Olejek Copaiba (balsam Copaiba)

Olejek Copaiba ECOSPA wyróżnia się słodkim, miodowo-ziołowym zapachem.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek Copaiba ECOSPA wyróżnia się słodkim, miodowo-ziołowym zapachem.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używać rozcieńczony Używać rozcieńczony

Olejek Copaiba 100% naturalny

Naturalny balsam Copaiba ECOSPA pozyskuje się przez destylację z parą wodną żywicy z drzewa copaiba Copaifera officinalis pochodzącego z Brazylii. Olejek wyróżnia się słodkim, miodowo-ziołowym zapachem. Aktywność biologiczna żywicy Copaiba związana jest z obecnością seskwiterpenów, diterpenów i kwasów terpenowych. Głównym składnikiem olejku jest kariofilen o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% 
Krople/ml - 1 ml olejku copaiba to ok. 45 kropli

Jak stosować balsam Copaiba?

Olejek eteryczny do kontaktu ze skórą stosuj zawsze rozcieńczony w oleju bazowym. Olejek Copaiba może stanowić dodatek do kosmetyków robionych od podstaw, olejków do twarzy, olejów do ciała i do masażu, kosmetyków do pielęgnacji włosów, kul kąpielowych, czy mydeł naturalnych. Można używać do inhalacji i w kominkach do aromaterapii.

Olejek Copaiba - właściwości kosmetyczne

  • Olejek Copaiba działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Szczególnie silnie reaguje na bakterie Gram+ i dermatofity, co można wykorzystać w produktach do pielęgnacji miejsc szczególnie podatnych na grzybice (stopy, pachwiny, paznokcie).
  • Olejek Copaiba wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia łuszczycy.
  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwłupieżowych i szamponach do wrażliwej skóry głowy.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Naturalny balsam copaiba wspomaga gojenie i regenerację podrażnionej skóry głowy, działa przeciwłupieżowo i kojąco.
  • Wzbogać swój szampon lub odżywkę balsamem copaiba.
  • Dodaj kilka kropli balsamu copaiba do oleju ze słodkich migdałów i wypróbuj jako wcierkę przeciwłupieżową.
Twarz
Twarz
  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej – serum, kremach, maseczkach, płynach myjących itd.
Ciało
Ciało
  • Jest stosowany w kremach po goleniu, depilacji.
  • Może być dodawany do olejków do masażu – poprawia krążenie, wspomaga przepływ limfy.
  • Jest składnikiem olejowych serum do paznokci.
  • Służy jako składnik mieszanek inhalacyjnych w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie toksyczny, nie podrażnia skóry jeśli odpowiednio rozcieńczony.
  • Nie ma ograniczeń w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami.
  • Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Copaifera Officinalis Resin Oil. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Włochy
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2% 
Zapach słodki miodowo - ziołowy
Nuta dolna (bazowa)
Harmonia zapachów olejki kwaitowe, drzewne i korzenne, w szczególności Ylang-Ylang i Neroli

Oceny i komentarze

5 opinii
Oceń produkt 4.6 5 opinii
5.0
4 oceny
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1.0
5.0 Marzena K-B, 29 gru 2017

Idealny jako dodatek do dezodorantu domowej roboty na bazie oleju kokosowego, sody i maki ziemniaczanej. Dopiero do dodaniu tego olejku spełnia on swoja funkcję. Uwielbiam łączyć go z olejkiem cynamonowym.

3.0 Teresa, 10 sty 2017

Bardzo delikatny zapach, szybko się ulatnia. Nie wiem, czy utrwala inne olejki w perfumach, które zrobilam, trudno to stwierdzić.

5.0 Maciej, 27 lip 2015

Mój ulubiony olejek eteryczny.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Bardzo dobra baza perfum - praktycznie bezzapachowa, zapewnia trwałość zapachu pozostałych olejków.

5.0 Anna Sujka, 7 wrz 2011

Przecudowny zapach, głęboki i nie narzucający się. Starcza bardzo mała ilość, by kremik pachniał pociągajaco i zapewne nie można przesadzić z jego ilością! Zrobiłam z nim krem do stóp, ale na pewno spróbuję dodac go też do innych moich mazideł i mydeł.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek Copaiba (balsam Copaiba).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT
6,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek winogron rafinowany
6,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek winogron zimnotłoczony
14,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Hydrolat neroli (z kwiatu pomarańczy) ekologiczny
14,60 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek eukaliptusowy
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa herbacianego
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek imbirowy
13,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olivem 1000
12,90 zł 25 g
Opcje: 25, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Olej z pestek winogron zimnotłoczony
14,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom