Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek rumianku lekarskiego 5% EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Olejek rumianku lekarskiego ECOSPA otrzymywany jest w wyniku destylacji kwiatów Matricaria recutita uprawianych ekologicznie w Egipcie.

Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 19.80 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek rumianku lekarskiego 5% EKOLOGICZNY

Skład INCI/Ingredients: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Matricaria Recutita Flower Oil

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Francja

Olejek rumianku lekarskiego ECOSPA otrzymywany jest w wyniku destylacji kwiatów Matricaria recutita uprawianych ekologicznie w Egipcie. Kwiaty rumianku zawierają na ogół 0.2-1.8% olejku eterycznego, w którym najcenniejsze związki aktywne to bisabolol, apigenina i azulen. To właśnie dzięki azulenowi olejek nabiera intensywnej niebieskiej bądź zielono-niebieskiej barwy.

Zalecane dozowanie: 10 - 40% olejku w formie roztworu 5%.

Właściwości kosmetyczne olejku rumianku rzymskiego:

Składowe olejku rumianku lekarskiego działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwbakteryjnie. Wspomagają procesy gojenia i ziarninowania naskórka, a także koją i łagodzą podrażnienia skóry i błon śluzowych. Bisabolol ogranicza przerost naskórka i gruczołów łojowych, co może mieć zastosowanie w terapiach przeciwtrądzikowych i przeciwłuszczycowych, a azulen i apigenina działają antyoksydacyjnie. Apigenina działa  antyoksydacyjnie, penetruje także w głębsze warstwy naskórka, osłabiając aktywność metaloproteinazy MMP-1 - te wszystkie właściwości powodują, ze zarówno olejek rumiankowy, jak i wyizolowana apigenina mogą zostać uznane za cenny składnik przeciwstarzeniowy.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany jako łagodzący dodatek do środków myjących – płynów do demakijażu, żeli pod prysznic, szamponów, płynów do higieny intymnej.

  • Znajduje zastosowanie jako składnik wspomagający gojenie, kojący i przeciwzapalny dla dorosłych i dzieci (kremy, lotiony, maści).

  • Sprawdza się jako składnik przeciwbakteryjnych płukanek do ust.

  • Może być dodawany do domowej roboty kosmetyków do skóry trądzikowej, tłustej, normalnej, ale też dojrzałej - olejków myjących, kremów, olejowych serum, maseczek, olejków do masażu twarzy.

  • Znajduje zastosowanie w balsamach, masełkach i musach.

 

Uwagi: Olejki eteryczne należy przechowywać szczelnie zamknięte, z dala od bezpośredniego słońca i ciepła.  Nie stosować bezpośrednio na skórze w postaci nierozcieńczonej. Niewskazany dla kobiet w ciąży.

 

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Matricaria Recutita Flower Oil.

Kraj pochodzenia Francja
Otrzymywanie Destylacja kwiatów Matricaria recutita z ekologicznej uprawy
Zalecane stężenie 10 - 40% olejku w formie roztworu 5% (równoznaczne z 0,5-2% czystego olejku eterycznego)
Zapach mocny, słodko-ziołowy z nutą kwiatową
Nuta wysoka (głowy)
Harmonia zapachów różany, jaśmin, lawenda, bergamotka, neroli

 

Martyna Dunajska

23-05-2013
Bardzo, bardzo rzadko pokuszę się na napisanie jakiejkolwiek recenzji kosmetyku bądź półproduktu, z jednej prostej przyczyny- uważam, że po prostu nie ma takich, które byłyby z gruntu dobre lub nieodpowiednie nawet dla kobiet o podobnym typie skóry. Są też takie które sprawdzają się tylko do określonych celów/partii ciała. Nie ma innego wyjścia- trzeba próbować. Ten olejek ma jednak dla mnie wyjątkowe znaczenie. Po pierwsze zapach - ani słodki ani ziołowy, ciężki do opisania, ale niezwykle relaksujący, piękny! Po drugie kolor- hipnotyzujący niebieski. Po trzecie i najważniejsze działanie- o tyle niespotykane, że olejek autentycznie nie tylko pielęgnuje ale leczy "chorą" skórę. Ostatnio przytrafił mi się paskudny stan zapalny całej twarzy - swędzenie, zaczerwienienie i niewiarygodne uczucie ściągnięcia. Mimo smarowania masłem shea, olejem awocado, makadamia, ku mojej frustracji, objawy nie mijały. Wystarczyło jednak dodanie do karite kilku kropel olejku rumiankowego i po trzech dniach sukcesywnie wychodzę na prostą. Myślę, że dalsze słowa są po prostu zbędne. Mogę mieć jedynie nadzieję, że ECOSpa zawsze będzie go miało w swojej ofercie!:)

Joanna

28-01-2018
Miałam okropny problem ze skórą wokół oczu, podejrzewam, że wszystko zaczęło się od bazy pod cienie do oczu i być może także jakiegoś tuszu do rzęs. Otóż przez kilka miesięcy miałam podrażnione powieki albo skórę pod oczami albo łącznie, nawet po zaprzestaniu stosowania tej bazy i tuszu moja skóra leczyła się w niewielkim stopniu. Podrażniało ją nawet wyjście na basen. Trochę się zaleczała, łuszczyła, podrażniała i tak w kółko. Byłam zrozpaczona, odstawiłam kremy kupne, smarując jedynie robionym, który ją trochę koił, ale nie leczył całkowicie. Krem do powiek SVR także był do niczego. Było jeszcze gorzej. Zrobiłam nawet mieszankę delikatnych olejów do twarzy z kwasem hialuronowym i pantenolem, co nawilżało mi skórę i goiło, jednakże po nałożeniu na powieki i pod oczy skóra się zaczerwieniała I lekko piekła, więc przez jakąś godzinę wygłądałam jak czerwona panda. Kupiłam wiec ten olejek zachęcona poprzednią opinią i dodałam go w ilości 5% do mojej mieszanki olejów, której nie chciałam zmarnować głównie ze względu na to, że był tam m.in.drogi olej z opuncji figowej. Dodałam także bisabolol z rumianku w ilości 1%. Już po pierwszym nałożeniu skóra szybciej się odróżowiła i mniej piekła (zaczęłam smarować w piątek). Po kilku zastosowaniach (w niedzielę popołudniu) skóra się nie czerwieni po posmarowaniu moją mieszanką olejów, nie jest sciagnieta. Jestem przeszczęśliwa, bo z tym problemem borykam się już od prawie pół roku i do tej pory nic nie pomagało tak jak ten olejek z rumianku i bisabolol. Uratowaliście moją skórę pod oczami i na powiekach! I za to jestem ogromnie wdzięczna.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj