Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przywraca równowagę i łagodzi napięcia nerwowe. Działa bakteriobójczo i łagodząco. Dodawaj olejek lawendowy do kosmetyków DIY, stosuj do inhalacji przy przeziebięniu, wkrop do kąpieli lub użyj jako składnik oleju do masażu.

Czytaj więcej

Olejek lawendowy do twarzy i włosów

Olejek lawendowy posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych dla twarzy i włosów. Jest jednym z nielicznych olejków eterycznych, który może być stosowany bezpośrednio na skórę. Olejek lawendowy w kosmetyce stosowany jest przede wszystkim w problemach trądzikowych. Dzięki dużej zawartości fitosteroli i flawonoidów działa antyoksydacyjnie, redukując działanie wolnych rodników. Garbniki zawarte w kwiatach lawendy działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Olejek lawendowy wycisza stany zapalne i niweluje wypryski, zwęża ujścia gruczołów łojowych, dzięki czemu może być stosowany w pielęgnacji skóry skóry tłustej i mieszanej. Olejek lawendowy jest także wykorzystywany jako odstraszacz komarów i innych owadów. Dodatkowo łagodzi podrażnienia związane z ugryzieniem, a także podrażnienia posłoneczne. Koi skórę oraz przyspiesza gojenie się ran. Olejek lawendowy stosowany na włosy stymuluje porost włosów oraz ogranicza ich wypadanie. Ma silne działanie przeciwłupieżowe oraz przeciwrzybicze.

Zdrowotne właściwości olejku lawendowego 

Olejek lawendowy  w aromaterapii często stosowany jest jako środek łagodzący wiele dolegliwości. Skutecznie uspokaja, koi nerwy i łagodzi napięcia. Niweluje bóle głowy, działa antydepresyjnie, poprawia jakość snu. Olejek lawendowy znajduje także zastosowanie jako środek do domowej inhalacji w przebiegu infekcji układu oddechowego. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, pomaga udrożnić drogi oddechowe. 

Jak stosować olejek lawendowy? 

Olejek lawendowy może być stosowany bezpośrednio na skórę, a także jako składnik kosmetyków DIY: kremów, balsamów, musów do ciała, szamponów DIY, odżywek czy mgiełek do włosów. Zastosuj olejek lawendowy jako dodatek do relaksującej kąpieli. Zmieszaj 2 krople olejku lawendowego z 1 łyżką oleju ze słodkich migdałów i wykorzystaj jako rozluźniającą oliwkę do masażu ciała. Użyj olejek lawendowy w kominku do aromaterapii. Do górnej części miseczki kominka wlej wodę, dodaj 10 kropli olejku lawendowego, a do wnętrza kominka włóż zapaloną świeczkę. Dodaj 2 krople olejku lawendowego do swojego ulubionego kremu, balsamu do ciała czy odżywki do włosów. Wykorzystaj olejek lawendowy jako składnik domowych kosmetyków, kul kąpielowych DIY, peelingów, wcierek do włosów, soli do kąpieli. 

Zastosowanie olejków lawendowych

 Olejek lawendowy w aromaterapii stosuje się w łagodzeniu dolegliwości psychosomatycznych. Skutecznie relaksuje, łagodzi napięcia, ułatwia zasypianie, działa antydepresyjnie. Olejek lawendowy znakomicie wpływa także korzystnie na kondycję skóry i włosów, dzięki czemu chętnie stosowany jest w kosmetykach do ciała i włosów. Sprawdzi się głównie w pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej oraz włosów z problemem łupieżu.

Kiedy stosować olejek lawendowy – wskazania

Stosuj olejek lawendowy zawsze wtedy, gdy potrzebujesz ukojenia nerwów i odpoczynku. Dzięki aromaterapii olejkiem lawendowym złagodzisz stany lękowe, rozluźnisz napięcia oraz skutecznie poprawisz nastrój. Olejek lawendowy stosuj na włosy, jeśli walczysz z problemem łupieżu. Wystarczy dodać kilka kropli olejku lawendowego do swojego szamponu lub odżywki do włosów.  Olejek lawendowy dodaj do swojego  kremu do twarzy. Dzięki swoim właściwościom ściągającym i antybakteryjnym jest skuteczny pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.  Użyj olejku lawendowego jako środek odstraszający komary. Połącz łyżkę oleju bazowego i kilka kropli olejku lawendowego i posmaruj odkryte partie skóry narażone na ugryzienia. Sprawdź szeroką ofertę oljeków lawendowych od ECOSPA. Wypróbuj Olejek lawendowy Grosso, Olejek lawendowy Bułgaria lub Olejek lawendowy Francja ekologiczny

 

Czytaj mniej
Zastosowanie
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Działanie
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Dla kogo
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Jakość
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Rozpuszczalność
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Typ skóry
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Nuta
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Zapach
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Potrzeby skóry
Zaznaczono: 0 Wyczyść filtry
Filtruj Sortuj
Zastosowanie
Działanie
Dla kogo
Jakość
Rozpuszczalność
Typ skóry
Nuta
Zapach
Potrzeby skóry
6 produktów w tej kategorii
Produktów na stronę 12
Olejek lawendowy Francja ekologiczny
13,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Francja
9,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Maillette
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek lawendowy Bułgaria
Produkt niedostępny
Powiadom