie posiada składnika fotouczulającego. Nie stosować u dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Limonene*, Linalool*, Citral*. 

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Włochy
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Ela

04-04-2016
Zapach bardzo cytrusowy. Jak dla mnie zdecydowanie nie jest kwiatowy. Zapach mocny i intensywny: już 1 kropla wystarcza na 30ml wystarcza.

Anna

01-06-2017
Piękny zapach. Kojarzy się bardzo z herbatą earl-grey, więc jeśli ktoś lubi ten aromat, to zapach olejku przypadnie mu do gustu.

Magdalena

28-09-2018
Intensywny zapach świeżo rozpakowanej herbaty Earl Grey :) Bardzo orzeźwiający, słodki i lekki :) Dokładnie tego się spodziewałam i nie zawiodłam się :) Jestem zachwycona i polecam wszystkim miłośnikom aromatu tej herbaty :)
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj