Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek paczulowy (Paczuli) Wydrukuj ofertę

Olejek posiada drzewno-korzenny zapach.  Polecany do skóry dojrzałej wymagającej regeneracji, do skóry popękanej, pomaga zniwelować zaczerwienienia.

Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 14.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek paczulowy (Paczuli, Patchouli)

Skład INCI/Ingredients: Pogostemon Cablin Leaf Oil

Kraj pochodzenia: Indonezja

Olejek paczulowy jest otrzymywany z suszonego ziela paczuli. Roślina rośnie głównie na terenie Malezji, Madagaskaru i Brazylii. Olejek paczulowy to gęsta brązowo-zielona ciecz posiadająca drzewno-korzenną woń. Od długiego czasu służy do perfumowania tkanin w szafach i szufladach w celu ich ochrony przed molami i insektami.

  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne – stosowany w stanach zapalnych, dla skóry trądzikowej (przyspiesza także gojenie blizn i wszelkich śladów potrądzikowych), z atopowym zapaleniem skóry, w grzybicach i w łupieżu.

  • W kosmetyce wybierany też jako składnik formulacji dla skóry dojrzałej wymagającej regeneracji, do skóry popękanej, pomaga zniwelować zaczerwienienia.

  • Działa przeciwgrzybiczo i wspomagająco podczas leczenia egzemy wywołanej na tle alergicznym.

  • Polecany w niewielkich poparzeniach, ranach, otarciach, a także w zabiegach antycellulitowych.

  • Działa antydepresyjnie, jego działanie prowadzi do rozładowania napięcia i lęków. Właściwości przeciwdepresyjne mogą być wzmocnione przez olejek geraniowy, cytrynowy i neroli.

Używany jako dominujący zapach w orientalnych perfumach, ze względu na intensywną, trwałą drzewną woń.

Bardzo dobrze współgra z olejkami: cedrowym, wetiwerowym, sandałowym, jałowcowym, geraniowym, szałwii muszkatołowej, goździkowym, cynamonowym, różanym, jaśminowym.

Uwagi: Posiada silne działanie. Najlepiej, żeby był stosowany po konsultacji z aromaterapeutą. Używać w stężeniu nie większym niż 0,5%.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Pogostemon Cablin Leaf Oil.
Kraj pochodzenia Indonezja
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Marta

23-07-2015
Olejek jest bardzo gęsty, taki "mięsisty". Zapach - przepiękny! Znany z najpiękniejszych kompozycji perfumeryjnych, paczulowych single notes - drzewny, mocno ziołowy, delikatnie kamforowy. W połączeniu z bazowym olejkiem jojoba stanowi wspaniałe perfumy na upał. Kilka kropli w kominku wypełnia dom odprężającym zapachem. Coś czuję, że na litry będę zamawiać...

Magda

12-10-2015
Mocny zapach, w pierwszym momencie nie powala, ale w kontakcie ze skórą i po pewnym czasie (jak się trochę utleni) jest zniewalający. Jeśli ktoś chce nadać swoim kompozycjom nuty orientalnej, to moim zdaniem nie ma lepszego składnika.

Emilia

28-06-2017
Zapach wspaniały! Wystarczy kilka kropli na dekolt lub twarz - ludzie na ulicy zwracają mi uwagę, że pięknie pachnę! Polecam 100%

Barbara

21-11-2017
Olejek jest bardzo, bardzo charakterystyczny, mocny. Doradzam zapoznanie się z zapachem przez zakupem, bo można się bardzo rozczarować. Niestety, w moim przypadku 14,90 do kosza, zapach nieznośny, dla mnie to zapach pleśni. Spodziewałam się cudu po wcześniejszych komentarzach a teraz nie wiem jak wywietrzyć mieszkanie. Jak widać odbiór zapachów jest bardzo subiektywny, dlatego warto je poznać przez zakupem.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj