Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja
Koszyk

Ilość produktów: 0

Suma: 0.00 zł

Do darmowej wysyłki brakuje 99.00 zł
Do kasy Wartość: 0.00 zł

Regenerujący krem na noc z awokado

Krem do cery dojrzałej i suchej na bazie oleju awokado o działaniu regeneracyjnym, przeciwzmarszczkowym. Krem wzbogacony jest o propanediol, który jest bardzo silnym humektantem, poprawia nawilżenie i wygładza skórę.
 
Porcja na ok. 30 g do słoika szklanego 30 ml
 
faza składniki % ilość na ~ 30 g
wodna Woda destylowana/demineralizowana 58 17,4 g
  Propanediol 3 0,9 g
tłuszczowa Olivem 1000 8 2,4 g
  Olej z awokado zimnotłoczony 30 9 g
trzecia Eco konserwant proszek (opcjonalnie)* 1 0,9 g
  Opcjonalnie stuprocentowy olejek eteryczny - 2-3 krople
 
 
Porcja ok. 50 g kosmetyku do butelki airless 50 ml
 
faza składniki % ilość na ~ 50 g
wodna Woda destylowana/demineralizowana 58 29 g
  Propanediol 3 1,5 g
tłuszczowa Olivem 1000 8 4 g
  Olej z awokado zimnotłoczony 30 15 g
trzecia Eco konserwant proszek (opcjonalnie)* 1 0,5 g
  Opcjonalnie stuprocentowy olejek eteryczny - 2-3 krople
 
 
Użyteczne informacje:
 

Akcesoria przydatne do zrobienia receptury:
 
 
Sposób przygotowania (1) w łaźni/kąpieli wodnej:
 
(1) W zlewce 50 ml odmierz Olivem i olej z awokado, a w zlewce 100 ml odmierz wodę przegotowaną i propanediol.
(2) Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca.
(3) Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem.
(4) Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C część z olejem zacznij powoli wlewać do wody jednocześnie mieszając.
(6) Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C.
(7) Dodaj konserwant, wymieszaj.
(8) Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
 
Sposób przygotowania (2) ekspresowy sposób Alka w kuchni mikrofalowej:
 
(1) W zlewce 100 ml odmierz prosto z czajnika, dopiero co przegotowaną, prawie wrzącą wodę.
(2) W zlewce 5 0ml odmierz Olivem i olej z awokado i wstaw do kuchenki mikrofalowej na ok. 40 sek. Jeśli po tym czasie składniki są jeszcze mętne, nie do końca rozpuszczone, podgrzej je ponownie przez ok. 10-20 sekund. Składniki tłuste muszą być całkowicie przezroczyste, nie mogą zastygać, czy być mętne.
(3) Wyjmij zlewkę z kuchenki i zacznij powoli wlewać, jednocześnie mieszając, do zlewki z wodą.
(4) Emulsję mieszaj przez kilka, kilkanaście minut aż zagęści się i ostygnie. Schładzanie emulsji można przyśpieszyć wstawiając zlewkę do naczynia z zimną wodą.
(5) Dodaj i wymieszaj propanediol i opcjonalnie konserwant.
(6) Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
 
Przechowywanie stosowanie termin przydatności

bez konserwantu w lodówce, z konserwantem w szafce

wieczorem na oczyszczoną twarz

*bez koserwantu 2 tygodnie, z konserwantem 3 m-ce

 

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka

Anna

13-02-2019
Konsystencja super, wykonanie bez problemu. Odjęłam jedną gwiazdę za zapach oleju awokado. A raczej smrodek :P Dodałam olejek z drzewa różanego ale nie wiele dał. Może jakiś inny albo więcej ...

Magda

23-02-2019
Super krem, fajna konsystencja, niezbyt zbita, ale też zdecydowanie nie jest lejąca. Troszkę szkoda, że olej z awokado ma nieładny zapach, ale może dodając jakiś olejek da radę go zniwelować.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj