Maseczka z glinki białej do cery suchej i wrażliwej
(40%) 12 g | Glinka biała Montmorillonite |
(25%) 7.5 g | Masło kawowe |
(30%) 9 g | Olej z orzechów laskowych |
(5%) 1.5 g | Olivem 1000 |
Zaczynamy
Krok 1 |
Do zlewki dodaj olej z orzechów laskowych, masło kawowe i olivem 1000. Całość podgrzej w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia składników. |
Krok 2 |
Połącz z odważoną glinką i dokładnie wymieszaj. Całość podgrzej, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Po ostygnięciu maseczka gotowa. |
Krok 3 |
Wykonując koliste ruchy, delikatnie masując skórę opuszkami palców, rozprowadź maseczkę po oczyszczonej skórze twarzy omijając oczy i usta. Maseczkę pozostaw na ok. 15 minut. Aby maska nie wyschła, co jakiś czas spryskaj twarz wodą używając np. buteleczki z atomizerem. Nie dopuść do przesuszenia maski, gdyż jej zaschnięcie może spowodować zaczerwienienie i podrażnienie skóry. |
Krok 4 |
Spłucz maseczkę obficie ciepłą, ale nie gorącą wodą. W celu przywrócenia prawidłowego pH skóry, spryskaj twarz hydrolatem. Nałóż na twarz nawilżający krem np. z bazy kremowej EKOLOGICZNEJ. |
Uwagi i przechowywanie
- Nie mieszaj maseczek glinkowych metalowymi łyżeczkami. Używaj tylko łyżeczek drewnianych, plastikowych lub szklanych bagietek.
- Aby uniknąć ściągnięcia i zaczerwienienia skóry, niepozwól, aby maseczka zaschła na twarzy. Spryskuj twarz wodą lub hydrolatem.
- Można wykonać większą ilość maseczki i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Składniki
4Kalkulator proporcji składników
* Objętość sypkich i płynnych składników podanych w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|