Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek eukaliptusowy EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Głównym składnikiem terapeutycznym olejku eukaliptusowego jest cyneol (eukaliptol) o właściwościach przeciwbakteryjnych, przyspieszających ziarninowanie ran oraz poprawiających wymianę tlenową w pęcherzykach płucnych.
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 14.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek eukaliptusowy ekologiczny (radiata)

Skład INCI/Ingredients: Eucalyptus Radiata Leaf Oil, Limonene*, Geraniol*, Citronellol*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Naturalny olejek eukaliptusowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną świeżych liści eukaliptusa Eucalyptus radiata z uprawy ekologicznej. Charakteryzuje go świeży, ziołowo-ziemisty zapach.

Głównym składnikiem terapeutycznym olejku jest cyneol o właściwościach przeciwbakteryjnych, przyspieszających ziarninowanie ran oraz poprawiających wymianę tlenową w pęcherzykach płucnych. W związku z powyższym często wykorzystuje się go w medycynie w schorzeniach górnych dróg oddechowych (inhalacje).

Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego

Właściwości olejku eukaliptusowego:

Olejek eukaliptusowy stosowany na skórę działa chłodząco, bakterio- i grzybostatycznie oraz niweluje wykwity skórne. Najnowsze badania donoszą o jego właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Wymienia się go również przy okazji paradontozy, gdyż tworzy na zębach ochronny, bakteriostatyczny film. Może być stosowany w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany w inhalacjach parowych przy stanach grypopodobnych.

  • Stanowi dodatek do olejów do masażu – w reumatyzmie, bólach mięśniowych.

  • Znajduje zastosowanie w kremach po goleniu, depilacji.

  • Może być dodawany do kosmetyków do stóp.

  • Jest popularnym składnikiem past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej.

  • Stosuje się go w kosmetykach do pielęgnacji włosów i w żelach pod prysznic.

 

Uwagi: Nie stosować u dzieci.  Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nierozcieńczonej.

 

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Eucalyptus Radiata Leaf Oil, Limonene*, Geraniol*, Citronellol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie dozować 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego
Zapach świeży, ziołowo-ziemisty
Nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów benzoin, tymianek, lawenda, trawa cytrynowa, cytryna, olejki drzew iglastych

 

Malgorzata Kitlinska

17-02-2013
Intensywny, mocny olejek jego opary szybko się rozchodzą po całym domu. Odświeża, nie przydusza, udrażnia zatkany nos - idealny do zimowych kąpieli i domków ognia :)
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj