Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów

Naturalna alternatywa dla glikoli, działa nawilżająco, chroniąc skórę przed utratą wody (humektant). Propanediol to doskonały nośnik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwasów oraz ekstraktów roślinnych. Wspiera działanie konserwantów, działa pianotwórczo oraz stabilizuje emulsje. Dodaj propanediol do szamponu, żelu pod prysznic lub serum nawilżającego.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 5,90 zł
50 ml 8,90 zł
100 ml 15,70 zł
500 ml 58,90 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Naturalna alternatywa dla glikoli, działa nawilżająco, chroniąc skórę przed utratą wody (humektant). Propanediol to doskonały nośnik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwasów oraz ekstraktów roślinnych. Wspiera działanie konserwantów, działa pianotwórczo oraz stabilizuje emulsje. Dodaj propanediol do szamponu, żelu pod prysznic lub serum nawilżającego.

Czytaj więcej
Pochodzenie roślinne Pochodzenie roślinne Jakość
2 - 75% 2 - 75% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Rozpuszczalnik dla wielu kwasów Rozpuszczalnik dla wielu kwasów

Propanediol nawilża skórę i rozpuszcza kwasy

Propanediol ECOSPA jest pozyskiwany z ziaren kukurydzy i certyfikowany przez europejską ECOCERT oraz amerykańską Natural Products Association. Nie zawiera konserwantów ani pochodnych ropy naftowej.

Propanediol jest nazywany „roślinnym glikolem” - stanowi bezpieczną i naturalną alternatywę dla glikoli na bazie ropy naftowej np. glikolu propylenowego. Propanediol to skuteczna substancja nawilżająca, należąca do humektantów - chroni skórę przed odparowywaniem wody, zatrzymujac ją w naskórku. Polecany jako doskonały nośnik składników aktywnych - posiada małą cząsteczkę, dzięki czemu przenika w głąb naskórka i jest promotorem przejścia przezskórnego substancji aktywnych. Propanediol należy do surowców zwiększających skuteczność środków konserwujących. Poprawia konsystencję kremów, toników, szamponów oraz zwiększa produkcje piany. Propanediol jest stabilizatorem emulsji - poprawia stabilność substancji aktywnych np. witaminy C w gotowym produkcie.

Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. Dzięki użyciu propanediolu możliwe jest rozpuszczenie w środowisku wodnym kwasu salicylowego czy kwasu ferulowego, a także alantoiny.

Dozowanie

2 - 75%

Jak stosować propanediol?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj propanediol do gotowego kremu, szamponu, czy odżywki do włosów. Połącz propanediol z kwasem migdałowym w peelingu wyrównującym koloryt skóry. Wypróbuj propanediol jako składnik serum nawilżającego.

Właściwości propanediolu

Propanediol - rozpuszczalnik substancji aktywnych

Jest stosowany jako rozpuszczalnik kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. Propanediol pozwala na rozpuszczenie w środowisku wodnym kwasu migdałowego, kwasu salicylowego czy kwasu ferulowego, a także alantoiny.

Propanediol - skuteczny humektant i promotor przenikania

Posiada zdolność wiązania wody w naskórku, dzięki czemu zapobiega utracie wody oraz poprawia nawilżenie skóry. Propanediol dzięki małej cząsteczce wnika w głab naskórka, działając nawilżająco oraz wspomaga przenikanie składników aktywnych do skóry.

Propanediol - wspiera działanie konserwantów

Zwiększa skuteczność środka konserwującego tzw. preservative booster (można zniwelować udział procentowy konserwantu w recepturze). Umieszczenie w formulacji od 2 do 6% propanediolu w produkcie umożliwia zmniejszenie ilości konserwantów o ok. 50%.

Propanediol - pomocny w formulacji

Zwiększa klarowność półproduktów, a także wykazuje działanie pianotwórcze i stabilizuje pianę, szczególnie przydatny w szamponach i żelach do mycia. Propanediol poprawia lepkość kosmetyku.

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Stosuj propanediol jako składnik szamponów i odżywek przeciwłupieżowych. Wykazano, że 3% stężenie w szamponie wspomaga walkę z łupieżem.
Twarz
Twarz
  • Użyj jako podłoże do serum z kwasem salicylowym lub kwasem azelainowym.
  • Dodaj propanediol do Twojej formuły - kremu, serum - jako substancję poprawiającą rozpuszczalność innych składników oraz promotor przejścia przezskórnego składników aktywnych.
Ciało
Ciało
  • Stosuj propanediol jako dodatek do kosmetyków myjących – poprawia pianotwórczość i stabilizuje pianę.
  • Użyj propanediol jako humektanta w różnorodnych formulacjach: w kremach, w serum, balsamach, peelingach, płynach myjących i micelarnych, szamponach, żelach.
  • Wypróbuj propanediol jako substancję, która rozpuszcza proszkowe ekstrakty roślinne i substancje aktywne (kwas ferulowy, kwas alfa-liponowy, kwas salicylowy, alantoina).

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI Propanediol
Kraj pochodzenia USA
Jakość Czysty, zawartość propanediolu powyżej 99,8%
Postać Bezbarwna, bezwonna, oleista ciecz
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie i alkoholu
Zalecane stężenie 2 -75%
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Wypróbuj receptury z tym produktem

Krem na przebarwienia z azeloglicyną i kwasem kojowym
Kwas alfa-liponowy 5% roztwór do dodawania
Kwas alfa-liponowy 1% roztwór do dodawania
Peeling kwasami AHA 10% i BHA 2%
Peeling kwasami AHA 5% i BHA 1%
Lekkie serum do włosów z ekstraktem z winogron i prowitaminą B5
Peeling kwasami migdałowym 10% i salicylowym 2%
Szampon do pielęgnacji włosów z łupieżem
Peeling kwasem salicylowym BHA 2%
Serum z kwasem ferulowym 1% i witaminą C 15%
Serum z kwasem ferulowym 0,5% i witaminą C 10%
Przeciwzmarszczkowy krem z bazy z kwasem alfa-liponowym 0,5% i witaminą E 1,5%
Krem z kwasem azelainowym 10% do cery z trądzikiem różowatym
Złuszczające serum z kwasem azelainowym 5% i kwasami PHA 8% do skóry wrażliwej
Serum z kwasem azelainowym 10% i olejem tamanu do skóry tłustej
Lekki krem z kwasem azelainowym 20% i olejem tamanu do cery przetłuszczającej się
Regenerujący krem na noc z awokado
Peelingujące serum z kwasem ferulowym 1% i Multifruit complex 10%
Silne antyoksydacyjne serum FA+C+greentea+ginkgo
Nawilżające serum z koenzymem Q10 i pantenolem do cery odwodnionej
Peeling kwasem migdałowym 40%
Peeling kwasem migdałowym 10%
Peeling kwasem migdałowym 20%
Peeling kwasem migdałowym 30%
Żelowe serum z ekstraktem z lukrecji 2%
Żelowe serum z ekstraktem z liści winogron 3%
Peeling kwasem salicylowym BHA 1%
Żelowe serum z ekstraktem z hibiskusa 4
Łagodzący zaczerwienienia tonik z kwasem laktobionowym 3%
Tonik z kwasem azelainowym 2% do skóry tłustej
Łagodzący balsam po goleniu z d-pantenolem
Balsam z kwasem azelainowym na przebarwienia
Kojąca mgiełka po opalaniu
Naturalny dezodorant w sprayu lawendowy
Naturalny dezodorant w sprayu cytrynowy
Maseczka z glinki zielonej Montmorillonite do cery tłustej

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Alicja, 18 lis 2020

Nie uczula, nie podrażnia, dosyć długo się wchłania, ale później skóra jest matowa. Jeżeli ktoś kupuje propanodiol do rozpuszczenia kwasu salicylowego i chce go wykorzystać jako jedyny rozpuszczalnik to warto zwrócić uwagę, że kwas salicylowy rozpuszcza się w stosunku 1 część kwasu na 34 części propanodiolu, więc sporo, ale rozpuszcza się bez problemu.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

12
Zadaj pytanie
Paweł, 4 cze 2021
Czy w przypadku robienia kremu z kwasem alfa-liponowym i kwasem ferulowym użycie propanediolu jest niezbędne? Jeśli wytrącą się kryształki/osad, zupełnie mi to nie przeszkadza, interesuje mnie tylko, czy te kwasy bez propanediolu będą działać równie skutecznie, co rozpuszczone w nim? propanediolu trzeba użyć naprawdę dużo, co trochę psuje mi recepturę...
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, Propanediol, oprócz właściwości rozpuszczających jest promotorem przejścia przezskórnego substancji aktywnych, przez co sprawia, że substancje w kosmetyku stają mocniej mogą oddziaływać na skórę. Nierozpuszczony kwas będzie działał tylko na zewnętrzna warstwę naskórka.
Aleksandra, 28 maj 2021
Chciałabym zapytać, w jakim stężeniu można użyć propanediol w kremie pod oczy aby pełnił funkcje lepszego przenikania substancji aktywnych?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, już niewielki dodatek 2-6% propanediolu w kosmetyku wspomaga przenikanie substancji aktywnych.
Dorota, 11 maj 2021
Do jakiej temperatury można go podgrzewać?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, Propanediol może być podgrzewany nawet do temperatury 100 st.C.
Ewa, 17 kwi 2021
Witam. Po rozpuszczeniu kwasu alfa/liponowego w propanediolu ile tego roztworu mam dodać do np.30g mieszanki kremowej lub olejowej (ze składników ecospa) ?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, chcąc uzyskać 1% stężenie kwasu alfa-liponowego w kosmetyku należy zrobić roztwór 5% w propanediolu https://ecospa.pl/receptura/kwas-alfa-liponowy-5-roztwor-do-dodawania oraz dodać go w ilości 6g na 30g kosmetyku. Roztwór ten połączy się z kremem, jednak w przypadku serum olejowego kwas alfa-liponowy należy rozpuszczać bezpośrednio w oleju.
Weronika, 11 kwi 2021
Ile czasu po otwarciu można go używać?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, w przypadku surowca Propanediol proszę się sugerować datą umieszczoną na opakowaniu. Pozdrawiam
Kasia, 1 kwi 2021
Czy można w propanediolu równocześnie rozpuścić witaminę C (MAP), alantoinę i glukonolakton? Czy można w ogóle rozpuszczać witaminę C (MAP) w propanediolu?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, tak, wszystkie te substancje rozpuszczają się w propanediolu. Rozpuszczając czy samą witaminę C MAP czy też z pozostałymi dodatkami otrzyma Pani roztwór o mlecznym zabarwieniu.
Magda, 28 lut 2021
Dzień dobry, ile kwasu azelainowego mogę rozpuścić w 100 g propenediolu?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, dodając do 100g propanediolu 5g kwasu azelainowego otrzyma Pani przezroczysty roztwór, dodając większą ilość roztwór zrobi się mleczny. Łącząc propanediol z kwasem azelainowym w proporcji 1:1 otrzyma Pani gęstą pastę. Proszę Pamiętać, że maksymalne stężenie kwasu azelainowego w kosmetyku nie powinno przekroczyć 20%, proponujemy jednak nie zaczynać od maksymalnego stężenia.
Jolanta , 10 gru 2020
Witam mam pytanie. Ile gram kwasu salicylowego należy rozpuścić w 100ml propenediolu ?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, w 100ml propanediolu w temperaturze pokojowej rozpuści się 12g kwasu salicylowego.
Diana, 13 wrz 2020
Czy można dodać propanediol przy tworzeniu toniku z 10% kwasem mlekowym i 5% mocznikiem (z receptury ECOSPA)?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, jak najbardziej może Pani dodać propanediol do w/w receptury, wzmocni on działanie nawilżające kosmetyku.
Aga, 27 gru 2017
Mam pytanie, czy można do zrobienia peelingu dodać dodatkowo alkohol etylowy (do lepszego rozpuszczenia), aby stężenie kwasu salicylowego było ponad 10%? Nie wiem, czy to nie wpłynie na propanediol
Odpowiedź ECOSPA:
Alkohol etylowy nie wpłynie negatywnie na propanediol. Aczkolwiek w warunkach domowych nie polecamy stosować tak wysokiego stężenia kwasu salicylowego.
ew, 25 wrz 2015
Do jakiej fazy dodawać w formulacjach ?
Odpowiedź ECOSPA:
Propanediol jest hydrofilny czyli rozpuszczalny w wodzie, dodajemy go więc do fazy wodnej (hydrofilowej) Jednak najlepiej dodawać go już w fazie trzeciej po ostudzeniu emulsji. Sugerujemy wcześniejsze sprawdzenie na małej porcji, czy nie wpływa na proces emulgacyjny tj. tworzenia się emulsji.
Kasia, 11 maj 2015
Czy w propanediolu można rozpuscić kwas salicylowy w większym stężeniu niż 2%? Jakie jest najwyższe stężenie? Moja cera jest już dobrze zahartowana w tej kwestii :)
Odpowiedź ECOSPA:
Testowaliśmy rozpuszczalność kwasu salicylowego w propanediolu i do 5% jest bez problemów. Proponujemy taką recepturę: http://ecospa.pl/receptury/kwas-alfa-liponowy-5-roztwor-do-dodawania
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Ekstrakt z lukrecji ekologiczny
6,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Kwas azelainowy
9,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100 (g)
Do koszyka
Kwas salicylowy
4,80 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka
Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur.
4,90 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 1000 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka