Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek petitgrain (z liści drzewa pomarańczowego) Wydrukuj ofertę

Petitgrain to cytrusowy olejek destylowany z liści drzewa pomarańczowego. Olejek zarówno w składzie jak i zapachu przypomina neroli, posiada świeży, kwiatowy zapach. Jako wyjątek wśród olejków cytrusowych petitgrain nie jest fotouczulający

 
Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 10.50 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek petitgrain (z liści drzewa pomarańczowego)

Skład INCI/Ingredients: Citrus Aurantium Amara Leaf Oil, Linalool*, Geraniol*, Limonene*, Cinnamal*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Obok olejku neroli  i olejku pomarańczowego olejek petitgrain jest trzecim olejkiem destylowanym z drzewa pomarańczowego a dokładnie z liści. Nazwa olejku pochodzi od słów Petit Grains co oznacza małe ziarna i związana jest z praktykowanym przed wiekami sposobem pozyskiwania surowca, kiedy to zrywano małe, jeszcze niedojrzałe owoce pomarańczy (wielkości wiśni) i z nich tłoczono olejek. System ten okazał się jednak nieekonomiczny i z czasem zaczęto tłoczyć olejek oddzielnie z dojrzałych owoców, oddzielnie z liści. Nazwa petitgrain pozostała przy tym drugim.

Najlepszy olejek petitgrain pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Jego tańsza wersja produkowana jest także w Paragwaju. Olejek zarówno w składzie jak i zapachu przypomina neroli, posiada świeży, kwiatowy zapach.W porównaniu do neroli zawiera więcej linalolu i linalylu acetate.

Jako wyjątek wśród olejków cytrusowych petitgrain nie jest fotouczulający, dlatego używany jest w sytuacji gdy skóra jest wystawiona na działanie słońca a zależy nam na cytrusowym składniku bądź zapachu.

Petitgrain redukuje nadmierne wydzielanie sebum. Z tego względu polecany jest w kosmetykach pielęgnacyjnych do cery tłustej, łojotokowej a nawet do walki z tłustym łupieżem. Wpływa na nasz umysł poprawiając nastrój szczególnie w okresie długiej zimy kiedy to łatwo może nas dopaść zimowa depresja (Seasonal Affective Disorder).

Olejek w połączeniu z lawendą będzie doskonałym wyciszającym i uspokajającym dodatkiem np. do wieczornej kąpieli natomiast rano skutecznie pobudzi nas do działania w połączeniu z olejkiem rozmarynowym.

Jak używać?

Olejki eteryczne bardzo dobrze rozpraszają się w tłustych olejach np. migdałowym, morelowym, makadamia (stąd nazwa oleje bazowe) oraz po lekkim podgrzaniu w masłach kosmetycznych np. karite, mango. Łącząc olejki eteryczne z olejami bazowymi i masłami można w prosty sposób stworzyć wiele interesujących pielęgnujących i pachnących olejków oraz masełek.

Olejki eteryczne można również dodawać do znajdujących się w naszej ofercie EKOLOGICZNYCH baz kosmetycznych. Do 100 g bazy kremowej można dodać ok. 10 kropli olejku.

Zalecane stężenie olejku to 2-3 krople na 10 ml oleju bazowego lub 0,5 - 1,0% w finalnej formulacji np. kremu, odżywki lub balsamu. W przypadku szamponów, żeli i toników zaleca się mniejsze stężenie nie więcej niż 0,5% całego kosmetyku.

1 ml olejku eterycznego to ok. 20 kropli.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Citrus Aurantium Amara Leaf Oil, Linalool*, Geraniol*, Limonene*, Cinnamal*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Hiszpania
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -

 

Anna Radziszewska

12-07-2012
Alejek ok, ale mi zapach jednak nie odpowiada, może jako aromaterapia,ale w połączeniu z olejem czy masłem- odradzam.Rzecz gustu.

Anna Turczyn

16-11-2012
Zapach bardzo cytrusowy, intensywny, lekko gorzki. Stosuję na noc (z mieszanką olejków zakupionych w EcoSpa ;_), ze względu na działanie redukujące wydzielanie sebum. Działa. Czasem też dodaję parę kropel do kominka zapachowego - antydepresant na mgły i ciemności listopada. Działa.

Małgosia

25-09-2015
Bardzo intrygujący zapach. Nie znałam tego olejku wcześniej, dlatego mnie zaskoczył. "Ciężki", gorzki, dominujący. Idealny, by połączyć go z innymi, prostszymi nutami. Mam już parę pomysłów na kompozycje z petitgrain. Czuję, że doda moim kompozycjom głębi. Polecam.

agnieszka korbacz

09-03-2016
Olejek ten ma bardzo nieprzyjemny zapach. Kupując go spodziewałam się bardziej cytrusowego zapachu, jednak po odkręceniu buteleczki poczułam mocną, brzydką woń. Jednak każdy może oczywiście mieć inne zdanie.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj