Olej andiroba ekologiczny

Olej andiroba ekologiczny działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie. Może być stosowany w pielęgnacji cery suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej. Stosowany jako dodatek do gotowych kremów i masek lub jako składnik olejowy własnoręcznie robionych kremów, balsamów, odżywek do włosów, produktów do masażu, kąpieli czy preparatów do pielęgnacji dłoni i paznokci. Ma charakterystyczny kolor i zapach, posiada dość wysoką temperaturę krzepnięcia stąd w naszym klimacie przez znaczną część roku jest gęsty lub wręcz stały. 

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 11,80 zł
50 ml 17,60 zł
100 ml 31,50 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olej andiroba ekologiczny działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie. Może być stosowany w pielęgnacji cery suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej. Stosowany jako dodatek do gotowych kremów i masek lub jako składnik olejowy własnoręcznie robionych kremów, balsamów, odżywek do włosów, produktów do masażu, kąpieli czy preparatów do pielęgnacji dłoni i paznokci. Ma charakterystyczny kolor i zapach, posiada dość wysoką temperaturę krzepnięcia stąd w naszym klimacie przez znaczną część roku jest gęsty lub wręcz stały. 

Czytaj więcej
100% naturalny, nierafinowany 100% naturalny, nierafinowany Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C Nie podgrzewać powyżej 40 st. C

Opis oleju andiroba

Olej andiroba ekologiczny ECOSPA otrzymywany jest z nasion Carapa guaianensis z surowca pozyskiwanego z amazońskich dzikich upraw.  Zbiory owoców z dzikich upraw w rejonie Amazonii dają zatrudnienie miejscowej ludności oraz przyczyniają się do zmniejszenia wycinki tropikalnej roślinności. Olej andiroba zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym nieczęsto spotykany w olejach roślinnych kwas gamma-linolenowy (C18:3). Kwas gamma-linolenowy wchodzi w skład ceramidów cementu międzykomórkowego. Olej andiroba oprócz kwasów tłuszczowych zawiera szereg substancji aktywnych działających przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Są to triterpeny, taniny, alkaloidy i andirobina - substancja o potwierdzonych właściwościach łagodzących. Dzięki obecności limonoidów olej działa też zniechęcająco na owady.

Dozowanie

1 - 100%  może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Olej andiroba - jak stosować?

Olej andiroba miesza się z innymi olejami, dodaj do fazy tłuszczowej kosmetyków. Stosuj w połączeniu z ulubionym olejem ECOSPA na twarz, ciało, końcówki włosów lub do paznokci. Może stanowić dodatek do emulsji robionej od podstaw, olejków do ciała lub włosów.

Olej andiroba - właściwości kosmetyczne

Olej andiroba ekologiczny działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie, nawilża i regeneruje skórę. Może być stosowany w pielęgnacji skóry suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej. Poprawia stan włosów przesuszonych, zniszczonych, farbowanych – wygładza je i nawilża, nabłyszcza, regeneruje. Wspomaga ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Może pełnić rolę regenerującego dodatku do odżywek i masek do włosów suchych, zniszczonych zabiegami fryzjerskimi i świądem skóry głowy.
  • Stosuj bezpośrednio na włosy lub w postaci wcierki do włosów z łupieżem suchym.
  • Włosy po zastosowaniu tego oleju odzyskują elastyczność i blask.
Twarz
Twarz
  • Olej andiroba nawilża i reguluje wydzielanie sebum.
  • Zwiększa produkcję kolagenu w skórze właściwej, dzięki czemu zmniejsza widoczność zmarszczek i sprawia, że skóra jest elastyczna.
  • Zastosuj olej po uprzednim zwilżeniu skóry wodą lub hydrolatem i wykonaj masaż twarzy, dzięki czemu powstanie emulsja, która doskonale wchłonie się w skórę pozostawiając ją miękką i nawilżoną.
Ciało
Ciało
  • Olej może być doskonałym elementem regenerującego balsamu lub masełka do ciała.
  • Może być dodawany do mieszanek olejowych na paznokcie.
  • Dobrze sprawdza się jako składnik serum, masek i kremów do cery suchej, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej.
  • Służy jako dodatek do mydeł.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej andiroba należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Carapa Guianensis (Andiroba) Nut Oil
Jakość nierafinowany, tłoczony na zimno, ekologiczny
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.925 g/ml
Liczba zmydlenia 186 mg KOH/ g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas olejowy 46%, kwas linolowy 20%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 4.67 3 opinie
5.0
2 oceny
4.0
1 ocena
3.0
2.0
1.0
5.0 mAGDA z., 13 wrz 2013

UWIELBIAM GO, BIJE NA GŁOWE WSZYSTKIE WASZE OLEKI!!, A JAK WIECIE KUPIŁAM PRAWIE Z KAZDEGO PO JEDNYM

5.0 Dorota Giepart, 28 maj 2013

Fajny olej, używam go zwykle w połączeniu z innymi olejami, zwłaszcza z tym z passiflory, bo skutecznie zabija zapach tego i innych olei. Nie jest ciężki, ma fają konsystencję, nie zapycha porów, dobrze się wchłania. Robię sera olejowe, które wcieram w połączeniu z serami z kwasem hialuronowym. Już od roku zastępuje mi to kremy do twarzy, i moja cera nigdy lepiej nie wyglądała. Robię zwykle dwie mieszanki olejowe, jedną na noc i jedną na dzień.

4.0 Anna Turczyn, 2 kwi 2013

Olejek kupiłam do testowania,chociaż wcześniej nie słyszałam o tym specyfiku, ale ufam marce EcoSpa. U mnie olejek ma postać gęstego budyniu, bez kłopotu wypływa z butelki. Co robię: nakładam na paznokcie i dłonie, wkładam rękawiczki, efekt super! Dobrze i głęboko nawilża i odżywia naskórek w tych najbardziej trudnych miejscach. Na włosy jeszcze nie próbowałam, ale to zrobię. Jedyny mały minus, to zapach. Zapewne pomaga w walce z insektami, bo jest dość charakterystyczny.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olej andiroba ekologiczny.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olejek sandałowy (Santalum spicatum, Australia) 5%
12,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10 (ml)
Do koszyka
Olejek sandałowy (Santalum album, Indie) 5%
19,00 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Pseudokolagen - roślinny kolagen
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej z opuncji figowej ekologiczny
21,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olej śliwkowy zimnotłoczony
13,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej arganowy (tradycyjny)
17,10 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej śliwkowy zimnotłoczony
13,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olejek sandałowy (Santalum spicatum, Australia) 5%
12,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Pseudokolagen - roślinny kolagen
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka