Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ochronne masełko ze skwalanem i ekstraktami CO2 kadzidłowca i lawendowym

Ochronne masełko, na bazie nierafinowanego masła karite. Przeznaczone do pielęgnacji rąk, twarzy i ciała. Masełko idealnie sprawdzi się zimą, do pielęgnacji popękanej skóry na dłoniach oraz do ochrony twarzy przed zimnem, np. na nartach, spacerach.

Silne właściwości regeneracyjne masełka zapewniają ekstrakty CO2, witamina E oraz skwalan i olej lniany bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Już po kilku stosowaniach skóra na dłoniach i twarzy jest mniej sucha, bardziej nawilżona, miękka. Masełko tworzy ochronną, okluzyjną warstwę na skórze.
 
Masło stosuj na zewnętrzną część dłoni, najbardziej narażoną na przesuszenie.
 
 
 
 
Porcja 80g (ok. 110-120ml) do słoika 120ml
 
składniki % ilość na ~ 80 g
Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO 40 32 g
Masło aloe vera 38 30,4 g
Olej lniany tłoczony na zimno 12 9,6 g
Skwalan 8 6,4 g
Witamina E 1 0,8 g
Ekstrakt CO2 z kadzidłowy 0,5 0,4 g
Ekstrakt CO2 z lawendowy 0,5 0,4 g
 
 
Użyteczne informacje:
 

 
Akcesoria przydatne do zrobienia receptury:
 
Waga
- Zlewka skalowana 250ml
- Łyżeczka do herbaty lub bagietka
- Mikser kuchenny z końcówką do ubijania
 
 
Sposób przygotowania:
 
(1) Osobno odmierz w naczyniach składniki.
(2) Masła, olej i skwalan przelej/przełuż do jednego naczynia, np. zlewki 250ml.
(3) Przygotuj gorącą kąpiel wodną.
(4) Zlewkę ze składnikami wstaw do kąpieli wodnej. Jak tylko masło karite zacznie się topić wyjmij zlewkę z kąpieli.
(4) Używając łyżeczki lub bagietki składniki dokładnie wymieszaj. Na tym etapie masełko powinno mieć konsystencję olejową.
(5) Następnie naczynie umieść w zimnej kąpieli wodnej, bądź na 2-3 minuty wstawiać do lodówki.
(6) Gdy masełko zacznie mętnieć i gęstnieć dodaj witaminę E oraz ekstrakty CO2.
(7) Teraz zacznij masło ubijać miskerem - końcówką do ubijania. Gdy konsystencją zacznie przypominać miękkie masło spożywcze przestań ubijać i przełuż je łyżeczką do słoika.
(8) Masełko odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (poniżej 20 st. C) lub wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po odstaniu masełko uzyska finalną konsystencję.
 
Uwaga! Jeśli chcesz uzyskać mus, czyli bardziej puszyste masło (whipped butter), należy dłużej ubijać składniki. Dłuższe ubijanie spowoduje, że masełko będzie jaśniejsze, puszyste, ale bardziej twarde, twardością zbliżone do masła spożywczego z lodówki.
 
 
 
 
Przechowywanie stosowanie termin przydatności

 Zaleca się przechowywanie masła w temperaturze poniżej 30 st. C. Trzymać z dala od bezpośredniego światła i grzejników.

bez ograniczeń, w zależności od potrzeb

6 miesięcy

 
 
 

 

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj

Powiązane receptury