Serum z kwasem azelainowym 10% i olejem tamanu do skóry tłustej
(58.2%) 29.1 g | Woda destylowana |
(6%) 3 g | Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny |
(3%) 1.5 g | Olivem 1000 |
(10%) 5 g | Kwas azelainowy |
(10%) 5 g | Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów |
(5%) 2.5 g | Ekstrakt z wierzby białej |
(5%) 2.5 g | Spirulina - ekstrakt glicerynowy |
(0.8%) 0.4 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
(2%) 1 g | Mleczan sodu 60% |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 25 ml odważ kwas azelainowy i propanediol. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 2 |
W zlewce 50 ml odważ olivem 1000 i olej tamanu. W zlewce 100 ml odważ wodę destylowaną. |
Krok 3 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50 ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 4 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 5 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj kwas azelainowy rozpuszczony w propanediolu. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 6 |
Na koniec dodaj spirulinę, ekstrakt z wierzby, konserwant i mleczan sodu w celu regulacji pH. Wymieszaj. Przełóż serum do butelki i opisz. |
Uwagi i przechowywanie
- Serum przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.3 - 4.8; w próbie - 4.6
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|