Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek pieprzowy (Piper nigrum) Wydrukuj ofertę

Polecany w reumatyzmie, we wszelkich bólach mięśniowych, w nudnościach, niestrawności, depresji, czy w zaburzeniach krążenia. Często używany przez sportowców przed i po treningu w celu zwiększenia przepływu krwi i zapobiegnięciu urazom i bólom mięśni. Podczas komponowania zapachów jest często używany jako główna nuta męskich perfum o korzennej i orientalnej woni.

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 19.60 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek pieprzowy (Piper nigrum)

Skład INCI/Ingredients: Piper Nigrum Fruit Oil, Limonene*, Linalool*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Indie/Wietnam/Sri Lanka

Olejek pieprzowy jest uzyskiwany podczas destylacji parą wodną owoców pieprzu czarnego (piper nigrum). To roślina przyprawowa i lecznica znana od wielu wieków. Już od średniowiecza olejek był niezwykle ceniony ze względu na posiadane właściwości.

Olejek pieprzowy jest stosowany jako środek działający wiatropędnie i ułatwiający trawienie. Tradycyjnie używany w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Działa silnie rozgrzewająco i ożywiająco, a także rozluźniająco. Polecany w reumatyzmie, we wszelkich bólach mięśniowych, w nudnościach, niestrawności, depresji, czy w zaburzeniach krążenia. Często używany przez sportowców przed i po treningu w celu zwiększenia przepływu krwi i zapobiegnięciu urazom i bólom mięśni. W niskich dawkach używany jako afrodyzjak. Podczas komponowania zapachów jest często używany jako główna nuta męskich perfum o korzennej i orientalnej woni.

Zastosowanie:

  • Olejek pieprzowy warto wykorzystywać w mieszankach aromaterapeutycznych użytych do masaży (olejek pieprzowy jest szczególnie polecany do mieszanki z olejem np. jojoba, potrafi wywołać wiele przyjemnych doznań). Stosowany do kąpieli, kompresów i w różnych formulacjach kosmetycznych: w olejach, w perfumach, może być dodawany do balsamów, mgiełek do ciała, czy mleczek.
  • W kominku aromaterapeutycznym użyć najlepiej do 10 kropli, a w masażu do 5 kropli olejku eterycznego dodanego do oleju bazowego.

Nuta: Tworzy wyraźną nutę serca (środkową).

Bardzo dobrze współgra z olejkami: dobrze komponuje się ze świeżymi aromatycznymi cytrusami, z olejkami kwiatowymi, a także z kadzidłem, lawendą i majerankiem.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Piper Nigrum Fruit Oil, Limonene*, Linalool*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Indie/Wietnam/Sri Lanka
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj