Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek wetiwerowy (Vetiver) Wydrukuj ofertę

Wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, odprężające, łagodzące i odkażające. Odkażające działanie jest szeroko wykorzystywane w pielęgnacji skóry trądzikowej, w stanach zapalnych skóry i do cery przetłuszczającej się. Olejek posiada zapach drzewno-balsamiczny.

Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 33.80 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek wetiwerowy (Vetivert)

Skład INCI/Ingredients: Vetiveria Zizanoides Root Oil

Kraj pochodzenia: Indonezja

Olejek wetiwerowy jest otrzymywany z korzeni i kłączy wetiweri pachnącej pochodzącej z Azji Południowo- Wschodniej. To gęsta ciesz posiadająca niezwykle intensywny, trwały i ciepły zapach. Zapach jest drzewno-balsamiczny. Wetiweria od dawna była wykorzystywana na Dalekim Wschodzie. Ze względu na intensywny zapach był często używany m.in. w zasłonach rozwieszanych w domach. Olejek roztaczał przyjemną woń i odstraszał owady. Jest uznawany za afrodyzjak, gwarantujący spokojne i beztroskie życie.

Działanie olejku wetiwer:

  • Wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, odprężające, łagodzące i odkażające. Odkażające działanie jest szeroko wykorzystywane w pielęgnacji skóry trądzikowej, w stanach zapalnych skóry i do cery przetłuszczającej się.
  • Olejek pielęgnuje skórę, regeneruje i odpręża, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek. W znaczącym stopniu jego używanie prowadzi do uelastycznienia skóry, często stosowany w produktach zapobiegających powstawaniu rozstępów. Kąpiele i inhalacje tym olejkiem rozluźniają mięśnie, złagodzą napięcia nerwowe, odprężą ciało i ułatwią zasypianie.
  • Masaż wykonany przy użyciu olejku wetiwerowego warto stosować przy bólach mięśniowych i reumatycznych. Olejek jest niezwykle często wykorzystywany w perfumach – stanowi podstawowy składnik wód toaletowych o drzewnej woni.

Nuta: Tworzy wyraźną nutę serca lub trwałą nutę dolną.

Bardzo dobrze współgra z olejkami: sandałowym, cedrowym, paczula, różany, jaśminowy.

Uwagi: należy go stosować w niewielkich ilościach. Jedna kropla to wystarczająca ilość dodawana do kremu, czy balsamu. Nie wywołuje podrażnień naskórka, ani reakcji alergicznych.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Vetiveria Zizanoides Root Oil.

Kraj pochodzenia Indonezja
Otrzymywanie -
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Barbara

21-08-2015
uwielbiam zapach tego olejku, dodaję do oleju migdałowego do smarowania ciała, świetny do kominków...

Ewa

15-12-2017
Wspaniały, ciepły i balsamiczny zapach. Uwodzi dymnym akordem z nutą mchu.

Sylwia

22-03-2018
Niestety czysty zapach tego olejku nie przypadł mi do gustu, ale w duecie z olejkami cytrusowymi daje radę się obronić, może kojarzyć się nieco zapachem olejku cedrowego, z którym radzę sobie podobnie. Konsystencja mnie zaskoczyła jest naprawdę bardzo gęsty przy wlewaniu do kominka ciągnął się trochę jak świeży karmel. Nie stosowałam jeszcze w kosmetykach, ale na pewno coś dla niego wymyślę i się podzielę efektami. Póki co za zapach 3 gwiazdki.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj